jul 20, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Verwen jezelf en je gezin en maak zelf gezonde en heel lichte pannenkoeken

Wie lust er niet eens een pannenkoekje? Vooral in deze corona-tijd waar we onszelf af en toe moeten verwennen om niet al te landerig te worden, is dat een ideale methode. Verwen jezelf en eet een pannenkoek, dus! Ook op vakantie in eigen huis of in een gehuurd vakantiehuisje in de Ardennen, aan zee of in Limburg valt het best mee om een pannenkoek als dessert te serveren.

Sommigen zien ertegenop om die zelf te maken en verkiezen de voorverpakte en voorgebakken pannenkoeken uit de supermarkt. Heel eenvoudig: pakje open maken, de oven of de microgolf in, warm maken en wat suiker, stroop, honing of confituur erboven op en je hebt een lekkere pannenkoek gegeten. Hopelijk is dat zo, want de smaak zal hier vooral bepaald worden door wat je erop smeert. Want er gaat namelijk niets boven een zelfgemaakte pannenkoek. Het neemt wel wat tijd in beslag, maar eens dat je de procedure gewend bent, gaat het vanzelf.

Veel mensen vinden dat hun zelfgemaakte pannenkoeken zwaarder zijn, in vergelijking met wat ze kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Dat is gewoonlijk wel zo, maar ook daar kun je gemakkelijk iets aan veranderen. Gebruik bij voorkeur geen kant-en-klare pannenkoekenmix. Ook wel gemakkelijk, maar je weet niet altijd wat er in verwerkt werd. Als je alles zelf samenstelt, ben je zeker van de inhoud, de kwaliteit en de smaak en je kan die evengoed licht maken en gemakkelijk verteerbaar.

Gebruik gewoon bakpoeder en bloem, suiker of steviolglycosiden (bijvoorbeeld Stevabell) als je geen suiker wilt gebruiken, eieren en wat melk en zo verkrijg je een ideaal beslag. Meng alles in een kom, zorg dat er geen klonters achterblijven en gebruik daarvoor bij voorkeur een mixer of een garde.

Smelt wat boter of doe wat olie in een pan. Liefst geen plantaardige olie, behalve olijfolie, want dan krijg je transvet en dat is heel nadelig voor de gezondheid, vooral voor hart en bloedvaten. Natuurlijk heeft olijfolie die typische smaak en daarom is wellicht echte boerenboter te verkiezen. Het is een verzadigd vet, maar niet ongezond, zeker niet als je er niet te veel van gebruikt.

En dan is er “le moment suprême”. Pannenkoeken zijn lekker, brengen gezelligheid in huis. Vooral nu de lockdown achter de rug is, hebben heel wat keukenvrouwtjes de koekenpan weer warm gemaakt. Ze hebben alweer moeten ondervinden dat het toch niet gemakkelijk is lichte pannenkoeken te bakken. Tenzij… ze de truc kennen natuurlijk, en die gaan we jullie nu verklappen. Als je lichtere pannenkoeken wil bakken, dan moet je aan het deeg een snuifje bakpoeder, wat droge gist en wat azijn toevoegen. Het beslag wat laten rust en daarna bakken. Zo licht heb je pannenkoeken nog nooit geproefd. En wil je wafels bakken met hetzelfde beslag, voeg dan wat spuitwater aan het deeg toe. Dat maakt de wafels extra licht en luchtig, knapperig en niet te versmaden.

Natuurlijk bak je niet één of twee pannenkoeken, maar een hele reeks voor het gezin. Niet iedereen heeft een grote mond (letterlijk dan) en kan de stapel meteen verwerken. Dan kun je gemakkelijk de pannenkoeken op een eenvoudige manier warm houden met een bain-marie.

Wil je de pannenkoeken bewaren? Dat kan: leg ze op een bord, doe er aluminiumfolie omheen en zet ze in de koelkast. ’s Anderendaags smaken ze nog even lekker.

Wil je liever steviolglycosiden gebruiken in de plaats van suiker? Dat is verstandig, want steviolglycosiden bevatten geen calorieën en brengen de pancreas, noch het gewicht in gevaar. Is dus ook ideaal ter preventie van diabetes en zwaarlijvigheid.

Een tip: Gebruik Stevabell “strooisuiker” op basis van steviolglycosiden. Heel zoet, lekker en gezond. De formule werd zodanig opgebouwd dat je dezelfde hoeveelheid Stevabell kan gebruiken als vroeger suiker. Op die manier hoef je je recept niet te veranderen.

Je kan Stevabell van Fytobell halen bij de apotheker met CNK-bestelnummer: 2950-988. Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde