nov 10, 2020 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Ananas: supergezond, maar hoe herken je een rijpe en zoete vrucht?

Last van de spijsvertering? Eet een ananas. Last van een dipje en trek in wat zoet? Eet een ananas. Bereid je een lekker ijsdessert voor en zoek je naar het geschikte fruit? Denk aan ananas. Want ananas bevat bromelaïne en dat is uitstekend voor de spijsvertering. Bovendien is bromelaïne een heel sterke antioxidant en dus goed tegen vroegtijdige veroudering, heeft een ontsteking werende werking en helpt vanwege de enzymatische activiteit bij de vertering van eiwitten. In de natuurgeneeskunde wordt het ook aangeraden tegen pijnen van artrose en het remt ook de ontstekingen. Op dat gebied is het een uitstekende aanvulling van Curcuma en helpt ook tegen de stijfheid van spieren en gewrichten, vooral ook van de ochtendstijfheid. Het is eveneens prima voor de darmen waar het als enzym de gezonde darmflora helpt bevorderen.

Tegenwoordig vind je het hele jaar door ananas in de supermarkt, bij de groentewinkel, want ze kunnen van overal ter wereld worden aangevoerd. Het probleem is dikwijls dat ze onrijp worden geoogst om zonder problemen op transport te worden gezet en te worden bewaard. Jammer genoeg rijpen ze nadien niet zo gemakkelijk meer verder. Het gebeurt natuurlijk meer dat ze onrijp in de groentenrekken van de winkel liggen en dan is de vraag: hoe kerken je een rijpe ananas. Want een groene ananas is hard, heeft weinig smaak, is moeilijk te snijden en verliest zijn waarde en aantrekkelijkheid. Dus is het de kunst om rijpe ananassen te kiezen die je meteen kan gebruiken. Hoe herken je die?

Ananas is zeer lekker en gezond vanwege de vitamine C en de enzymen w.o. bromelaïne en is dus uitstekend voor de vertering, de darmflora en de immuniteit.

Het is niet zo eenvoudig om een rijpe ananas te herkennen, want het probleem met deze heerlijke, tropische en gezonde vruchten is, dat je de rijpheid niet zo gemakkelijk van de kleur kan aflezen, daaraan is vooral de herkomst te zien. Ananassen rijpen trouwens niet meer zo gemakkelijk nadat ze zijn geplukt. Maar toch is het mogelijk om een rijpe vrucht te herkennen.

Doe de “drukproef”. Als je de vrucht onderaan gemakkelijk kan indrukken, dan is ze rijp. Als je twee ananassen hebt van dezelfde grootte, dan is de zwaarste van de twee, de meest zoete en bevat ze ook meer sap. Je kan een rijpe ananas ook herkennen aan de geur. Als de ananas rijp is, ruikt hij zoeter dan als hij nog niet zo rijp is. Als de ananas onvriendelijk of een soort zurige geur afgeeft, is er iets mis mee. Niet kopen in dat geval!

Het kan ook gebeuren dat de ananas overrijp is en dat zie je niet meteen aan de buitenkant. Maar als je die al te gemakkelijk verend kan induwen, leg hem dan terug: overrijp.

Nog een trucje: bovenaan de ananas zit een kroontje van bladeren. Als je probeert er één bladje vanaf te trekken en dat lukt behoorlijk eenvoudig, dan heb je te maken met een rijpe ananas.

Ook de kleur kan je wat vertellen, maar niet alles. Is de ananas nog heel groen, dan is het meestal duidelijk: het is een onrijpe ananas. Maar sommige soorten blijven groen, ondanks het feit dat ze toch rijp zijn. Dus niet zo eenvoudig. Maar meestal mag je ervan uitgaan dat als de schubben naar de gele kant opgaan, je met een rijpe vrucht te maken hebt. Evolueert de kleur eerder naar rood-oranje, niet kopen dan, want die is overrijp misschien zelfs al aan het rotten. Barsten in de schubben wijzen ook op een gisting en dus een rottingsproces.

Je moet ook eens met de vinger op de vrucht kloppen. Heb je een doffe klank, dan is ze sappig en dus goed.

En vergeet vooral ook niet dat ananas naast enzymen ook veel vitamine C bevat en dat is in deze coronaperiode mooi meegenomen: het ondersteunt het immuunsysteem en maakt je dus minder gevoelig voor overdraagbare microben. Zo kan gezondheid toch ook heel lekker zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer