jan 29, 2021 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Doodongelukkig door acné

Heel veel jongeren zijn de wanhoop nabij, voor iets waar veel volwassenen slechts monkelend om glimlachen: jeugdbrand oftewel acné!

Het is geen ernstige ziekte, maar sommigen zouden er wel een gebroken been voor over hebben om toch maar te ontsnappen aan de psychische gesel van hun eigen spiegelbeeld: hun gezicht vol ontsierende puistjes. Het treft de jongeren wel op een moment dat hun imago, hun ego, erg getroffen wordt. Net op een moment dat ze zichzelf moeten verkopen, hun persoonlijkheid moeten affirmeren, hun carrière starten, en…het andere geslacht ontdekken en indruk moeten maken. Ze zien op slag hun „koopwaarde” verminderen. Een beetje een gek idee en totaal onberedeneerd, maar acné is dan ook een probleem dat vooral psychische wonden maakt, naast de ontsierende puisten in het gezicht. En toch is er iets aan te doen. Niet zozeer in de cosmeticawinkel, wel in je binnenste. Want schoonheid – ook op de gezichtshuid – komt in de eerste plaats van binnenuit.

Jongeren lijden erg onder huidproblemen. Uiterlijke schoonheid heeft voor hen grote waarde. Ze koppelen het sterk met persoonlijkheid en aantrekkelijkheid. Er zijn ook volwassenen die moeilijk kunnen aanvaarden dat vooral innerlijke, karakteriële, intellectuele en manuele vaardigheden de echte waarde voor het leven en de anderen uitmaken. Het eigen spiegelbeeld is voor hen nog altijd het belangrijkste.

Heel wat jonge mensen sukkelen met acné. Het begin van de genezing ligt eigenlijk op je bord: meer fruit, meer groenten. Gezichtsmaskers en zuurcorrecties op de huid, kunnen je vaak helpen.

Huid: grootste orgaan

De huid is eigenlijk een orgaan en dan nog wel het grootste dat ons lichaam kent. Het is in staat stoffen op te nemen en af te geven. Eigenlijk kunnen via de huid ook onreine stoffen, afvalproducten van de stofwisseling geëlimineerd worden. Logisch dus, dat op de huid allerlei inwendige storingen zichtbaar worden. Een lever die niet goed functioneert, nieren die overbelast zijn, hormonale problemen of misbruik van antibiotica, het vertaalt zich op de huid. Een goed getraind arts kan van de huid meteen problemen met je gezondheid aflezen. Dat zie je zelf ook wel: iemand die zorgen heeft, slecht slaapt, een hartkwaal heeft, een leverziekte, kanker… je kan het eigenlijk zelfs als leek al merken dat er wat aan de hand is.

Eetgewoonten aanpassen

Omdat met inwendige organen je eetgewoonten nauw samenhangen en daarmee de relatie naar de huid duidelijk wordt, ligt het voor de hand dat wanneer je op je eetgewoonten let, dit uiteindelijk ook resulteert in een betere huidfunctie en ook een mooiere huid. Zo moet je alles wat de lever, nieren en darmen overlast kan berokkenen, vermijden. Misbruik van medicijnen, hoort daar ook bij.

Als je acné treffelijk wil behandelen moet je dus op je dieet letten. In de eerste plaats moet je suiker vermijden. Suiker kan gisting in de darmen veroorzaken en verstoort het microbioom. Geraffineerde koolhydraten zijn taboe. Dat betekent ook dat snoepjes, gebakjes, aangemaakt met suikers en uiteraard ook suiker in de koffie verboden zijn. Tot de geraffineerde koolhydraten behoren ook granen zoals wit brood en witte meelspijzen. Chocolade is niet alleen een suikerzoete snoep, belast dus ook de lever, maar is bovendien ook erg vet. Schrappen dus, hoe moeilijk het ook mag zijn. Harde vette kazen, romige bereidingen en vette sausen horen niet op tafel als je sukkelt met de huid. Het leven kan hard zijn als je jong bent…

Je moet er alles op zetten opdat je darmflora weer gunstig zou worden beïnvloed. Als je weet dat de opbouw van een gezonde darmflora het gevolg is van gezonde voeding waarin dagelijks zuurkool, biologische yoghurt, karnemelk, kwarkkaas, mierikswortel, rammenas en af en toe wat look thuishoren, dan moet je je spijskaart daarop afstemmen. Je kan ook gebruik maken van geconcentreerde preparaten die lactobacillen bevatten zoals het type Bulgaricus, Acidophilus en Thermofilus. Zo’n preparaat zoals Digesbiose vind je in apotheken. Vermijd gisting in de darmen door fruit en groenten niet tijdens dezelfde maaltijd te eten.

Reinigingskuur doet vaak wonderen

Je kan er natuurlijk niet naast dat het lichaam tijdens de puberteit heel wat veranderingen ondergaat. De hormonale balans is bij de meesten totaal uit evenwicht, zowel bij jongens als meisjes. Vaak hebben meisjes er toch meer en langer last van. Vanwege het tijdstip waarop de problemen optreden en de graad van de moeilijkheden blijkt een heel grote relatie met de geslachtshormonen. Deze jeugdpuistjes worden trouwens daarom in het Italiaans „pustoles di amore” genoemd. Sterke emoties versterken nog de effecten. Sommige dokters schrijven daarom zelfs aan 14-jarigen de pil voor, om op die manier te het probleem proberen te verschuiven. Vaak halen dergelijke hormoonbehandelingen ook niets uit, kunnen integendeel de gezondheid tijdens de ontwikkeling van jong meisje tot volwassen vrouwen schaden. Het kan het risico op borstkanker verhogen.

De lever raakt overbelast, de nieren raken er bij betrokken en de huid krijgt het hard te verduren. Vaak beperken de puistjes zich niet enkel tot de gezichtshuid, maar niet zelden ook de borststreek en zelfs een gedeelte van de rug. De hormonenhuishouding heb je natuurlijk niet helemaal in de hand, tenzij de arts je hormoonpreparaten voorschrijft. Maar je kan wel de goede functie via de hypofyse proberen te stimuleren.

Probeer nooit te krabben, de puistjes uit te duwen, ze te verwijderen met etsende preparaten. Je ruïneert je gezicht en niet zelden blijven er littekens achter die niet meer weg te branden zijn.

Je kan de huid ook ontsmetten en uitstekend reinigen met een aftreksel van kamillebloempjes. Je kan dit ook inwendig toepassen als heilzame kruidenthee. Dampbaden en koude afwassingen stimuleren de doorbloeding in de huid en bevorderen de stofwisseling. Saunabaden zijn daarom ook erg nuttig. Vooral de afwisseling van warm en koud geeft de bloedsomloop een extra kick.

Je kan natuurlijk ook een reinigend dieet volgen. Vooral rauwkost moet op je bord komen, waarbij wortelen, rode biet en pepers belangrijk zijn omdat ze grote hoeveelheden provitamine A bevatten die nuttig zijn voor een goede huidfunctie. Ook artisjok, paardenbloem of leeuwentand, en rammenas zijn erg nuttig vanwege hun lever stimulerende en reinigende werking. Waterrijke groenten zoals augurk, komkommer en aubergine zijn nuttig voor een goede nierfunctie. Bosbes is uitstekend voor maag en darm, terwijl je deze reinigende functie nog kan ondersteunen met aangepaste kruidenthees: Boldo voor de lever, Guldenroede of Solidago voor de nieren. Zachte kruidenmunt voor gal, maag en darmen.

Tenslotte mag je het nuttig effect van een rustig gemoed, een ontspannen ziel niet onderschatten.

Op elke leeftijd hoor je daarom aan sport te doen en de ontspanning bij voorkeur in een gezonde omgeving in de natuur te zoeken. Jonge mensen op het toppunt van hun fysieke mogelijkheden kunnen dat zeker en in de plaats van zich al te vaak binnen op te sluiten en daar hun plezier te vinden, kunnen ze maar beter weer naar buiten: fietsen, joggen, tennissen, zwemmen enz… En vooral: een vrolijk leven maakt een blij gezicht, dus niet kniezen en vooral niet te veel waarde hechten aan een voorbijgaand probleem als acne.

Een tip: Echinacea-crème van Ellen Dee, om de huid op een natuurlijke en veilige manier te ontsmetten.

Je kan Echinacea-crème van ellen Dee online bestellen via www.almed.be en via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer