Je houdt van een rustig weekend in de natuur? Je bent met vakantie en logeert in een huurhuisje, of je bent onderweg met de camper? Allemaal leuke methodes om gezellig te genieten van de vrije tijd, misschien zelfs om elk mooi volgend weekend even mee te pikken?
Natuurlijk ben je niet geëquipeerd zoals thuis en soms ontbreken ook essentiële voorwerpen die je echt wel nodig hebt om een taak naar behoren te kunnen uitvoeren in de keuken.
Je bent op vakantie of op weekend en je bent wat essentiële tools vergeten, dan kun je met een paar weetjes en wat handigheid toch weer aan de slag in de keuken.
Neem nu bijvoorbeeld een citroenpers. Je kent wel die glazen of inox toestelletjes met een piramidevormige uitstulping in het midden en waar aan de rand ervan het citroensap wordt opgevangen. Heel eenvoudig, niet duur, maar je moet het wel ter beschikking hebben als je een lekkere schotel wil klaar maken of een vinaigrettesaus wil bereiden. Wat moet je doen als het niet voorhanden is in je tent, camper of vakantiehuisje? Niet wanhopen maar volgende truc toepassen.
Snij de citroen doormidden en prik met een tandenstoker, een barbecuepin of gewoon met een vork een aantal keren in het vruchtvlees van de citroen, zodat het sap er gemakkelijker kan uitvloeien. Neem nu een spaghettitang en leg de benen geopend over de schil van de citroen met de aangesneden kan naar onderen. Zet uiteraard een glas onder de citroen, terwijl je de spaghetti-tang flink dichtknijpt. Al het sap zal er uitlopen en je hebt helemaal geen citruspers meer nodig. Als je de schil van de citroen een paar keer een kwarslag draait, ben je zeker dat al het sap eruit is en geen druppel verloren gaat.
En nog een supereenvoudige truc om eigeel van eiwit te scheiden. Daarvoor bestaan wel geen typische toestellen, maar wel eenvoudige trucjes. Zo kan je bijvoorbeeld met een soepele lege Spa-fles de eierdooier gewoon opzuigen door de lege fles halfdicht te knijpen terwijl je de opening boven de eierdooier zet. Laat het knijpen van de Spa-fles los en de fles weer haar normale vorm aannemen en … floep, de eierdooier zit in de fles, terwijl het eiwit op het bord of in het kopje achterblijft.
En nog een simpeler methode: Neem een vergiet of een spaan, ook wel visspaan genoemd, dat is een waar gaatjes in zitten. Uiteraard moeten de gaatjes niet te groot zijn, maar dat is meestal niet het geval. Kieper nu het ei met dooier en eiwit in de spaan en het eiwit zal spontaan door de gaatjes wegvloeien, terwijl de eierdooier achterblijft. Op die manier heb je weer een verloren vakantiedag of vergald weekend goedgemaakt.
En… je kampeervuurtje, of het fornuis in je camper of vakantiehuis is bezeurd door aanbaksel? Misschien nog van de vorige vakantiegast zelfs? Dan is dat helemaal geen probleem, want in een mum van tijd kan je het weer schoon maken en doen glanzen als nieuw. Strooi behoorlijk wat bakpoeder oftewel natriumbicarbonaat op de plaat. Laat een wijl inwerken. Neem nu een vochtige doek en wrijf het bakpoeder gewoon weg. Wat overblijft is een splinternieuw kookvuur, waar je de volgende keer met plezier zal aan werken.
Je menu worden dubbel zo lekker en je kunt het met gemak en zonder zorgen of ergernis klaar maken. Kleine trucjes, maar met een groot resultaat.