jul 29, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom je dagelijks citroenen moet gebruiken

De meeste mensen associëren het gebruik van citroen met het wat pittiger maken van een visschotel, of met een vinaigrettesausje. Maar citroen kan veel meer dan dat, ook voor de gezondheid. Want citroen is een prima element om te reinigen en te ontkalken, maar het is eigenlijk een echt medicijn voor het lichaam en uitstekend tegen bacteriën en virussen en dat is in deze tijden mooi meegenomen.

Maar citroen doet meer dan dat voor je gezondheid. Wie dagelijks het sap van een versgeperste citroen met een half glas water drinkt, stimuleert de urinevorming en gaat daarmee nierstenen en galstenen tegen. Omdat citroen ook rijk is aan kalium is het een uitstekende vrucht voor de spieren, ook voor de hartspier, reguleert het hartritme en geeft energie. Het is bovendien ook bloeddrukverlagend. Omdat citroenen ook veel vitamine C bevatten vergemakkelijken ze de absorptie van ijzer en dat is mooi meegenomen als iemand wat last heeft van bloedarmoede. Je mag wel niet tijdens dezelfde maaltijd koffie of thee gebruiken, omdat dan de ijzeropname gestoord wordt.

Citroenen zitten boordevol gezondheid en vitamines. Ze brengen antioxidanten aan, helpen de spijsvertering, houden je hart en bloedsomloop gezond, helpen bij de preventie van kanker en gaan nierstenen en reuma tegen. Heel wat redenen om dagelijks citroen te gebruiken!

Citroenen zijn ook ideaal om diabetes van het type 2 te voorkomen omdat het bloedsuikerverlagend werkt. Tegelijk is het een versterking voor het immuunsysteem en goed voor het darmmicrobioom. Het bevordert ook de darmperistaltiek en maakt dat toxische stoffen uit het lichaam worden verwijderd.

Omdat citroenen ook heel wat pectinevezels bevatten (net als appelen) passen ze wonderwel in een vermageringsdieet. Ondanks het feit dat citroenen zuur smaken, alkaliseren ze het lichaam, waardoor spierpijn en reumatoïde problemen worden voorkomen. Het zuur uit citroenen is ook maagzuurversterkend zeker voor mensen die al wat op jaren zijn en daardoor minder maagzuurproductie hebben en minder goed kunnen verteren. Citroenen zijn daarom een belangrijke hulp en een steuntje voor de vertering.

Omdat citroenen bacteriedodend zijn, zijn ze ook uitstekend tegen een slechte adem, want een riekende adem wordt meestal veroorzaakt door slechte bacteriën in de mondholte en op de tong.

Ook het lymfestelsel profiteert van citroenen, waardoor je minder gauw last krijgt van verkoudheden of grieperige verschijnselen.

Citroenen bevatten antioxidanten en porren de enzymen aan, waardoor de leverfunctie verbetert. Tenslotte is citroen ook goed voor de huid die jonger blijft, gemakkelijker elastine aanmaakt en minder rimpels gaat vertonen.

Bovendien zijn citroenen ook lekker. Je kan ze in ontelbare gerechten gebruiken. Vitamine C is niet de belangrijkste reden waarom je deze heerlijke vrucht zoveel mogelijk moet gebruiken, maar ook omdat het gerechten pittiger laat smaken en vooral ook de bewaartijd daardoor aanzienlijk verlengt. Probleem is altijd het sap uit de citroen te persen. Dat is een koud kunstje voortaan: als je een segmentje citroen hebt (bijvoorbeeld een citroen die je in vier partjes hebt verdeeld), dan volstaat het met een tandenstoker te prikken, terwijl je in de citroen knijpt.

Op die manier kan je het sap lekker verdelen over het hele gerecht en zal het zure vocht je ook niet zo gemakkelijk meer in de ogen spatten of vlekken op je kleren maken. In de keuken zelf kun je er natuurlijk ook met een vork in prikken, maar dan zou je wel gemakkelijk te veel sap verkrijgen; een houten tandenstokertje is gemakkelijker en beter te hanteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer