Zo lukt zelf slagroom kloppen altijd

Vooral nu we weer thuis zitten en van thuis uit moeten werken als dat mogelijk is, de kinderen in herfstvakantie zijn en we zeer zeker onszelf moeten verwennen in deze ongemakkelijke periode, is zelf iets bakken aan de orde van de dag. Iedereen lust wel een lekker zelfgebakken gebakje. Het succes daarvan wordt trouwens onderstreept door het even succesvolle programma “Bake off Vlaanderen”, onder het gekende parool “Bakken maar”. Het komt er dus op aan de eigen keuken om te toveren tot de perfecte banketbakkerij. Dat is niet zo moeilijk, met een goed recept, de juiste ingrediënten, veel geduld en oefening en natuurlijk een aantal fijnproevers in huis.

Maar er is nog een ingrediënt dat ervoor zorgt dat de beste gebakjes pas superfijn worden, echte delicatessen, als daar ook room voor wordt gebruikt.

Zelf slagroom maken is een “hemelse” bezigheid. Je kan er de zelfgemaakte gebakjes en zelfs vruchtendesserts heerlijk mee versieren en op smaak brengen. Zelf slagroom maken is niet zo moeilijk, je moet de basisregels gewoon toepassen.

En hier wringt af en toe het schoentje.

Slagroom is onmisbaar voor feestelijke en delicate gerechten. Natuurlijk wil je die zelf maken, dan weet je wat je eet, want wat er in spuitbussen gestopt wordt, daar heb je toch het raden naar. Het probleem is natuurlijk dat het wel wat handigheid en vooral ervaring vergt om de slagroom precies op het gewenste moment de juiste stijfheid en smaak te geven.

Daar hebben we wel een paar “grootmoeders” trucjes voor.

Veel keukenprinsen en prinsessen maken wel eens fouten waardoor het helemaal mis gaat. Net zoals bij het maken van mayonaise moeten de ingrediënten voor slagroom allemaal dezelfde temperatuur hebben. Voor slagroom moeten die koud zijn! Dus ook de mixer, de garde, de vorken en lepels, maar ook de kom en uiteraard de ingrediënten. Als de temperatuur verschilt, maak je het jezelf moeilijk. Je moet ook kiezen voor de juiste soort room. Probeer niet met een “afgeroomde” versie, want hoe minder vet, des te moeilijker wordt het om de room stijf te kloppen.

Zowel met de mixer als met de garde moet je langzaam beginnen en dan na verloop van tijd wat steviger kloppen. Blijf dit niet al te lang volhouden, want op den duur krijg je boter, omdat het vocht zich van het vet zal scheiden. Hier is dus wel wat ervaring voor nodig. Als de room opgesteven is, heb je slagroom. Dan moet je stoppen. Nu kan je aan de slag voor de versiering van je gebakjes.

Slagroom zal ook gemakkelijker en sneller stijf kunnen worden geklopt als je er wat magere kwark (platte kaas) aan toevoegt.

Een ander trucje is als je bij het maken van de slagroom wat wit van een ei aan de room toevoegt. Je moet de mengeling korte tijd in de koelkast zetten en pas daarna stijf kloppen. Het wordt kinderspel en dus een plezier om te doen. Maar bovenal mag je niet vergeten om de room en alle toebehoren goed te koelen en je moet snel tewerk gaan zodat niet alles aan het opwarmen is, terwijl je bezig bent.

Mocht je toch per ongeluk de boel verknoeid hebben doordat je “boter” krijgt, gooi het niet weg, want dat kan je best gebruiken als vetstof in je gebakjes zelf.

Maar leuk is als je zowel dessertfruit als gebakjes kan versieren met de zelfgemaakte slagroom.

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer