sep 30, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

De maaltijd-pannenkoek: voor een heerlijk vakantiegevoel thuis

Wat is er zo leuk aan een vakantie in Frankrijk? Dat is een heel moeilijke vraag, want er zijn duizenden dingen leuk aan en in Frankrijk. Maar een van de heel leuke dingen is bijvoorbeeld het eten. Fransen kennen de kneepjes van de eenvoudige, maar lekkere keuken: geen poespas, geen grote culinaire uitleg, maar eenvoudige, lekkere, gezonde en pretentieloze maaltijden.

Neem bijvoorbeeld “les crêpes repas”. Dat vind je enkel en alleen in Frankrijk: maaltijd-pannenkoeken. Dat is een heel lekkere pannenkoek, gebakken in de olie of in echte boter, op basis van tarwebloem, havervlokken of boekweit en gevuld met groenten, vlees, kaas enz… Probeer maar eens in België of Nederland naar een maaltijd-pannenkoek te vragen, ze bekijken je met ogen als vijvers. Maar in Frankrijk heb je zelfs pannenkoeken-restaurants, zoals je in Italië spaghettirestaurants hebt.

Pannenkoeken zijn altijd heerlijk, vooral als je ze met een paar trucjes nog fijner kan maken. Dan is elke pannenkoek de garantie van een feestgevoel of van een vakantiegevoel in Frankrijk, waar ze verstand hebben van maaltijd-pannenkoeken.

Dus Frankrijk. En wat is er zo speciaal aan die pannenkoeken: je hebt er flink mee gegeten, bent voldaan, maar je hebt ook een gezonde maaltijd gehad, want de Fransen verstaan de kunst om die op allerhande manieren lekker te maken en je een voldaan gevoel te geven: met vullingen op z’n vegetarisch, met ei, met kaas, met groenten, sla, tomaat, rode bietjes, ui, en vruchten, appel, aardbeien, met siroop, en verfijnd met kruiden.

Begrijpelijk dat je dat thuis wilt nabootsen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. En toch loont het de moeite van te proberen, want hebben we deze zomer door de beperkingen met corona wat minder de grenzen overschreden, dan kun je de grenzen van je kookkunst wel verleggen in je eigen keuken en een beetje de Franse goesting en kookkunst en smaken aan je gezin of je gasten offreren.

Het begint natuurlijk met de pannenkoeken zelf. Een goed recept is daarvoor essentieel. Het is een hele kunst om die niet te dun, niet te dik en flets, te papperig of verbrand voor te schotelen. Die moet ook op zich lekker zijn, niet te zout, niet te zoet, niet te weinig of niet te veel gebakken.

Het begint met de keuze van de bloem. Wie het zich niet te moeilijk wil maken kan kiezen voor zelfrijzende bloem. Daar is verder geen kunst achter verborgen. Maar het is uiteraard veel lekkerder als je zelf na experimenteren, je eigen recept hebt en verse pannenkoeken zonder kant-en-klare ingrediënten kunt bakken. Niets overtreft de smaak van verse pannenkoeken.

  • Wat is ongeveer het basisrecept? Wel, een halve kilogram bloem (haver, boekweit, tarwe, of een mengeling). Verder een drietal eieren, een kleine liter melk en wat zout.
  • Langzaam mengen is de boodschap. Gebruik geen mixer, want dan krijg je echt een soort pannenkoek die lijkt op leder, taai en niet te genieten. Een grote goeie ouderwetse garde is nog best van al. Langzaam kloppen en goed mengen, terwijl je uiteraard klonters vermijdt.

Het mag geen dik of taai beslag worden, maar je kan het best de viscositeit vergelijken met drinkbare yoghurt. Is het te dik, doe er dan nog wat meer melk bij.

  • Ga na het maken van het beslag niet meteen aan het bakken, maar wacht een kwartier, hoewel een half uurtje beter is, dan worden de pannenkoeken luchtiger.
  • En dan de eeuwige vraag: boter of olie? Wel in boter zullen je pannenkoeken sneller aanbakken, maar ze hebben wel een lekkere smaak. Dus is het ideaal om wat boter met olie te combineren.
  • Het is wel belangrijk dat je de pan laat voorverwarmen. Bakken op een koude of lauwe pan lukt niet en dat is de reden waarom in het begin van de bakperiode de pannenkoeken kunnen mislukken. Goed hete pan en een goed beslag, zijn het grote geheim.
  • En wil je de pannenkoeken nog wat edeler? Daar is een geweldig trucje voor, want room maakt pannenkoeken veel fijner. En dan kun je aan de slag, want niets gezelliger en lekkerder dan een heerlijke pannenkoek tijdens regenachtige, coronadagen. Nu ja, pannenkoeken smaken altijd lekker in elk seizoen. Maar je kan ze nog lekkerder maken als je onze tip toepast: voeg namelijk twee tot drie eetlepels zoete room aan het deeg toe, daardoor krijgen de pannenkoeken een uiterst delicaat en smakelijke toets.
  • En dan de vulling: laat je fantasie de vrijheid. Chocolade, aardbeien, gesneden appeltjes, zalm, geitenkaas, eieren, champignons, groenten, ananas, confituur… kortom er staat geen limiet op. En als je groenten hebt gekookt met kaassaus, wel dat is de ideale vulling voor je maaltijd-pannenkoek.

En wil je de pannenkoek toch wat zoeter, maar gezonder: liever geen suiker dan, maar een zoetmakertje op basis van steviolglycosiden. Zeer zoet, maar geen calorieën en niet de nadelen van geraffineerde suiker.

Een tip: Denk aan Stevabell van Fytobell: zoet zonder suiker.

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan Stevabell ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Het wordt een beetje vakantie op je terras en je droomt je meteen in Frankrijk.

Smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer