okt 10, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Koud douchen, is dat gezond?

Velen leerden het bij de scouts op advies van de stichter Baden-Powell: je moet jezelf niet verzwakken, maar juist sterker maken en dat kan door koud water te gebruiken om je te wassen. We herinneren ons nog dat je als jongeling met een bijl naar de vijver trok om daar het ijs open te kappen en de aanbevelingen van de scoutsleiding te volgen. Warm stromend water op een lentekamp bestond namelijk niet en dus was je wel verplicht om dat advies toe te passen, soms tegen heug en meug. Maar werkt dat advies wel?

We kunnen kort zijn: ja, want er is recent wetenschappelijk onderzoek naar verricht aan de Amsterdamse medische faculteit. Het onderzoek gebeurde bij meer dan drieduizend proefpersonen die in twee groepen werden ingedeeld: een groep die koud moest douchen gedurende 30 seconden, een minuut en anderhalve minuut en een andere groep die gewoon warm mocht douchen. Na verloop van een goede maand zouden de resultaten vergeleken worden. Sommigen deden dat met plezier, terwijl anderen liever met een kop warme chocolademelk in een heet bad hadden plaats genomen. Er zijn nu eenmaal ijsberen en koukleumen. Men wilde namelijk de vraag beantwoorden of koud water invloed kon hebben op je gezondheid. Er waren iets meer vrouwen dan mannen die aan het proefproject deelnamen en de leeftijd varieerde tussen de 18 en 65 jaar. De proef vond plaats in de winter tot de vroege lente, omdat het kraantjeswater dan het koudst is: zo’n tien graden ongeveer.

Gezonder worden, je immuniteit versterken, langer leven en een jonge huid bekomen of behouden, kan met een eenvoudig en spotgoedkoop middel: koud water.

Het resultaat was duidelijk: zelfs wie kort koud douchte was minder afwezig op het werk of aan de hogeschool dan wie enkel warm douchte. Een halve minuut was al voldoende om verschil te laten optekenen. Maar bij wie langer doucht en bovendien ook nog eens naar het werk, het station of de school wandelde of fietste waren de ziektedagen nog opvallend minder: een week in de eerste groep en anderhalve week minder afwezig wegens ziekte in de tweede groep. Het gevoel van persoonlijk welbevinden was ook behoorlijk aanwezig in de beide groepen, wat betekent dat de koudwater-mensen zich beter in hun vel voelden… letterlijk, maar ook figuurlijk.

Datzelfde fenomeen had men al eerder vastgesteld bij ijsberen: wie regelmatig ging zwemmen in koud water, eventueel na een sauna was opvallend minder ziek en had dus een beter immuunsysteem en dat is in deze coronatijden mooi meegenomen. Het was dus niet voldoende om voor de kick eens mee te duiken in de Brugse Reien of in de Noordzee voor de Nieuwjaars belevenis, het moest behoren tot een regelmatige levensgewoonte.

Hoe kan water zo’n invloed hebben op het immuunsysteem en de gezondheid? Om te beginnen is het geen goed idee om als je verkleumd bent of je wat ziekjes voelt een koud bad of koude douche te nemen. Je kan er dus best nog voor de winter mee beginnen en eerst voor een opwarming zorgen, dat doen de zogenaamde “ijsberen” ook. Daarom is het een goed idee om eerst een warm bad te nemen of een warme douche, maar dan wel af te ronden met een ijskoude douche, minstens een halve minuut, een minuutje is beter. Daarna flink afdrogen.

De vasomotoren werken nu op volle kracht: de bloedvaten gaan open en dicht en deze thermoshock zet een merkwaardig neurobiologisch mechanisme in gang: het sympathische zenuwstelsel krijgt een zweepslag en de bijnieren maken cortisol vrij, het stresshormoon. Dit stresshormoon heeft een negatieve bijklank en is ook niet goed als het lang duurt en chronisch wordt. Vandaar dat chronische stress het lichaam langzaam opvreet. Maar een kortstondige kick door een koude douche zet slechts tijdelijk cortisol aan en daardoor krijgt de bloedsomloop een boost, er komt meer zuurstof in de cellen, de weerstand wordt geactiveerd en ook de huid wordt beter doorbloed en verjongt en voelt duidelijk zachter aan. Het is het goedkoopste schoonheidslotion.

Het Amsterdamse onderzoek wees uit dat als je van koud douchen een gewoonte kon maken en minstens een maand volhouden, er al een significante verbetering waar te nemen is van de gezondheid. De koud-douchers voelen zich ook fitter, slagvaardiger, alerter, gezonder en jonger. Wie het eenmaal gewoon is, zal het voor geen geld ter wereld willen missen.

En de geschiedenis heeft machtige voorbeelden achtergelaten: Benjamin Franklin nam enkel een bad in heel koud water. Hij ging ook regelmatig in de winter in de ijskoude Thames zwemmen in Londen. Hij vond dat het brein beter functioneerde door koud water. Hij kon het weten, want hij was een genie.

In Noorwegen werd zijn stelling bewezen door 70 proefpersonen bij wie de gezondheid en het humeur in de winter verbeterde doordat ze elke dag in ijskoud water gingen zwemmen.

Gezonder worden op zo’n goedkope manier en met zo’n kort ritueel is mooi meegenomen. En wil je de schoonheid van de huid nadien nog wat activeren? Dat kan met een perfecte vocht inbrengende natuurlijke huidcrème.

Een tip: Aloë Vera-crème van Ellen Dee.

Je kan de Aloë Vera-crème van Ellen Dee gemakkelijk online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer