jul 2, 2020 | Actueel | 0 Reacties

Nieuw uitkijkpunt met tentoonstelling in mouttoren Reningelst: gratis trip

Een tip voor vakantie in eigen land? De mouttoren van Brouwerij Sint-Joris in Reningelst (Poperinge) opent zijn deuren voor het grote publiek. Een jarenlange renovatie toverde de mouttoren om tot een gratis toegankelijk uitkijkpunt met een weids zicht over de West-Vlaamse heuvels en Frankrijk. Een nieuwe expositie in de toren toont de wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de kinderen uit die tijd. De renovatie van de mouttoren maakt deel uit van ‘Horizon 2025’. Dit project van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer zal tegen 2025 zo’n 20 à 25 gratis toegankelijke uitkijkpunten realiseren.

Het nieuwe uitkijkpunt in Reningelst.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De huidige tijden bewijzen nog maar eens dat het enorm belangrijk is dat we extra inzetten op beleving in de eigen provincie. Met Horizon 2025 investeren de Provincie en Westtoer samen maar liefst 4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s.”

Restauratie brouwerijsite en mouttoren

De mouttoren werd gebouwd in 1913, tijdens een grondige modernisering van de brouwerij. De brouwerij-mouterij overleefde de Eerste Wereldoorlog, enkel het brouwershuis werd vernield en later heropgebouwd. De brouwerij bleef actief tot 1963. Daarna waren de gebouwen vooral een stille getuige van de vroegere bedrijvigheid.

In 1998 zag een groep vrijwilligers, vzw De Fietseling, een nieuwe toekomst voor de brouwerij. Ze besloten de site te restaureren. Tijdens de voorbereidingen in 2001 stortte de mouttoren in. Uiteindelijk ging de restauratie van start in 2015. Op de gevel van de mouttoren staat nu opnieuw te lezen: “Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen.” Die zin verwijst onder andere naar de ‘Rookop’, een feestbier dat Nestor Six brouwde tot de brouwerij in 1963 de deuren sloot. 

Hoogtepunt van de renovatie is het nieuwe belevingsplatform van waarop je uitkijkt over het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug. In de verte doemt zelfs Frankrijk op. Het platform is gratis toegankelijk. Voor gezelschappen met kinderen is een aansluitend bezoek aan de Kinderbrouwerij een leuke extra.

Feniks2020: kinderen in de wederopbouw

Vanaf 4 juli opent in de mouttoren de tijdelijke tentoonstelling ‘Kinderen in de wederopbouw’. De expo is een onderdeel van ‘Feniks2020’, het project dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog weer tot leven brengt. De tentoonstelling in de mouttoren herbeleeft deze periode door de ogen van kinderen.

Boven in de toren kijk je uit over het landschap van nu en het dorp van toen. Bezoekers krijgen ook de kans om mee te tekenen aan de wederopbouw van de Feniksstraat. Tien gerenommeerde illustratoren gingen er al mee aan de slag. Zo ontdek je hoe de wederopbouwgevel van Kamagurka eruit ziet: realistisch of met een twist?

Praktisch

‘Kinderen in de wederopbouw’ loopt van 4 juli tot en met 13 september 2020. Een ticket voor de tentoonstelling is gratis. Reserveren is verplicht en kan online of telefonisch: www.toerismepoperinge.be, toerisme@poperinge.be, 057/34 66 76. Meer info: www.poperinge.horizon2025.be; www.feniks2020.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De zee wordt vergiftigd met antibiotica

Wat we de lucht inblazen komt zeker weer op de bodem terecht en wat in de bodem zit, belandt uiteindelijk in de wereldzeeën. Onze aarde is vernuftig opgebouwd, een bijzonder schrander geschapen planeet die ons voedsel geeft, zuivere lucht en helder water. Of dat zou...

Lees meer

Gebeten? Hoe herken je de ziekte van Lyme?

De zomer is er, we trekken weer op vakantie, de natuur in, maken wandelingen in heet groen en… we hebben het zitten. Een beet van een teek kan je voor de rest van je leven opzadelen met grote problemen. Dat klinkt misschien overdreven, maar eigenlijk is het dat niet....

Lees meer