jan 19, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welke vetten om hartinfarct te voorkomen?

We hebben het de hele tijd over corona, maar we vergeten dat er nog andere problemen zijn waarvoor we ons terdege moeten wapenen, want één op drie mannen sterft vroeg of laat aan een hartinfarct of een hart- en bloedvataandoening. Moest dit om een besmettelijke ziekte gaan, dan zou iedereen over een epidemie spreken en zouden snel maatregelen worden genomen. Omdat problemen aan het hart wel degelijk met leefgewoonten en voeding te maken hebben, komt er zo weinig verandering in het gedrag van de patiënten.

Als de mannen hun leefwijze wat zouden aanpassen, zou het aantal overlijden aan hartinfarct drastisch naar omlaag gaan. Het blijkt heel moeilijk te zijn om gewoontes te veranderen en de verleiding om “ongezond te leven” te weerstaan. Vrouwen mogen dan al beweren dat de mannen kleinzerig zijn, toch zijn zij even verantwoordelijk voor de gezondheid van hun man. Met andere woorden, mocht aan het fornuis gezonder gekookt worden en minder geraffineerde kost op tafel komen, dan zouden veel mannen minder zwaarlijvig zijn en minder reden hebben tot paniek als ze wat voelen in de borstkas, op de schouders, aan de linker lichaamshelft.

Normale cholesterolwaarden zijn belangrijk om hart en bloedvaten gezond te houden.

Hart- en vaatziekten kan je voorkomen. Van zodra een gezonde leefwijze een gewoonte wordt, is het half gewonnen.

Mini-ontstekingen voorkomen

Hartinfarct ontstaat door vernauwing van de bloedvaten rond het hart. Gebeurt dit in de hersenen, dan ontstaat beroerte. De voornaamste oorzaak van hartinfarct is afzetting van plaques, waardoor op den duur een bloedvat dicht slibt. Die plaques bestaan hoofdzakelijk uit cholesterol. Dus dacht men vroeger: we moeten die cholesterol naar omlaag halen en het probleem is opgelost.

Daar komt men nu van terug. Uiteraard is een normaal cholesterolniveau van belang, maar het is de verhouding tussen LDL (de slechte) en HDL (de goede) die belangrijker is. Ook de triglyceridenwaarde speelt een rol, maar vooral de geoxideerde cholesterol. En omdat het lichaam zelf meer dan tachtig percent van de cholesterol aanmaakt, wordt daarmee bewezen dat die ook belangrijk is: voor het zenuwstelsel, voor de aanmaak van hormonen. Wat is dan het probleem? Dat zijn mini-ontstekingen in de vaatwanden. Dan komt de cholesterol te hulp om het gevaar te beperken en de zwakke plek te beveiligen. Denk aan de vinger in het gat van een dijk om een overstroming te voorkomen.

Wat moeten we dan bekampen? De mini-ontstekingen uiteraard en dat kan door van levenswijze te veranderen. Als er geen ontstekingen zijn, moet de cholesterol niet te hulp komen. Natuurlijk is het goed van juiste waarden na te streven, en dat kan even goed met natuurlijke middelen zoals gegiste rode rijst, Omega-3vetzuren (vette vis) en de levenswijze aan te passen door niet te roken, geen alcohol te gebruiken absoluut geraffineerde koolhydraten te vermijden en meer te bewegen en stress te vermijden.

Geraffineerde koolhydraten doen meer kwaad dan goed. Koolhydraten heb je nodig, maar ze kunnen beter gekozen worden zoals ze in de natuur worden aangeboden: fruit bijvoorbeeld. De plantaardige pectine, dat o.m. in appelen aanwezig is, doet het cholesterolgehalte met 20 percent dalen. Je moet er dan wel per dag 15 gram pectine voor innemen. Als je een paar appelen per dag eet, kan je al gerust zijn.

Opgelet met transvetten

Vetten heb je eveneens nodig. Maar niet alle vetten zijn even gezond. Vroeger werd aangenomen dat je verzadigde vetzuren moest mijden, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Avocado’s bevatten ook verzadigde vetten, maar ze zijn wel gezond. Zonnebloemolie is een meervoudig onverzadigd vet, maar als je daarin bakt of braadt, krijg je transvet en dat is levensgevaarlijk.

Olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet en dus gezond, ook om te bakken. Kokosvet is midden-keten-vetzuur en ook gezond om te bakken en te braden.

Conclusie: Olijfolie is het beste samen met kokosolie. Voor slaatjes en groentebereidingen is olijfolie van eerste koude persing ideaal. Kokosvet heeft een meer neutrale smaak en kan ook voor bakken gebruikt worden zonder risico. Mijd alle transvet. Dat krijg je als vetten gehydrogeneerd zijn: lees dus de etiketten. Bepaalde soorten margarine zijn gehydrogeneerd om van vloeibare naar vast vorm te komen. Ze zijn nadelig voor de gezondheid. Ook in gebak en snoep komt veel transvet voor. Je kan zelfs beter in hoeveboter bakken dan in sommige oliën en margarines, want hoeveboter is al verzadigd. Trouwens het lichaam heeft in beperkte mate ook verzadigd vet nodig.

Gezonde vetten dragen ook bij tot een normaal en gezond cholesterolgehalte.

Een tip: In de plaats van slecht vet op je boterham te smeren kan je het eens proberen zoals de Fransen: olijfolie op je boterham druppelen. Heerlijk! Het infarctrisico wordt daardoor al een heel stuk kleiner. Let ook op met bewerkte vleeswaren. Ze bevatten doorgaans slechte vetten. Kies dan liever voor kwarkkaas of gefermenteerde kazen die kan je ook lekker kruiden.

Vitamine E verkleint infarctrisico

Patiënten die gezond eten, volwaardige producten gebruiken waaronder volle granen, krijgen normaal voldoende vitamines binnen. Wie dat niet doet, of zeker wil spelen en bovendien er lang jong en gezond wil blijven uitzien, heeft veel baat bij vitamine E. Deze vitamine van de jeugd, heeft een beschermende invloed op de bloedvaten. Vitamine C is een anti-stress vitamine die de celwand beschermt tegen schadelijke indringers. Voldoende vitamine A onder vorm van provitamine, vermindert het infarctrisico met de helft. Gesynthetiseerde vitamines zijn niet altijd hetzelfde, met vitamine A moet je oppassen. Uiteraard is soberheid in snoepgedrag (wie gezond wil blijven snoept liever fruit), suikergebruik, alcoholgebruik, roken, van groot belang. Ontspanning in de natuur zal het geheel afronden. Op die manier blijf je gegarandeerd gespaard van de dodelijkste en modernste ziekte, waar iedereen ergens wel bang voor is, maar weinig preventief aan doet.

Een tip om de cholesterolwaarden normaal te houden: Cholefort van Fytobell. Dan ben je zeker.

Je vindt Cholefort van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2963-684.

Of je kan Cholefort ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Hou je hart en bloedvaten gezond, dan ben je helemaal gezond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer