sep 21, 2020 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Natuurlijke tips voor je persoonlijke hygiëne en een propere woning

We leven in een tijd waarin bewuste mensen meer aandacht hebben voor het milieu. Ze willen onze planeet (eigenlijk onze woning) op een correcte en zuivere manier doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen… tenminste voor zover dat nog mogelijk is, want de laatste vijftig jaar zijn bijvoorbeeld vijftig soorten dieren compleet uitgestorven. De biodiversiteit gaat er dus op achteruit.

Zijn we niet een beetje roekeloos en onnadenkend omgesprongen met onze natuur en de wetten die onverbiddelijk zijn? We hebben te veel gedacht dat de lucht, het water, de bodem zichzelf ongelimiteerd konden reinigen. Dat is wel zo, tot op zekere hoogte, maar als je te veel en te vaak vervuilende stoffen deponeert of achterlaat, heeft de natuur meer dan een mensenleven de tijd nodig om alles weer op te ruimen en zichzelf te herstellen.

Je hoeft niet altijd sterke en gevaarlijke middelen te gebruiken om je huis schoon te maken of te poetsen en ook kan je voor je persoonlijke hygiëne best natuurlijke ingrediënten en middelen gebruiken.

Zo is het bekend dat de halveringstijd van plutonium 25.000 jaar is. Dat betekent dat als de Egyptische farao’s met één kilogram plutonium hadden gezeten, er nu nog maar een paar honderd gram minder actief was en de rest nog tienduizenden jaren grondig moest bewaard en bewaakt worden. Hoe verantwoord is dit?

Hetzelfde met bestrijdingsmiddelen. Denk aan glyfosaat (Round-up) waar verschillende overheden in de wereld het gebruik ervan verboden hebben omdat het kankerverwekkend is.

Sta je er bij stil dat als iemand een sigarettenpeuk achteloos op de grond gooit, de natuur er vijftig jaar over doet om alle ingrediënten ervan op te ruimen en te neutraliseren?

Als je een liter diesel of benzine op de grond morst, draagt de grond er over vijftig jaar nog altijd de sporen van.

Niet te verwonderen dat het niet zo goed gaat met onze planeet.

Daarom is het een goed idee om gebruik te maken van niet agressieve middelen en afbreekbare producten voor je persoonlijke verzorging, het zuiver en proper houden van je huis en je omgeving, het verzorgen van je huis en tuin, dat je kritisch bent over aanschaf van kleding, gereedschap, het gebruik van verven, onderhoudsproducten. Gelukkig bestaan er voor de oude klassieke middelen tegenwoordig ook biologisch afbreekbare toevoegingen en zelfs verven worden ook al op waterbasis aangeboden die trouwens sterker en kleurechter zijn dan de versie met synthetische solventen.

Maar ook reinigingsmiddelen kunnen best zo natuurlijk mogelijk worden gekozen. Je zal er zelf tevreden en gelukkiger van worden en de planeet aarde zuiverder en gezonder.

Neem bijvoorbeeld natriumbicarbonaat. Dat is een ideale ontstopper van afvoeren en uitlopen van douches en lavabo’s. In de plaats van sterkwerkende ontstoppers te gebruiken die ook gevaarlijk kunnen zijn voor de huid en zeker voor de ogen, kun je in de afvoer een soeplepel natriumbicarbonaat doen. Giet daar een weinig azijn achter en laat een nachtje inwerken. ’s Anderendaags giet je er heet water achter en je zal ervan versteld staan: de afloop is weer vrij.

Dat natriumbicarbonaat kun je ook perfect gebruiken om een oven of microgolfoven te reinigen. Smeer het vochtige poeder op de wanden, de roosters, de binnenkant van de deur. Laat inwerken en maak schoon met warm water. En… je hebt een nieuwe oven.

Dan is er ook een ideaal ruitenpoetsmiddel: azijn met wat zeep. Neem wat natuurlijke Marseillezeep en los dat op in warm water in een emmer. Voeg er een scheut azijn aan toe en daarmee kan je de ruiten en spiegel zemen. Ze zullen nog nooit zo helder en zuiver geweest zijn.

En nog een oud, natuurlijk, milieuvriendelijk, maar zeer doeltreffend middeltje: appelazijn oftewel appelciderazijn. Dat is een ideaal naspoelmiddel dat je kan gebruiken nadat je je haar met shampoo hebt gewassen. Het sluit de haarschacht weer en maakt je haar mooi satijnglanzend. Je kan dit “naspoelmiddel” gemakkelijk zelf maken en bewaren. Maak een lege shampoofles schoon, vul ze met zuiver water en voeg er een kleine soeplepel appelazijn aan toe. Op die manier heb je altijd een prachtig natuurlijk naspoelmiddel bij de hand.

Die appelazijn kun je ook perfect gebruiken als toiletreiniger. Nadat je het toilet hebt doorgespoeld giet je een klein kopje appelazijn tegen de randen en in het toiletwater. Laat een nachtje staan. De badkamer zal heerlijk naar verse appels ruiken, maar het toilet zal ook helemaal schoon zijn. Op die manier wordt ook voorkomen dat er zich kalk afzet tegen de wanden.

Die appelazijn kun je ook gebruiken om de wanden van je oven of magnetron te poetsen en zelfs om spiegels en ruiten schoon te maken. En half kopje appelazijn toevoegen aan een kopje water is een perfecte dosering.

Op die manier heb je een flinke bijdrage geleverd aan het zuiver houden van de planeet, heb je geld gespaard, en heb je sterke middelen en gifstoffen vermeden en uit je huis geweerd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer