jul 2, 2020 | Actueel | 0 Reacties

Nieuw uitkijkpunt met tentoonstelling in mouttoren Reningelst: gratis trip

Een tip voor vakantie in eigen land? De mouttoren van Brouwerij Sint-Joris in Reningelst (Poperinge) opent zijn deuren voor het grote publiek. Een jarenlange renovatie toverde de mouttoren om tot een gratis toegankelijk uitkijkpunt met een weids zicht over de West-Vlaamse heuvels en Frankrijk. Een nieuwe expositie in de toren toont de wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de kinderen uit die tijd. De renovatie van de mouttoren maakt deel uit van ‘Horizon 2025’. Dit project van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer zal tegen 2025 zo’n 20 à 25 gratis toegankelijke uitkijkpunten realiseren.

Het nieuwe uitkijkpunt in Reningelst.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De huidige tijden bewijzen nog maar eens dat het enorm belangrijk is dat we extra inzetten op beleving in de eigen provincie. Met Horizon 2025 investeren de Provincie en Westtoer samen maar liefst 4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s.”

Restauratie brouwerijsite en mouttoren

De mouttoren werd gebouwd in 1913, tijdens een grondige modernisering van de brouwerij. De brouwerij-mouterij overleefde de Eerste Wereldoorlog, enkel het brouwershuis werd vernield en later heropgebouwd. De brouwerij bleef actief tot 1963. Daarna waren de gebouwen vooral een stille getuige van de vroegere bedrijvigheid.

In 1998 zag een groep vrijwilligers, vzw De Fietseling, een nieuwe toekomst voor de brouwerij. Ze besloten de site te restaureren. Tijdens de voorbereidingen in 2001 stortte de mouttoren in. Uiteindelijk ging de restauratie van start in 2015. Op de gevel van de mouttoren staat nu opnieuw te lezen: “Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen.” Die zin verwijst onder andere naar de ‘Rookop’, een feestbier dat Nestor Six brouwde tot de brouwerij in 1963 de deuren sloot. 

Hoogtepunt van de renovatie is het nieuwe belevingsplatform van waarop je uitkijkt over het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug. In de verte doemt zelfs Frankrijk op. Het platform is gratis toegankelijk. Voor gezelschappen met kinderen is een aansluitend bezoek aan de Kinderbrouwerij een leuke extra.

Feniks2020: kinderen in de wederopbouw

Vanaf 4 juli opent in de mouttoren de tijdelijke tentoonstelling ‘Kinderen in de wederopbouw’. De expo is een onderdeel van ‘Feniks2020’, het project dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog weer tot leven brengt. De tentoonstelling in de mouttoren herbeleeft deze periode door de ogen van kinderen.

Boven in de toren kijk je uit over het landschap van nu en het dorp van toen. Bezoekers krijgen ook de kans om mee te tekenen aan de wederopbouw van de Feniksstraat. Tien gerenommeerde illustratoren gingen er al mee aan de slag. Zo ontdek je hoe de wederopbouwgevel van Kamagurka eruit ziet: realistisch of met een twist?

Praktisch

‘Kinderen in de wederopbouw’ loopt van 4 juli tot en met 13 september 2020. Een ticket voor de tentoonstelling is gratis. Reserveren is verplicht en kan online of telefonisch: www.toerismepoperinge.be, toerisme@poperinge.be, 057/34 66 76. Meer info: www.poperinge.horizon2025.be; www.feniks2020.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer