aug 6, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Jonge worteltjes: een streling voor de smaak, boordevol gezondheid

Dankzij de coronapandemie hebben veel mensen weer het genot van tuinieren ontdekt, zelfs het kweken van eigen groenten.

Een eigen tuintje is in zo’n periode een echte luxe en een weldaad voor de geest. Je komt er tot rust, je kan creatief omgaan met de natuur, je kan er je eigen smaak en voorkeur in verwerken. Bovendien is de natuur altijd anders, altijd een beetje onvoorspelbaar en tegelijk geeft het enorme voldoening als je eruit geleerd hebt en de resultaten navenant zijn.

Want zeg nu eerlijk: wat is er lekkerder en plezieriger dan groenten uit eigen tuin te halen en ze krakend vers te bereiden en op tafel te zetten.

Niets lekkerder dan jonge worteltjes uit eigen tuin. Maar je kan met een trucje de smaak nog geraffineerder maken.

De diepe smaak van verse groenten, de kleuren en de vreugde die je eruit haalt, zijn niet te betalen en niet te evenaren.

Natuurlijk komt er ook wel kookkunst bij kijken en niet iedereen is daar even bedreven en vindingrijk in. Toch kan je door proberen, vergelijken, vragen, lezen en het raadplegen van recepten in boeken en op internet vaak tot verrassende resultaten komen.

Neem nu bijvoorbeeld worteltjes. Het is er de tijd voor: verse worteltjes. Heerlijk van kleur, lekker van smaak en boordevol gezondheid, want ze bevatten bètacaroteen en dat is uitstekend voor de gezondheid van de lever en de huid. Smullen dus.

De smaak van verse, jonge worteltjes is niet te evenaren en je zou de eerste hap voor geen geld ter wereld willen missen, vooral niet de worteltjes uit eigen tuin. Gewoon heerlijk als je die voor het eerst van het seizoen weer op je bord krijgt. En toch heb je nog niet het beste daarvan op je bord gehad, want als je nu aan het kookwater een scheut versgeperst appelsap toevoegt, dan wordt die smaak nog krachtiger, nog dieper, nog natuurlijker, nog intenser, nog groener, kortom nog beter.

Wortelen zijn al lekker, je zou ze de zoete groente kunnen noemen en dus eten kinderen ze ook heel graag, maar voor wie een hartig smaakje natuur op zijn bord weet te waarderen: scheutje appelsap toevoegen aan het kookwater van verse wortelen. De smaak zal je verbazen.

Benieuwd of je de volgende keer niet nog meer worteltjes in je tuin zal planten. O ja: wortelvliegjes kan je best op een natuurlijke manier verjagen door er goudsbloemen naast te planten in de border.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer