jul 17, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Waarom je geregeld bloemkool moet eten

Er gaat geen week voorbij of bij de meeste mensen staat bloemkool op het menu. Voordeel is dat de groente nu vrijwel het hele jaar door beschikbaar is. Het is ook een zeer gezonde groente, ze is lekker en oogt ook leuk en je kan ze op vele manieren aanbieden: rauw, gekookt gestoofd, in een ratatouille, als versnapering in de vorm van roosjes, met een dipsausje erbij, op recepties, op een spies samen met kerstomaatjes en olijven, kortom de veelzijdigheid en de mogelijkheden om ze te presenteren en op smaak te brengen zijn haast eindeloos. Vandaar dat velen ze regelmatig op het menu zetten.

Bloemkool is ook een gezonde groente, vanwege de vitamines, de antioxidanten, de mineralen en de fytochemicaliën. In heel wat gevallen kan bloemkool een prima vervanger zijn voor granen omdat het minder calorieën bevat en ook minder aanleiding geeft tot allergieën zoals intoleranties voor gluten. Bloemkool bevat namelijk geen gluten. Zo kun je bijvoorbeeld bloemkool gemakkelijk gebruiken om een bodem van te maken voor pizza. Je kan het ook aanwenden als puree, bakken als koekjes enz.

Bloemkool is niet alleen lekker, het is ook een heel gezonde groente, boordevol antioxidanten uitstekend voor de gezondheid, ter preventie van heel wat ernstige problemen. Je kan ze ook lekker en pittig klaar maken.

Bloemkool is ook belangrijk in de preventie van ernstige ziekten. De kans op kanker en hart- en vaatziekten neemt af bij wie geregeld bloemkool op het menu zet. Ze bevat namelijk choline, sulforafaan, vezels (nuttig voor het microbioom in de darmen) vitamine C, calcium en ijzer, maar zeer weinig calorieën, amper 25 per 100 gram en past dus uitstekend in een vermageringsdieet.

Dankzij sulforafaan wordt de strijd aangebonden tegen kankercellen, door ze te elimineren. Vooral ter preventie van prostaatkanker en dikke darmkanker, maar mogelijks ook bij borstkanker is het van belang voldoende sulforafaan op te nemen en dat kan dankzij bloemkool.

Precies vanwege de antioxidanten is bloemkool uitstekend ter preventie van kanker ook omwille van de glucosinolaten en isocyanaten. Bloemkool is een uitstekende bron van choline, waar het DNA voor reparatie van de lichaamscellen op rekent. Als er tekorten aan choline ontstaan is dat niet goed voor de lever en vergroot ook de kans op de ziekte van Alzheimer en andere zenuwaandoeningen.

Omwille van het hoge gehalte aan vezels is bloemkool een geliefde groente voor het microbioom, want de darmbacteriën rekenen erop voor de opbouw van immuunstoffen. Daardoor verkleint ook de kans op ontstekingsreacties in het lichaam, zelfs op het niveau van hart en bloedvaten en ontstekingen in het spijsverteringsstelsel. Ook verkleint de kans op diabetes. En precies vanwege het beperkt aantal calorieën, past bloemkool perfect in een vermageringsdieet.

Dat alles maakt dat bloemkool gezond is en ook geliefd, want wie lust nu geen bloemkool? Haast iedereen is er verzot op. Bovendien kan je bloemkool op allerlei manieren bereiden. Misschien klagen sommigen over de ietwat fletse smaak, maar daar is gemakkelijk een mouw aan te passen. Je kan daar op slag verandering in brengen.

Want wil je toch de smaak van bloemkool nog krachtiger en pittiger maken dan hebben we hier een schitterend keukentrucje.

Als je nog eens bloemkool kookt, moet je een paar bladen van de bloemkool mee in het kookwater doen. Het aroma zal nog pittiger en krachtiger zijn en de smaak wonderbaarlijk lekker. Begin maar alvast je vingers af te likken.

En als je alles samen op een rijtje zet: het is gezond, lekker, maakt veel recepten mogelijk en iedereen lust het, terwijl het weinig calorieën bevat. Enkel voordelen dus!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer