Hoe lang kan je slagroom in de koelkast of diepvriezer bewaren?

Room kan je in veel recepten gebruiken. Maar opgepast, als je dat vaak in je favoriete restaurant tegenkomt, moet je er wel vragen bij stellen, want met room kan je veel problemen maskeren. Room is wel lekker, ook in sauzen, maar de authentieke smaak van het voedsel gaat er wel een beetje mee verloren. Voedsel dat op het randje van bederf staat, wordt er wel eens mee “gered” ook in restaurants. Oppassen dus!

Maar je kan room ook thuis gebruiken, vooral slagroom leent zich voor veel toepassingen en is lekker. Je beseft ongetwijfeld dat je pas goede slagroom kan maken en room kan opkloppen als die eerst flink gekoeld werd. Dus vooraleer je slagroom wil maken: eerst in de koelkast, zeker voor een paar uren. Best van al doe je dat met een garde, desnoods met een elektrische garde die je op de mixer kan aansluiten.

En je kan slagroom natuurlijk ook bewaren: in de koelkast blijft die amper twee dagen goed en bruikbaar, maar in de diepvriezer kan je er maanden later nog plezier aan beleven.

Room is lekker en je kan het in veel gerechten gebruiken, maar het houdt ook gevaren in, want in bepaalde eetgelegenheden wordt room soms misbruikt om verkeerd gelopen menu’s wat op te kalefateren en de smaak op te krikken. Maar als je er thuis gebruik van maakt, kan je room zowel als slagroom langere tijd bewaren.

Slagroom wordt na een paar dagen van langsom meer slap. Niet dat die dan bedorven is, maar hij verliest zijn stijfheid en dus ook zijn aantrekkelijk uitzicht, hoewel je die slap geworden slagroom nog altijd perfect als room in de koffie kan gebruiken.

Belangrijk is dat je kiemvrij materiaal gebruikt: de kom of het schaaltje, maar ook de lepels, garde en vorken moeten vrij zijn van kiemen en gisten. Dus alles eerst goed afwassen en spoelen, anders breng je kiemen in de slagroom en dan bederft die sowieso sneller.

Het is normaal dat opgeklopte room, dus slagroom als je die in de koelkast bewaart, onderaan een beetje vocht laat “lekken”. Door dat er gewoon af te gieten is het probleem opgelost. En als je de slagroom weer uit de koelkast haalt, volstaat het om die weer even met een vork op te kloppen, zodat die weer zijn stevig uitzicht krijgt.

Natuurlijk kan je slagroom ook in de diepvriezer bewaren, want het kan zijn dat je de eetlust van je gezin wat overschat hebt en dat er slagroom over was. Dat gebeurt wel meer en je hoeft die slagroom beslist niet weg te gooien als je niet van plan was om ’s anderendaags opnieuw slagroom te gaan gebruiken. Je kan de slagroom gewoon in toefjes doen of in sterretjes op een bordje of schotel spuiten met een spuitzak. Op die manier zet je ze in de diepvriezer en je kan die er zo weer uithalen terwijl ze al een mooie vorm hebben. Ideaal om gebakjes te versieren of zelfs om in de hete koffie te doen.

Je kan de slagroom ook in ijsblokjes doen en zo invriezen. Dan verkrijg je uiteraard kubusjes. Met een beetje fantasie kan je die in allerlei recepten gebruiken. Schrik niet als je de ingevroren slagroom gaat ontdooien, want het is een normaal proces dat water en vet zich scheiden. Ook hier merk je dan wat water onderaan. Weggieten lost het op. De ontdooide slagroom kan je ook perfect gebruiken in sausen of in zelfgemaakte ijsjes.

Laat jullie fantasie de vrije loop, want een beetje vindingrijkheid kan nooit kwaad om geld te sparen en tijd te winnen als je kookt, en zeker in deze corona-tijden is een lekker maal waarbij je ook nog geld hebt kunnen uitsparen een soelaas en een balsem om het gemis van het normale leven wat te compenseren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer