jul 25, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zijn augurken wel gezond en hoe vermijd je de bittere smaak?

Er zijn zo van die voedingsmiddelen waarvan je denkt: wat brengen ze aan, welk nut hebben ze, heeft mijn lichaam en gezondheid er voordeel bij? Eén van die groenten is de augurk. Eigenlijk is hij best lekker en ideaal als knabbeltje, als tussendoortje, omdat die weinig of bijna geen calorieën telt en dus best wel mag gegeten worden in een vermageringsdieet. In dat opzicht is het knabbelen van een augurkje natuurlijk stukken beter dan een zakje chips op te peuzelen, bijvoorbeeld als je naar televisie kijkt, nerveus bezig bent aan je bureau of iets moet afwerken en tegelijk wat in de mond moet hebben als afleiding of om je concentreren. Goed dat er augurken zijn. Ze bestaan in verschillende formaten en je kan ze ook opgelegd in bokalen aanschaffen, zelfs in de biowinkel.

Ze bevatten wat vitamine C en vitamine K (noodzakelijk voor de bloedstolling) maar verder niet te veel.

De hoeveelheden vitamine C stellen ook weinig voor en je zou haast een volledig bokaal moeten opeten om toch iets of wat vitamines binnen te hebben. Maar dat is dan ook weer niet goed, want die augurken bevatten nogal wat natrium oftewel zout en dat is dan weer nadelig voor de bloeddruk.

Augurken zijn een variant van de komkommer, maar gewoonlijk worden ze opgelegd in de pekel. Ze kunnen meestal driemaal meer zout bevatten dan hun eigen gewicht en dus niet zo heel gezond. Maar als tussendoortje en als knabbeltje is een augurkje beter dan een pakje chips.

Dus ja als knabbeltje, neen om de maag te vullen. Daarnaast zit er ook wat jodium in, maar heel veel stelt dat niet voor. Je kan evengoed een wandeling aan zee maken, dan heb je meer jodium binnen dan met een bokaaltje augurken.

Sommigen stellen dan weer in vraag of het een groente, dan wel een vrucht is. Men gaat er eigenlijk van uit dat het om fruit gaat, net als de tomaat, waarbij het ook wel even piekeren is of dit wel correct is, want tomaten worden doorgaans samen met andere groenten bereid. Zeker in tomatensaus komt het bij de hoofdmaaltijd terecht, waar voornamelijk vlees, vis of groenten wordt gegeten en zeker in vegetarische schotels is dat dagelijkse kost.

Je mag augurken ook niet verwarren met komkommers want komkommers zijn ongezouten exemplaren, terwijl de augurk soms maandenlang in de pekel heeft gelegen. Ze behoren wel tot dezelfde soort, tot dezelfde familie zeg maar, maar het zijn twee verschillende groenten. Of liever, is dat wel een groente? Komkommer kan je rauw eten en zelf schillen en in rauwkostslaatjes doen en bij augurk wordt er gewoonlijk zwaar gepekeld. Ze worden nadien wel gespoeld om het overtollige zout eraf te krijgen, maar uiteindelijk heeft de groente toch een pak zout opgeslorpt. Vergeet niet dat in 100 gram augurken wel meer dan 350 gram natrium oftewel zout opgesloten zit. Dat betekent meer dan het drievoudige van zijn eigen gewicht. Een zoutbom dus en dat is niet al te best voor de bloedvaten en de bloeddruk.

Maar de vitamine K maakt dat weer goed, want we hebben die nodig voor de bloedstolling, bijvoorbeeld na een verwonding. Het voordeel van augurken is wel dat je ze in een gesloten pot meer dan twee jaar kunt bewaren. Een geopende pot kan je ook wel een paar maanden veilig gebruiken, als de augurken tenminste onder het zuur zitten.

Sommigen verteren augurken moeilijk of helemaal niet. Een paar uur na het eten smaken ze nog dat ze er hebben gegeten. Als je weet dat die bittere smaak vooral van de schil komt, ligt de oplossing verscholen in een flinke schilbeurt. Maar ook hier kunnen fouten worden gemaakt, zodat het schillen waardeloos wordt. Wat ga je dan doen? Heel simpel: van het steeltje weg schillen en niet naar het steeltje toe, want de bittere smaak komt voornamelijk van de steel. Als je vanaf het steeltje begint te schillen, dan verdeel je de bittere smaak over de rest van de augurk en dat is toch niet de bedoeling.

En dan kan je ze zelf inpekelen. Lekker, dat alleszins, maar voor je gezondheid stelt het niet veel voor.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer