dec 10, 2020 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Zwaarlijvigen hebben minder energie en slapen slechter

Een van de problemen die de last van corona oftewel Covid19 ernstiger maakt is obesitas. Het is een onderliggende oorzaak van veel ellende, soms maandenlange revalidatie of soms een nog ernstiger gevolg: een overlijden. Obesitas is absoluut ongezond. Sommigen zijn van oordeel dat overgewicht gevaarlijker is voor de gezondheid dan roken. Zwaarlijvigen hebben 2 tot 4 keer meer kans op hart- en vaatziekten en 4 keer meer kans om suikerziekte te krijgen. Je bent sneller kortademig en hebt een grotere kans op chronische lage rugpijn.

Wie te veel weegt, beweegt minder, maar slaapt ook slechter en kinderen die te dik zijn, voelen zich eenzaam en onbegrepen en isoleren zich gemakkelijk, waardoor het probleem wordt versterkt.

Volgens Amerikaanse wetenschappers slapen mensen die acht kilo of meer te zwaar zijn ’s nachts slecht. Ze liggen vaker en langer wakker en voelen zich daardoor overdag veel sneller vermoeid. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat zwaarlijvige mensen overdag meer behoefte hebben aan een hazenslaapje tussendoor. Het overgewicht zou ervoor zorgen dat het immuunsysteem voortdurend op volle toeren draait, en dat kost energie. Onlangs werden ook overgewicht en astma met elkaar in verband gebracht. Afvallen kan helpen om minder last te hebben van astma.

Bewegen om te vermageren

Meer bewegen is hét wapen tegen overtollige kilo’s. Nu is gebleken dat beweging ook helpt tegen depressiviteit. Driemaal per week lopen, bleek hetzelfde effect te hebben als een behandeling met medicijnen. Volgens een Australische arts zijn veel kinderen te dik, omdat ze te veel naar televisie kijken, daardoor te vaak tussendoortjes knabbelen die meestal te zoet zijn en bovendien bewegen ze te weinig. Volgens deze arts zijn bij kinderen van vier jaar oud al vetafzettingen in de aorta gevonden, en waren bij sommigen met tien jaar al de eerste tekenen van hartziektes te zien. Minder tv-kijken dus, en meer buiten spelen! Sommige maatschappijen voor levensverzekeringen verlagen de premie als men onder het normale gewicht zit, want vetzucht verkort absoluut het leven. Kortademigheid is tenslotte een belangrijke reden om af te vallen: zware personen hebben minder uithoudingsvermogen en van het één komt het andere: ze bewegen nog minder, slapen nog slechter, eten nog meer… het wordt een duivelskring.

Dikke kinderen voelen zich eenzaam

Pesterijen op school gaan meestal over lichamelijke gebreken en dan vooral bij kinderen die niet of nauwelijks van zich kunnen afbijten. Klassieke pestonderwerpen zijn magerzucht, vetzucht, of een ander lichamelijk gebrek. Een dik kind wordt zeker gepest door schoolkameraadjes, zodat het zich gaat isoleren en emotioneel niet goed meer functioneert. Op den duur gaan de schoolresultaten er onder lijden, het kind voelt zich niet meer aanvaard en gaat zich zelfs van de ouders isoleren, waardoor het van kwaad tot erger wordt.

Anderzijds kan het ook gebeuren dat de ouders zich te veel met de eetgewoonten van het kind gaan bezighouden. Een kind dat dik is, krijgt vaak de hele dag opmerkingen over zijn eetgedrag. Bij elk snoepje dat het in de mond steekt hoort het: „Zou je dat nu wel doen?” Door je als ouder te fixeren op zijn eetgedrag en zijn lichaam, kan je kind het gevoel krijgen in een uitzonderingspositie te zitten, anders te zijn dan de anderen. Kinderen kunnen zich daardoor erg eenzaam voelen en hun zelfbeeld wordt erdoor onderuitgehaald. En dat werkt een leven lang door. Is je kind te dik, probeer dan juist een gezond voedingspatroon te stimuleren. Geef geen suikerrijke tussendoortjes en laat je kind zoveel mogelijk bewegen. Eventueel kun je de hulp inschakelen van de huisarts of een diëtist. Want dik zijn is niet gezond, en voor een kind ook zeker niet leuk!

Kopiegedrag

Kijk als ouder ook eens kritisch naar het speelgedrag van je kind. Door buiten spelen, sporten of lekker actief bezig te zijn, wordt veel energie verbruikt. Maar zit je kind liever binnen achter de computer of speelt hij uren op zijn gameboy, dan wordt er veel minder energie verbruikt en is de kans op te veel aankomen groter. Stimuleer je kind daarom om elke dag iets actiefs te doen. En waarom doe je dat niet gezellig samen? Het zal bovendien het eenzaamheidspatroon, van zijn gedachten doorbreken. Doorgaans nemen kinderen de eet- en leefgewoonten van de ouders over. Als de ouders niet of nauwelijks aan sport doen, zullen de kinderen dat ook niet. En zijn de ouders eerder obees oftewel zwaarlijvig, dan zit het niet enkel in de genen, maar ook in de eet- en leefgewoonten, want de kinderen zullen hetzelfde patroon volgen.

Het gevolg is dat kinderen ook slechter gaan slapen, overdag ook meer moe zijn, weinig interesse vertonen en daardoor ook slecht presteren op school. Het is dus niet enkel een kwestie van talent, van voldoende studeren, het is ook een kwestie van gezond eten, voldoende bewegen, in de gezonde lucht vertoeven, voldoende rusten, ontspannen en slapen en pas dan kun je van je kinderen verwachten dat ze zich ook goed gaan concentreren en behoorlijk zullen presteren op school.

Zwaarlijvige kinderen gaan trouwens minder graag naar school omdat ze gepest worden en er zelfs door sommige leraars worden op aangesproken. Maar ook volwassenen krijgen niet zelden opmerkingen te horen van collega’s en dat maakt het niet prettig.

Wat kan je doen?

  • Beweeg wat meer, dagelijks zelfs, in de natuur.
  • Eet wat minder.
  • Eet geen geraffineerde producten (wit brood, pasta’s en suikergoed). Lees de etiketten.
  • Eet vis in de plaats van bereide vleeswaren en junkfood.
  • Eet meer groenten en als tussendoortje een stuk fruit. Drink zeker geen alcohol: geen druppel! Je weet niet hoeveel calorieën daarin verborgen zitten.
  • Vervang alle suiker door een natuurlijke zoetstof op basis van steviolglycosiden.

Een tip: Stevabell van Fytobell: lekker zoet, geen calorieën en toch natuurlijk!

Je vindt Stevabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer