sep 28, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe je huid verjongen op natuurlijke wijze?

Je kent het spreekwoord: “de ogen zijn de spiegel van de ziel”. Daar is zeker wat voor te zeggen, want de wijze waarop iemand naar je kijkt, zegt veel over zijn bedoelingen. Verschuilt iemand zich met de ogen, bijvoorbeeld achter een donkere bril, onder een hoed, of kijkt die altijd weg als je hem of haar aanspreekt, dan weet je al op voorhand dat er een probleem is.

Maar niet alleen de ogen vertellen iets over een persoon, ook de huid. Dat is het buitenste en grootste orgaan van het lichaam, maar het heeft wel aanknopingspunten met het inwendige. Zo lopen er meridianen en druk- of acupunctuurpunten volgens een bepaald schema over heel het lichaam. Iemand die daartoe opgeleid is, kan die activeren of sederen en een behandeling toepassen die heilzaam is voor de gezondheid. Je kan dat zelf ook ervaren: heb je bijvoorbeeld een galprobleem, dan vertaalt zich dat dikwijls door pijn of een drukgevoel in de halsstreek, dus totaal weg van de plaats waar de gal zich bevindt.

De huid heeft ons dus wel degelijk iets te vertellen. Als je de huid gezond houdt, dan heeft dat ook zijn afstraling op inwendige organen. De huid is geen dode materie, niet louter verpakking, geen omhulsels dat rond inwendige organen gewikkeld is. Het zijn eveneens levende cellen en dus moeten we die ook gezond houden en er alles aan doen dat te bevorderen of te genezen. Zo kan je zien of iemand gezond veroudert en er veel jonger uitziet dan zijn werkelijke leeftijd. De biologische leeftijd heeft dus een relatie met het “uitzicht” en daar werkt de huid dapper aan mee.

De huid vertaalt wat zich binnen in het lichaam afspeelt. Een gezonde huid is een bewijs van een gezond lichaam. Daarom moeten we de huid goed verzorgen om ook inwendig de resultaten te verkrijgen. Denk aan voldoende water drinken, de juiste vetten kiezen en vitamines nemen voor gezond te eten. Dan blijf je jong en gezond en de huid straalt dat af!

Zeker in deze coronatijden is duidelijk het belang van de huid aangetoond: alle coronapatiënten hebben een tekort aan vitamine D en die vitamine wordt namelijk aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Dat moet je uiteraard op een verstandige wijze doen, want te veel Uv-licht kan de huid dermate beschadigen dat huidkanker ontstaat en dat kan dodelijk zijn. Bij de babyboomers, dat zijn mensen in de leeftijdscategorie van boven de zeventig, heeft driekwart trouwens een huidprobleem, meestal kanker. Dat kan goedaardig zijn, zoals een baso-cellulair carcinoom, omdat het geen metastasen oplevert, maar het kan ook fataal zijn zoals een melanoom.

Goed opletten dus. Beslist zonnebaden, en zoveel mogelijk huid aan de zon bloot stellen, maar met gezond verstand.? En zeker ook de huid goed verzorgen om op die wijze invloed te hebben op je biologische leeftijd en de inwendige organen. Hoe doe je dat?

-Om te beginnen heeft de huid vocht nodig. Een huid die rimpelt en verdroogt, heeft duidelijk te weinig vocht. Daarom water drinken: zeker 2 liter per dag. Bij inspanning en bij heet weer mag dat nog meer zijn en bij zware inspanning veel meer. Je zweet het namelijk uit. Oudere mensen verliezen hun dorstreflex en weten niet dat ze aan het dehydrateren zijn. De huid rimpelt, zoals een oudere appel. Alcohol is absoluut geen oplossing, integendeel, want het verdrijft nog meer vocht uit de cellen. Koffie ook trouwens. Vandaar dat je na het drinken van koffie altijd het waterverlies moet compenseren met een groot glas water.

-De huid heeft vitamines nodig. Sommige daarvan worden in de huid zelf aangemaakt, zoals de vitamine D, maar andere moeten worden aangevoerd: vitamine A en C.

Door de vitamine C wordt de collageenproductie in de huid ondersteund (ook in andere cellen zoals het hart trouwens). Daarom zijn vruchten en groenten van groot belang voor de gezondheid van de huid. En voor de vitamine A moet een beroep worden gedaan op alle rood en oranje gekleurde groenten en vruchten: worteltjes bijvoorbeeld, paprika, maar ook donkere bladgroenten bevatten vitamine A, soms onder de vorm van de voorloper: provitamine A.

Zet ze geregeld op het menu! Levertraan is ook een rijke bron van zowel vitamine A als D. Onze ouders wisten dus wel waar ze mee bezig waren, want wie heeft als kind niet de minder interessante smaak van levertraan moeten slikken?

-Tenslotte moet gelet worden op de juiste vetzuren. Kies daarom goede oliën in de keuken: olijfolie, kokosolie en visolie. Eet regelmatig vis en liefst vette vis vanwege de Omega-3 vetzuren. Die zorgen ervoor dat je huid jong en mooi blijft en functioneert als een goed geoliede machine. De huid verzacht erdoor en zal ook minder gauw verbranden als je in de zon gaat. Visolie is trouwens ook goed voor alle inwendige cellen, vooral ook voor hart en bloedsomloop.

-Wees voorzichtig met verzorgingsmiddelen die alcohol bevatten, zoals producten om mee-eters te verwijderen of onzuiverheden weg te doen. Alcohol droogt de huid uit, zowel inwendig als uitwendig. Je kan beter verzorgende producten kiezen die de huid rehydrateren en van voedende stoffen voorzien, zoals Aloë Vera.

-Tenslotte is dagelijkse beweging ook van belang voor de huid. Rust roest, zegt het spreekwoord en dat geldt ook voor de huid. Een dagelijks rondje lopen of wandelen is een must en dat zal ook afstralen op je huid die daardoor jonger en vitaler zal worden.

En wil je een beetje hulp van de natuur? Dat kan. Visolie is een goede aanvulling van een dieet met voldoende vis in de plaats van vlees. Ook noten zijn gunstig omdat ze Omega-3 vetzuren bevatten. Dagelijks een handjevol noten is dus heel goed voor de gezondheid.

Maar je kan ook een goede visolie gebruiken onder vorm van capsules.

Een tip: Denk aan Visolie Omega-3 vetzuren van Nutribell. (Bestaat ook in een junior-versie om gemakkelijker door te slikken).

En nog een tip voor de huid: Aloë-Vera-crème van Ellen Dee.

Je vindt beide producten in de apotheek.

Nutribell visolie heeft CNK-bestelcode: 2751-485. (Bestaat ook in grote gezins-pot met 1000 capsules)

Aloë Vera crème heeft CNK-bestelcode: 2885-390.

Je kan zowel Nutribell visoliecapsules evenals Aloë Vera-crème van Ellen Dee online bestellen via www.boverte.com en www.almed.be.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer