sep 11, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom je dagelijks zeker een appel moet eten

Het lichaam veroudert, of we dat willen of niet. Daar zitten onze genen voor iets tussen, maar ook de wijze waarop we ons lichaam gebruiken. Veel hangt ook af van de kwaliteit van de voeding, onze bewegingen, ons denken, zelfs ons verwachtingspatroon. Veroudering is eigenlijk een oxidatieproces. Dat komt vanwege van wat genoemd wordt, de vrije radicalen. Dat zijn gemene dingen in het lichaam, maar er is een remedie: antioxidanten, tegen het oxidatieproces van het lichaam.

Hoe zitten die vrije radicalen in mekaar?

Een atoom bevat normaal gesproken twee neutronen die aan elkaar gebonden zijn. Dit vormt een stabiele chemische formatie die geen schade in uw lichaam kan aanrichten. Vrije radicalen zijn atomen die slechts één neutron hebben. Zij hebben dus een bevestigingspunt vrij, die als een grijpgrage klauw willekeurige atomen en moleculen vastgrijpt. Er vindt vervolgens een chemische reactie plaats die uitmondt in een explosie. Daarbij kunnen de cellen in de directe omgeving onherstelbaar beschadigd raken. Dit wordt oxidatie genoemd.

Vrije radicalen ruïneren de lichaamscellen. Daartegen kun je antioxidanten inzetten en die zitten beslist in appelen. Voor je gezondheid is het dus interessant om elke dag minstens één appel te eten. Meer mag ook natuurlijk.

Dit verschijnsel zie je in het dagelijks leven overal om je heen met alledaagse producten. Het is namelijk te vergelijken met het ranzig worden van boter, het roesten van een auto en het bruin worden van een geschilde appel. Door bepaalde gewoontes worden in het lichaam veel oxidanten gevormd: te weinig slaap, te veel roken, te vet eten, te veel barbecueën, te weinig bewegen, te intensief sporten. Het komt erop aan een goed evenwicht te vinden en… antioxidanten te gebruiken: vitamine C, vitamine E en provitamine A zijn samen met lycopeen belangrijke antioxidanten. Ze zijn rijkelijk aanwezig in fruit. Vandaar… dat fruit eten gezond is en het leven verlengt.

Vandaar het belang om dagelijks fruit te eten en ook veel groenten te gebruiken, die zitten boordevol antioxidanten. Door dagelijks appels te eten of zelf geperst appelsap te drinken, help je een hartinfarct te voorkomen.

Een Duitse studie heeft namelijk uitgewezen dat wie dagelijks een glas versgeperst appelsap drinkt driemaal minder kans op een hartinfarct heeft dan iemand die helemaal geen fruit of fruitsap gebruikt. Merkwaardig is dat het appelsap een even grote bescherming biedt als de appel zelf, op voorwaarde dat je het zelf perst en geen gesuikerde rommel gebruikt.

Men legt het uit vanwege het feit dat er meer pectine in een glas appelsap zit (= gelijk aan drie appels) dan in één appel.

Toch blijft het zeker gezond appelen te eten. We wisten het al van het Engelse spreekwoord: „An apple a day keeps the doctor away”… Wetenschappelijk bewijs daarvoor is er nu: appelen bevatten veel vitamines: C en B, de ene voor de versterking van de cel en het immuunsysteem en ook voor de versterking van de slagaderwanden, de andere voor het zenuwstelsel. Maar appels bevatten ook pectine, – iemand die confituur maakt, weet dat – en die helpt het cholesterolgehalte naar beneden.

Net onder de schil zitten ook de meeste bioflavonoïden en dat zijn levensnoodzakelijke antioxidanten. In de schil zit ook fosfor en dat is weer interessant voor de goede werking van de hersenen. Het is dan wel van belang dat je biologisch gekweekte appelen gebruikt, of althans het fruit heel goed wast onder stromend water.

Appels moet je met schil en al eten, dan krijg je meest vitamines en flavonoïden naar binnen en bovendien helpt pectine de cholesterol te beheersen. Wil je gezond blijven en lang leven en over een sterk hart blijven beschikken: eet meer appelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer