nov 10, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Ananas: supergezond, maar hoe herken je een rijpe en zoete vrucht?

Last van de spijsvertering? Eet een ananas. Last van een dipje en trek in wat zoet? Eet een ananas. Bereid je een lekker ijsdessert voor en zoek je naar het geschikte fruit? Denk aan ananas. Want ananas bevat bromelaïne en dat is uitstekend voor de spijsvertering. Bovendien is bromelaïne een heel sterke antioxidant en dus goed tegen vroegtijdige veroudering, heeft een ontsteking werende werking en helpt vanwege de enzymatische activiteit bij de vertering van eiwitten. In de natuurgeneeskunde wordt het ook aangeraden tegen pijnen van artrose en het remt ook de ontstekingen. Op dat gebied is het een uitstekende aanvulling van Curcuma en helpt ook tegen de stijfheid van spieren en gewrichten, vooral ook van de ochtendstijfheid. Het is eveneens prima voor de darmen waar het als enzym de gezonde darmflora helpt bevorderen.

Tegenwoordig vind je het hele jaar door ananas in de supermarkt, bij de groentewinkel, want ze kunnen van overal ter wereld worden aangevoerd. Het probleem is dikwijls dat ze onrijp worden geoogst om zonder problemen op transport te worden gezet en te worden bewaard. Jammer genoeg rijpen ze nadien niet zo gemakkelijk meer verder. Het gebeurt natuurlijk meer dat ze onrijp in de groentenrekken van de winkel liggen en dan is de vraag: hoe kerken je een rijpe ananas. Want een groene ananas is hard, heeft weinig smaak, is moeilijk te snijden en verliest zijn waarde en aantrekkelijkheid. Dus is het de kunst om rijpe ananassen te kiezen die je meteen kan gebruiken. Hoe herken je die?

Ananas is zeer lekker en gezond vanwege de vitamine C en de enzymen w.o. bromelaïne en is dus uitstekend voor de vertering, de darmflora en de immuniteit.

Het is niet zo eenvoudig om een rijpe ananas te herkennen, want het probleem met deze heerlijke, tropische en gezonde vruchten is, dat je de rijpheid niet zo gemakkelijk van de kleur kan aflezen, daaraan is vooral de herkomst te zien. Ananassen rijpen trouwens niet meer zo gemakkelijk nadat ze zijn geplukt. Maar toch is het mogelijk om een rijpe vrucht te herkennen.

Doe de “drukproef”. Als je de vrucht onderaan gemakkelijk kan indrukken, dan is ze rijp. Als je twee ananassen hebt van dezelfde grootte, dan is de zwaarste van de twee, de meest zoete en bevat ze ook meer sap. Je kan een rijpe ananas ook herkennen aan de geur. Als de ananas rijp is, ruikt hij zoeter dan als hij nog niet zo rijp is. Als de ananas onvriendelijk of een soort zurige geur afgeeft, is er iets mis mee. Niet kopen in dat geval!

Het kan ook gebeuren dat de ananas overrijp is en dat zie je niet meteen aan de buitenkant. Maar als je die al te gemakkelijk verend kan induwen, leg hem dan terug: overrijp.

Nog een trucje: bovenaan de ananas zit een kroontje van bladeren. Als je probeert er één bladje vanaf te trekken en dat lukt behoorlijk eenvoudig, dan heb je te maken met een rijpe ananas.

Ook de kleur kan je wat vertellen, maar niet alles. Is de ananas nog heel groen, dan is het meestal duidelijk: het is een onrijpe ananas. Maar sommige soorten blijven groen, ondanks het feit dat ze toch rijp zijn. Dus niet zo eenvoudig. Maar meestal mag je ervan uitgaan dat als de schubben naar de gele kant opgaan, je met een rijpe vrucht te maken hebt. Evolueert de kleur eerder naar rood-oranje, niet kopen dan, want die is overrijp misschien zelfs al aan het rotten. Barsten in de schubben wijzen ook op een gisting en dus een rottingsproces.

Je moet ook eens met de vinger op de vrucht kloppen. Heb je een doffe klank, dan is ze sappig en dus goed.

En vergeet vooral ook niet dat ananas naast enzymen ook veel vitamine C bevat en dat is in deze coronaperiode mooi meegenomen: het ondersteunt het immuunsysteem en maakt je dus minder gevoelig voor overdraagbare microben. Zo kan gezondheid toch ook heel lekker zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Broccoli: het natuurlijke anti-kankerwapen

We zijn een stuk van de natuur en dus moeten we ons in leven houden met elementen uit die natuur. Hoe meer je van de natuur en de oorspronkelijke samenstelling van de schepping afwijkt, des te groter wordt het risico op problemen. Een van de grote problemen van deze...

Lees meer

Champignons: je beste bodyguard

Vorige week werd door de overheid de week van de valpreventie afgekondigd. Het is geen overbodige maatregel om dit onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als je twintig bent en je maakt een valpartij, dan loopt dat gewoonlijk goed af, zonder problemen,...

Lees meer

Hoe kun je gezond, maar efficiënt afslanken?

Heel wat moderne problemen zijn terug te voeren tot een nog groter probleem van deze tijd: obesitas. Zowel kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes, problemen met de immuniteit, last in de spieren en rugklachten, evenals vroegtijdig overlijden kunnen te maken...

Lees meer

KOMKOMMER: lentefrisse, afslankende lekkernij

Het is lente, of wat er zou moeten voor doorgaan, maar ondanks het minder fraaie weer heeft de natuur ons toch kansen gegeven om het lentegevoel te ervaren, vooral door middel van groenten die nu volop worden aangeboden. Eentje daarvan is komkommer. Want hoewel...

Lees meer

Ziekte voorkomen door anders te eten

We zijn wat we eten. We kennen allemaal de betekenis van die slogan. En de opvatting van Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde loog er ook niet om: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn, uw voeding”. Duizenden jaren geleden wist men dat ook...

Lees meer