dec 8, 2020 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Kan ook je hond last hebben van de lockdown?

De lockdown is voor niemand prettig. Vooral ouderen hebben er last van. Mensen in woon- en zorgcentra lijden onder de vereenzaming. Het bezoekje dat ze geregeld kregen van kinderen of kleinkinderen, van vrienden of familie was iets waar ze een hele week naar uitkeken en dat de vereenzaming en de routine doorbrak. Voor het venster staan zwaaien is iets, maar is eigenlijk niets vergeleken bij het echte contact dat iedereen zo hard mist.

Wie kon daar min of meer aan ontsnappen: mensen met een huisdier, zowel een hond als een kat, desnoods een kanarie, ze hadden een partner om tegen te praten of zelfs te knuffelen. Ook wie met de hond kon gaan wandelen had duidelijk veel minder last van het “opgesloten gevoel” tijdens de lockdown en dat is nu niet anders.

Maar ook voor de huisdieren is de lockdown geen zegen. Zelfs je hond heeft last van het “opgesloten gevoel” en die heeft er evenzeer nood aan om eens te “ontsnappen”. Hoe pak je dat aan en zorg je ervoor dat je hond geen problemen krijgt door de lockdown, want die situatie is echt reëel.

Een hond voelt gemakkelijk de stress van het baasje. Daar moet je rekening mee houden in deze lockdown zodat zowel je hond als jijzelf er beter van worden.

Een Britse studie heeft uitgewezen dat de meeste hondeneigenaars wel degelijk bekommerd zijn om de gezondheid van hun troeteldier en dat ze er alles aan doen om de routine die ze voor de lockdown hadden ook nu voort te zetten. De studie toonde aan dat de meeste eigenaars van huisdieren, vooral honden, het gevoel hebben dat hun gezelschapsdier hen gemakkelijker door de lockdown heeft geleid. Ze hadden minder last van stress, ze voelden zich minder alleen en kregen een “emotionele respons”. Hetzelfde onderzoek heeft ook uitgewezen dat honden gemakkelijk de emoties van hun baasje kunnen lezen en dat ze gemakkelijk hun stress oppikken. Het is daarom van belang dat de hondenbezitter niet meteen door het lint gaat, of zijn stress al te gemakkelijk de vrije loop laat, want honden vertonen heel vlug hetzelfde patroon als hun baasje.

Vast patroon

Daarom is het van belang dat zowel de hond als de baas hetzelfde ritme van vroeger volgen en ook tegenover elkaar hetzelfde gedrag aanhouden. Dat betekent: evengoed buiten spelen, wandelen, rondlopen. Datzelfde patroon moet trouwens ook worden gevolg voor en met de kinderen, want ook zij lezen gemakkelijker de onzekerheid en de stress van de ouders dan we vermoeden.

De enquête gaf ook aan dat hondenbezitters veel minder last hadden van de lockdown gerelateerde stress dan wie er “alleen” voorstond. De hond was echt een buffer tegen de stress en de eenzaamheid. Maar dat zalvende resultaat was ook van toepassing voor andere huisdieren waar de eigenaars een goede band mee hadden.

Er wordt geschat dat 40% van de Britse huishoudens ten minste één huisdier heeft. Ongeveer 90% van de 6000 deelnemers aan het Britse onderzoek had minstens één huisdier, waaronder katten, honden, kleine zoogdieren en vissen. De studieresultaten toonden aan dat de sterkte van de band die de mensen deelden met hun dierenvriendjes niet werd bepaald door het type huisdier dat erbij betrokken was. “Dat betekent dat mensen zich gemiddeld even emotioneel dicht bij hun cavia voelden bijvoorbeeld als bij hun hond,” aldus Dr. Elena Ratschen van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van York. Meer dan 90% van de ondervraagden gaf aan dat hun huisdier hen emotioneel hielp beter om te gaan met de lockdown en 96% zei dat hun huisdier hen hielp fit en actief te blijven. Zelfs vogels kijken en voeren in hun eigen tuin doorbrak al de vereenzaming en was voor veel mensen een emotionele steun, weliswaar minder dan een hond, omdat die wel deel uitmaakt van het gezin en de band inniger is en er voortdurend interactie is.

Overdragen van stress

Professor Daniel Mills van de University of Lincoln School of Life Sciences waarschuwde dat hoewel gezelschapsdieren een buffer vormen tegen een deel van de psychologische stress door de lockdowns, er ook rekening moet worden gehouden met de behoeften van huisdieren zelf, omdat ze stress kunnen lezen en daarop gaan reageren. Zeker honden doen dat! Ze kunnen de angst en onzekerheid opvangen en lijden daaronder.

Daarover is onderzoek gedaan in Zweden bij ongeveer 60 Border Collies. De cortisolspiegels zowel van de eigenaars als van de honden werd nagegaan. Cortisol is het stresshormoon dat vrijgezet wordt door de bijnieren. Opvallend was dat dit zowel bij de hond als de eigenaar gelijklopend was. De uitleg was dat het baasje voor de hond eigenlijk het centrum van zijn leven is en dat zijn eigen welzijn compleet afhankelijk is van het geluk van het baasje.

Er werd ook vastgesteld dat hoe meer het baasje met de hond ging wandelen en spelen, des te beter reageerde het dier op stress en het cortisolniveau. Die reactie was wederkerig, want ook het baasje ondervindt eu-stressoren, met andere woorden, er ontstond een ontspannend en behaaglijk gevoel en dat was wederzijds.

Het belang van beweging en training

Beweging is ideaal voor de hond, evenals voor de hondenbezitter. Trek naar buiten voor wat frisse lucht en lichaamsbeweging maar hou het veilig. Lichaamsbeweging is echt een van de beste manieren om op een natuurlijke manier de stress van je hond te beheersen. Honden hebben dat echt dagelijks en in voldoende mate nodig: dus dagelijkse wandelingen, hardloopsessies of buitenspeelsessies zullen de angst, stress en onzekerheid van het dier wegnemen en derhalve ook bij het baasje. Bij slecht weer kunnen binnenspelen en activiteiten helpen om de hond mentaal gefocust te houden.

Het is ook goed om de nieuwsgierigheid en het natuurlijk talent zoals het reukvermogen van de hond te oefenen: verstop daarom zijn geliefkoosde lekkernij in een doos en verberg die samen met een vijftal andere dozen op verschillende plaatsen. De hond zal spoedig zijn snoepje wel vinden. Dat sterkt de hond in zijn natuurlijk talent en is ook prettig voor het baasje.

Maar belangrijk in deze lockdown is bezig te blijven met je troeteldier, spelletjes te spelen, fysieke activiteit te beoefenen en zo mogelijk geregeld naar buiten te gaan.

Dat is goed voor de hond en ook voor jezelf.

Op die manier zal de lockdown je niet klein krijgen en wordt de band tussen jou en de hond versterkt, wat alleen maar het plezier kan vergroten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer