nov 19, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom zijn vier kopjes koffie per dag goed voor je?

Lange tijd werd gedacht dat koffie niet zo best was voor de gezondheid: het zou de bloeddruk verhogen, meer aanleiding geven tot diabetes, slapeloosheid, angsten, nervositeit en hartziekten.

Het zou het risico op jicht en reumatoïde artritis vermeerderen. Wat blijkt nu? Recente onderzoeken hebben het tegendeel aangetoond.

Uit een onlangs in de States gehouden studie evenals onderzoek aan de British Columbia University is gebleken dat mensen die regelmatig koffie drinken, zich beter op hun werk kunnen concentreren dan mensen die deze drank nooit nuttigen. Bovendien zou dit de jicht met ongeveer de helft verminderen en de kans op hart- en vaatziekten met meer dan 40 percent doen afnemen. Jicht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed, terwijl de nieren het niet tijdig afvoeren waardoor de kristallen zich kunnen ophopen in de gewrichten met een voorkeur voor de grote teen. Veel water drinken is een oplossing, maar koffie lijkt de kwaal behoorlijk gunstig te beïnvloeden, want de studie betrof niet minder dan 15.000 personen die gedurende meer dan vijf jaar gevolgd werden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het urinezuurgehalte in het bloed fors verminderd was en dat het risico op een jichtaanval met de helft was afgenomen! Een behoorlijk resultaat dat nog veroorzaakt wordt door een lekkere gewoonte die gemakkelijk aan te nemen en vol te houden is.

Koffie is goed voor je concentratie, je hart- en bloedvaten, je geheugen, tegen jicht, stress, hart- en vaatziekten, diabetes, angsten, depressie, Alzheimer, Parkinson en kanker. Drink nog een kopje, zouden we zeggen.

Op hoge bloeddruk heeft het slechts een heel tijdelijk effect en er kon niet worden aangetoond dat het de bloeddruk blijvend negatief zou kunnen beïnvloeden. Merkwaardig is ook dat de goede eigenschappen met betrekking tot jicht en reumatoïde kwalen ook vastgesteld kon worden bij décaféïné, maar niet bij thee. Het resultaat is dus niet cafeïne-afhankelijk, waardoor moet geconcludeerd worden dat er in de koffieboon meer eigenschappen schuilen die gunstig zijn voor het organisme dan tot nog toe werd aangenomen.

Hoewel overdreven koffie gebruiken de nervositeit kan doen toenemen, zorgt koffie er blijkbaar eveneens voor dat je beter tegen stress bestand bent. Je mag echter in geen geval overdrijven of je kruipt tegen de muren op van de zenuwen. Over het algemeen wordt aangenomen dat vier koppen koffie voor mannen een goed getal is. Minder heeft uiteraard minder effect en meer kan leiden tot onrust, hoewel er grote individuele verschillen zijn. Volgens experts kunnen vier tot vijf kopjes per dag voor een persoon van ongeveer 70 kilo helemaal geen negatieve gevolgen hebben.

Maar niet enkel jicht en reumatoïde verschijnselen, ook cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2, de ziekte van Parkinson en ook kanker waaronder prostaat- en borstkanker zouden een verminderd risico kennen dankzij koffie.

Een studie in Zuid-Korea onder niet minder dan 25.000 personen bewees dat koffie levensverlengend kan zijn en dat werd ook bevestigd door een onderzoek onder een klein half miljoen Amerikanen. De cholesterol verlaagde, het aderstelsel werd soepeler en gezonder, er kwam minder Alzheimer voor en zelfs de kans op depressie verminderde aanzienlijk. Bovendien konden personen die geregeld koffie dronken hun concentratie verbeteren. Dat is ook goed nieuws voor studenten die anders te gemakkelijk naar het “glas” grijpen en hun heil in alcohol zoeken of in tabak. Van deze laatste twee producten is het wetenschappelijk duidelijk dat ze schadelijk zijn, zowel tabak als alcohol en dat ze de concentratie wel tijdelijk kunnen aanscherpen, het ene door te kalmeren en het andere door de hersenen te activeren, maar dat dit slechts zeer tijdelijk is en dat de informatie minder goed in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen. Bij koffie is het net andersom: de concentratie vergroot en de stof kan gemakkelijker worden opgeslagen.

Koffie zorgt ook voor een betere spijsvertering en stoelgang Men neem aan dat dit veroorzaakt wordt door de activering van het maagzuur. In dat opzicht kan een kopje koffie de spijsvertering na een copieuze maaltijd gemakkelijker op gang brengen. Het smaakt dan ook bijzonder lekker als afronding.

Vroeger ging men er ook van uit dat patiënten die last hadden van osteoporose beter geen koffie dronken, omdat het de calciumafgifte in het bot zou hinderen. Daar is tot nog toe geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden, zeker niet als men zich aan drie à vier kopjes koffie per dag houdt, wat voor vrouwen voldoende is. Bij hen werd geen vermindering van de botdensiteit waargenomen in vergelijking met vrouwen die geen koffie dronken. Wel weet men dat het drinken van thee na een ontbijt bijvoorbeeld wel de ijzerabsorptie kan verstoren, hoewel thee op zich ook een gezonde drank is en zeker groene thee die uitstekende anti oxidatieve eigenschappen heeft.

Niet voor niets benoemt men in Nederland de koffie als een “bakje troost”, want onderzoek aan de Harvard Universiteit toonde aan dat vrouwen die vier kopjes koffie per dag dronken veel minder last hadden van depressie en dat hun risico op diabetes met de helft was verminderd.

Wat is dan de conclusie? Drink gerust je koffietje, een espresso, of een grote koffie, want het is gezond en kan je leven verlengen. Wat wel schadelijk kan zijn: de room en de suiker die je eraan toevoegt. Vandaar de misvatting wellicht.

Maar koffie is een product van de natuur en als je er verstandig gebruik van maakt en van geniet, draagt het bij tot je levensvreugde en verlengt het je leven met minder kans op allerlei kwalen. Lust iemand nog een kopje?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer