jul 29, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom je dagelijks citroenen moet gebruiken

De meeste mensen associëren het gebruik van citroen met het wat pittiger maken van een visschotel, of met een vinaigrettesausje. Maar citroen kan veel meer dan dat, ook voor de gezondheid. Want citroen is een prima element om te reinigen en te ontkalken, maar het is eigenlijk een echt medicijn voor het lichaam en uitstekend tegen bacteriën en virussen en dat is in deze tijden mooi meegenomen.

Maar citroen doet meer dan dat voor je gezondheid. Wie dagelijks het sap van een versgeperste citroen met een half glas water drinkt, stimuleert de urinevorming en gaat daarmee nierstenen en galstenen tegen. Omdat citroen ook rijk is aan kalium is het een uitstekende vrucht voor de spieren, ook voor de hartspier, reguleert het hartritme en geeft energie. Het is bovendien ook bloeddrukverlagend. Omdat citroenen ook veel vitamine C bevatten vergemakkelijken ze de absorptie van ijzer en dat is mooi meegenomen als iemand wat last heeft van bloedarmoede. Je mag wel niet tijdens dezelfde maaltijd koffie of thee gebruiken, omdat dan de ijzeropname gestoord wordt.

Citroenen zitten boordevol gezondheid en vitamines. Ze brengen antioxidanten aan, helpen de spijsvertering, houden je hart en bloedsomloop gezond, helpen bij de preventie van kanker en gaan nierstenen en reuma tegen. Heel wat redenen om dagelijks citroen te gebruiken!

Citroenen zijn ook ideaal om diabetes van het type 2 te voorkomen omdat het bloedsuikerverlagend werkt. Tegelijk is het een versterking voor het immuunsysteem en goed voor het darmmicrobioom. Het bevordert ook de darmperistaltiek en maakt dat toxische stoffen uit het lichaam worden verwijderd.

Omdat citroenen ook heel wat pectinevezels bevatten (net als appelen) passen ze wonderwel in een vermageringsdieet. Ondanks het feit dat citroenen zuur smaken, alkaliseren ze het lichaam, waardoor spierpijn en reumatoïde problemen worden voorkomen. Het zuur uit citroenen is ook maagzuurversterkend zeker voor mensen die al wat op jaren zijn en daardoor minder maagzuurproductie hebben en minder goed kunnen verteren. Citroenen zijn daarom een belangrijke hulp en een steuntje voor de vertering.

Omdat citroenen bacteriedodend zijn, zijn ze ook uitstekend tegen een slechte adem, want een riekende adem wordt meestal veroorzaakt door slechte bacteriën in de mondholte en op de tong.

Ook het lymfestelsel profiteert van citroenen, waardoor je minder gauw last krijgt van verkoudheden of grieperige verschijnselen.

Citroenen bevatten antioxidanten en porren de enzymen aan, waardoor de leverfunctie verbetert. Tenslotte is citroen ook goed voor de huid die jonger blijft, gemakkelijker elastine aanmaakt en minder rimpels gaat vertonen.

Bovendien zijn citroenen ook lekker. Je kan ze in ontelbare gerechten gebruiken. Vitamine C is niet de belangrijkste reden waarom je deze heerlijke vrucht zoveel mogelijk moet gebruiken, maar ook omdat het gerechten pittiger laat smaken en vooral ook de bewaartijd daardoor aanzienlijk verlengt. Probleem is altijd het sap uit de citroen te persen. Dat is een koud kunstje voortaan: als je een segmentje citroen hebt (bijvoorbeeld een citroen die je in vier partjes hebt verdeeld), dan volstaat het met een tandenstoker te prikken, terwijl je in de citroen knijpt.

Op die manier kan je het sap lekker verdelen over het hele gerecht en zal het zure vocht je ook niet zo gemakkelijk meer in de ogen spatten of vlekken op je kleren maken. In de keuken zelf kun je er natuurlijk ook met een vork in prikken, maar dan zou je wel gemakkelijk te veel sap verkrijgen; een houten tandenstokertje is gemakkelijker en beter te hanteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer