aug 3, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Hoe sla langer bewaren voor een lekker slaschoteltje of broodje?

De coronatijd heeft ons wel een beetje anders doen leven en denken. Dat is niet altijd in ieders voordeel. Denk maar aan de restaurants en cafetaria’s waar ze zitten te smeken om klanten. Begrijpelijk, want die mensen hebben vaak dure investeringen gedaan en moeten ook hun personeel nog betalen.

Anderzijds is het natuurlijk ook te begrijpen dat veel mensen voorzichtig willen zijn, bang zijn en rekening houden met hun gezondheid en daarom minder op restaurant gaan eten en meer thuis alles willen voorzien.

Bovendien zitten ook een pak mensen zonder werk en dan is het wel “rijden en omzien”, wat wil zeggen dat de tering naar de nering moet worden gezet. Dus wordt het principe gehanteerd zoals moeders ons altijd geleerd hebben: wees spaarzaam met voedsel en gooi nooit restjes weg, bewaar het goed, je weet nooit welke tijden eraan komen.

Sla die er een beetje verlept uit ziet hoef je niet meer weg te gooien. Je kan sla weer frisser maken en ook een krop veel langer vers bewaren. Met deze trucjes lukt het zeker.

Maar dat geldt natuurlijk ook in je eigen keuken des te meer omdat je maar beperkte tijd mag gaan winkelen en dat nog alleen moet doen en met mondmasker op. Dus worden vaak grotere hoeveelheden in één keer gekocht, zodat je niet meerdere keren per week naar de winkel of de supermarkt moet.

Sommige groenten kan je langere tijd bewaren, terwijl andere soorten snel verwelken. Neem bijvoorbeeld sla: als je die hebt klaar gemaakt en gewassen, moet je die snel opgebruiken, anders verlept die, ziet er verwelkt uit en is niet meer lekker om te proeven. Dan kom je soms in de problemen met je tijdsbesteding, want als je moet gaan werken en dan het eten ook nog moet klaar maken als je thuis komt van je werk, heb je meer de neiging om voor kant- en klare schotels te kiezen in de plaats van voor vers voedsel.

En toch is dat nergens voor nodig, want zelfs sla kun je op voorhand klaar maken zonder dat je het risico loopt op verwelken.

Zo kan je sla nadat je die gekocht hebt met de onderkant in een schoteltje met ijskoud water zetten. Zelfs als de sla een beetje verwelkt is, zal die weer water opnemen en een frisse kleur terugkrijgen.

Je kan er ook een inkeping in maken onderaan zodat die meer water gaat opnemen en langer vers blijft.

Je kan sla ook gemakkelijk een paar uur van tevoren, zelfs een dag op voorhand klaar maken, zonder dat het schoteltje van zijn versheid hoeft in te boeten.

Nadat je de sla hebt gewassen, moet je ze in kleine stukjes scheuren, de blaadjes apart houden en die losjes in aluminiumfolie verpakken tot je ze dan zonder problemen kan verwerken in een schoteltje.

Uiteraard moet je ze opbergen in het groentenvak van de koelkast. Op die manier hoeft het klaar maken van een lekker groenteschoteltje lang niet zo veel tijd meer in beslag te nemen en kan je dus ook gezonder gaan eten.

Sla die je hebt gekocht kun je ook langer bewaren door die eerst grondig te wassen, goed droog te zwieren en nadien de nog vochtige bladeren in huishoudfolie te verpakken. Het mag in zijn geheel met krop en al. Op die manier zal de sla veel langer vers blijven.

Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over de tijdsdruk als je van je werk thuiskomt om nog vers eten klaar te maken, want de sla kan je zo uit het zakje uit de koelkast halen. Snij er wat tomaat bij en augurkjes of komkommer en je hebt een heerlijke schotel.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer