jan 28, 2021 | Alle tips | 0 Reacties

Zie je het nog zitten?

We hebben het wel een beetje gehad met de corona. Er is verwarring alom. Mensen die hun job verliezen, bedrijven die over de kop gaan, kleine zelfstandigen die het niet meer zien zitten, mensen die grote investeringen gedaan hebben om een toekomst uit te bouwen voor zichzelf en hun kinderen? Je zou voor minder depressief worden.

En dan is er de tegenstrijdigheid in de berichtgeving: een arts die geen mondmasker draagt wordt geschorst omdat hij ook vragen heeft bij de tests, terwijl de ontwerper van de tests dat zelf ook doet, en intussen kunnen onverlaten in Nederland hele steden plunderen en brand stichten en ook in ons land oproepen tot geweld.

De wereld leeft in angst, ziet het niet meer zitten, weet niet goed wat te denken over de vaccins, de bedrijven die elkaar de loef afsteken en zelfs Europa in de maling nemen, de sterfgevallen die als fake news worden bestempeld en dan de scholen, de sportactiviteiten, de jeugdbewegingen, de hobbyclubs, wat mag en wat mag niet.

Velen die droomden van een heerlijke lentevakantie mogen dat vergeten en zelfs de zomervakanties worden al in vraag gesteld.

Het is niet leuk, maar toch moeten we erdoor en daar kunnen we met z’n allen toe bijdragen: de moed niet verliezen, keurig en hygiënisch zijn en vooral goede doelen in de mind houden, plannen maken, leuke activiteiten bedenken in het gezin en vooral zich gezond voeden en een gezond programma uitbouwen.

En intussen mogen we de winter niet vergeten, want in al dat geharrewar zou je denken dat er geen griep meer is, geen verkoudheid meer, geen longontstekingen en geen sinusitis, en geen allergieën die nu weer de kop opsteken. Hoe pak je dat alles aan?

In de winter gezond blijven: het kan, door je immuniteit te versterken.

Vergeet de winter niet

Naast corona dat eigenlijk wordt veroorzaakt door een bekend virus, duiken in de winter soms op onverklaarbare wijze de meest vervelende ziekten op. Verkoudheid, griep, verstopte neus, hoesten, dat zijn allemaal dingen die we tijdens het koude natte seizoen niet abnormaal vinden.

Door het wispelturige weer van de laatste weken: de ene dag 12 graden en de volgende dag sneeuw, wordt het weerstandsvermogen van de patiënt bijzonder op de proef gesteld.

Wie een dagje ouder is, krijgt het moeilijker met de immuniteit om zich te verdedigen tegen de winterse aanvallers en moet dus voorzichtig zijn, want alles gaat wat langzamer: de opbouw van de weerstand, het herstel na ziekte, de bloedsomloop. Precies daarom ook worden long- en hartpatiënten gewaarschuwd: zij behoren tot de risicogroep.

Veel patiënten zien het ook in deze winter minder goed zitten en dat is niet enkel vanwege corona: ze voelen zich chronisch vermoeid, zijn landerig, voelen zich eenzaam en onbegrepen, gaan als het ware door een depressie. Die wordt ook in de hand gewerkt door gebrek aan licht. Lichttherapie kan helpen, maar er is meer: ook gebrek aan beweging, met dus een minder vitale bloedsomloop, duiden erop dat je ook in het koude seizoen niet mag gaan stil zitten. Vaak worden deze vermoeidheidsverschijnselen en depressieve gevoelens door artsen niet ernstig genomen. Daardoor krijgen patiënten te horen „het zijn toch maar de zenuwen”, terwijl ze zich nochtans echt ellendig voelen. Niet zelden worden ze als een soort „ingebeelde zieken” beschouwd, krijgen een placebo waarmee ze het maar moeten doen. De oorzaken zijn complex. Wat kan je doen?

Immuniteit boosten

Wie vlug verkouden is of grieperig wordt, kan best een actief programma opstellen en zich daar duidelijk aan houden.

  • Elke dag naar buiten, al was het maar tweemaal een kwartiertje. Alle dagen een half uur is beter dan elke week vijf uur. Licht is belangrijk, maar ook beweging om de bloedsomloop te activeren en endorfines vrij te maken, het gelukshormoon waar beweging kan bij helpen. Wandelen is al uitstekend.
  • Verlucht je huis, je living, je slaapkamer. Na het opstaan ramen open in de slaapkamer om vocht naar buiten te sturen, maar ook frisse lucht binnen te halen. Ook de leefruimte en de werkruimte moet geregeld worden verlucht. Bedorven lucht verwarmt trouwens minder goed. Het is geen verspilling dus, als je de ramen een vijftal minuten een paar keer per dag opent. Daardoor zullen mogelijke virussen, bacteriën en schimmels verdreven worden, ook corona krijgt daardoor minder kans.
  • Slaap voldoende. Het is bewezen dat wie te weinig slaapt gemakkelijker ziek wordt. Zelfs diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, kanker en depressie slaan gemakkelijker toe als je te weinig slaapt. Op tijd naar bed en op tijd weer op is de boodschap. Bouw regelmaat in, dat maakt het veel gemakkelijker, ook om goed te kunnen in slaap geraken.
  • Verzorg je darmmicrobioom. Alle studies wijzen uit dat je met gezonde darmflora minder gauw ziek wordt. Ook tegen corona werp je zo een sterke dam op. Gezond voedsel is daarbij essentieel: verse groenten, peulvruchten en vruchten, gefermenteerde producten, geen suiker, noch alcohol.
  • Maak gebruik van de natuur om je weerstand op peil te brengen of te versterken. Gelukkig zijn er planten die daar kunnen voor zorgen: Echinacea purpurea oftewel rode zonnehoed, katsklauw, amandelpaddenstoel oftewel bèta-glucaan, vitamines C en D.  Daardoor worden de slijmvliezen extra beschermd en krijgt onze afweer een sterk getraind leger en dat is nodig zowel tegen winterse kwalen als tegen de gevreesde corona.

Het zal de mobiliteit van de witte bloedlichaampjes vergroten, waardoor deze soldaten van ons immuunsysteem actiever zijn en beter in staat zijn ziekte de pas af te snijden.

Een tip: Immunibell van Fytobell en je bent tot de tanden gewapend tegen de winterse kwalen.

Je vindt Immunibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Of je kan Immunibell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Op die manier blijf je ook in de winter gezond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer