Wil je lang leven en van een goede gezondheid genieten, dan is een gezonde slaap en voldoende nachtrust van essentieel belang. Je merkt het trouwens bij jezelf: als je een nachtje minder goed hebt geslapen ofwel als je nachtrust te kort was, functioneer je minder goed. Omgekeerd ook: als je eens een paar weken heel goed en diep hebt kunnen doorslapen, is je humeur zelfs beter, je voelt je beter in je vel, je kan het werk en het leven beter aan en ook je geheugen en concentratie gaan erop vooruit. Studenten die liever fuiven dan studeren en van een goede nachtrust genieten, maar die van de nacht liever een “feestdag” maken, ervaren het beslist op het ogenblik dat ze voor de prof moeten verschijnen om een examen af te leggen. Slapeloosheid of te weinig slapen, mag je dus niet tot een gewoonte of een cultuur verheffen, de nachtrust is echt van vitaal belang. Het heeft ook invloed op de immuniteit, wat in deze tijden van corona van essentieel belang is.
Het is normaal dat het slaappatroon verandert met de leeftijd. Een baby heeft meer slaap nodig dan een adolescent en zeker dan een volwassene. Maar toch moet ook een volwassene een goede herstellende en diepe slaap hebben. Het heeft zeker invloed over hoe we presteren, op de cognitieve vaardigheden en ter preventie van problemen die te maken hebben met de hersenen: depressie, Alzheimer en dementie.
Goed slapen kan je leven verlengen, geeft je een beter seksleven, maakt je vrolijker en helpt Alzheimer en hart- en vaatziekten voorkomen.
Er werd onderzoek gedaan naar het slaapgedrag van meer dan een miljoen mensen in drie Europese en Amerikaanse landen en tijdens de slaap werd een EEG afgenomen waarop het slaappatroon duidelijk te zien was. Er kon een verband worden gelegd met de leeftijd, maar ook met de vaardigheden overdag en de kwaliteit van de prestaties.
Dr. Pucelli, de leider van het project en prof psychiatrie aan de Harvard University onderstreepte daarbij dat de slaap het ideale moment is om de hersenen te bestuderen, omdat de externe prikkels van overdag wegvallen.
Goed dromen, prettiger leven
De kwaliteit van de slaap speelt een enorme rol in het welbevinden van de patiënt. Daarbij spelen de niet waarneembare fasen een grote rol. Mensen die dromen en een goede REM-slaap hebben, kennen een slaap die kwalitatief beter is. Ze voelen zich ook meer uitgerust ’s morgens en bovendien hebben ze ook een groter geluksgevoel. De perceptie van de kwaliteit van de slaap is namelijk bepalend voor het “geluksgevoel”, dat op zijn beurt bij de preventie van Alzheimer en dementie meespeelt. In wetenschappelijke termen heet dat het cholinerge systeem, een aanduiding van de cognitieve gezondheid.
Zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk en ook in Amerika werden in totaal een klein miljoen mensen ondervraagd en onderzocht in verband met de slaapduur en de slaapkwaliteit.
Daaruit bleek dat 18 percent van de jongeren (tieners) te weinig sliep, maar dat ze geen slechte slaapkwaliteit rapporteerden. Een kleine 20 percent van de volwassenen meldde symptomen van slapeloosheid. De meerderheid gaf aan dat ze zich overdag slaperig voelden en problemen hadden met de concentratie.
Hoeveel slaap?
Gemiddeld nam de slaapbehoefte af met de leeftijd. Althans, dat was de persoonlijke mening van de ondervraagden. Vrouwen klaagden meer over slechte slaap of slapeloosheid dan mannen. Slechte slaap leek frequenter voor te komen dan te korte slaap en dus gaven specialisten van het Universitair Medisch Centrum in Rotterdam de raad dat meer zou ingezet worden op het verbeteren van de slaapkwaliteit, vooral met het oog op veiligheid, prestaties en preventie van problemen op latere leeftijd. Het is niet zozeer de tijd die je in bed doorbrengt, maar de kwaliteit van de slaap die een herstellend vermogen heeft voor zowel lichamelijke als cognitieve functies.
Dr. Kawai, clinical associate professor aan het departement Slaapgeneeskunde van de Stanford University School of Medicine in Californië, stelde vast dat je bij oudere volwassenen kan zien dat als je de slaappatronen die je hebt op jongere leeftijd kan behouden naarmate je ouder wordt, dit goed is voor je hersenen.
Volgens Dr. Kawai van de Stanford universiteit toont de studie aan dat zelfs in onze moderne wereld mensen niet veel veranderd zijn en dat ze nog steeds 7 tot 8 uur slaap nodig hebben. Je ziet wel enkele interessante leeftijdseffecten. Acht uur wordt meestal aanbevolen voor mensen van middelbare leeftijd en 7,5 uur voor oudere mensen.
Ze zijn veel alerter tijdens de dag en blijven gezonder tot op hoge leeftijd. Het is ook de beste garantie om dementie te voorkomen en Alzheimer te vermijden. Bovendien hebben mensen die goed slapen een positievere ingesteldheid.
Wie te weinig slaapt, veroudert ook sneller: er wordt minder collageen aangemaakt in de huid en er komen donkere kringen rond de ogen. Wie verschillende nachten slecht of veel te weinig slaapt, draagt daar onvermijdelijk de kernmerken en ook de gevolgen van.
Betere weerstand, betere seks
Goed slapen is ook belangrijk voor de immuniteit. En dat is in deze coronatijd bijzonder interessant. Er worden ook minder stresshormonen aangemaakt door de bijnieren en de weerstand verbetert. Te weinig slapen bevordert zwaarlijvigheid doordat vermoeidheid als gevolg van onvoldoende slaap gecompenseerd wordt door zoet eten. Het is een vicieuze cirkel want obesitas werkt ook slaapapneu in de hand, wat dan weer verbonden is met een minder goede slaap en op termijn hart- en vaatziekten in de hand kan werken.
Nog vervelender: het libido vermindert, je krijgt minder zin in seks wat ook op de relatie kan wegen. Zowel de universiteit van Pittsburgh als Harvard hebben onderzocht wat te weinig slaap op de levensverwachting veroorzaakt. Wie één tot twee uur te weinig slaapt, heeft dubbel zoveel kans vroegtijdig te overlijden omdat secundaire problemen optreden: obesitas, diabetes, beroerte, hartinfarct en dementie.
Een slaappil kan een natuurlijke slaap niet vervangen en levert ook niet de voordelen van een normale slaap. Wel kan je de slaapkwaliteit verbeteren en de slaapbereidheid vergemakkelijken door een paar elementen aan de lifestyle te veranderen:
- Ga elke dag naar buiten en beweeg.
- Doe ademhalingsoefeningen.
- Drink een paar uur voor bedtijd geen cafeïne houdende dranken meer.
- Vermijd geraffineerde suikers en junkfood.
- Eet niet te laat voor bedtijd en kies ‘s avonds voor lichte kost.
- Neem een warm ontspannend bad.
- Vermijd blauw licht ‘s avonds: geen smartphone, geen tablet noch computer, want dat verstoort de melatonineproductie en dus de slaap.
- Kies voor een natuurlijk rustgevende thee of preparaat, waardoor geen verslaving ontstaat, maar wel een gezonde slaap.
Een tip: Escholcin van Fytobell, met kruiden en planten die de slaap op een natuurlijke wijze herstellen.
Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3220-688.
Je kan Escholcin ook online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com. Op die manier ben je verzekerd van een goede natuurlijke en herstellende slaap.