feb 25, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Is koffie slecht voor een goede nachtrust?

Slaap is voor iedereen van onschatbare waarde. Groot is het aantal patiënten dat ’s avonds niet meer zonder slaapmiddel naar bed gaat. Sommige statistieken spreken van meer dan de helft van de volwassen bevolking. Behalve bij ziekte is dit verschijnsel van slapeloosheid bij kinderen praktisch onbestaande. Ze leven nog meer volgens het ritme van de natuur. In de geneeskunde maakt het probleem van de slapeloosheid thans het voorwerp uit van belangrijke studies. Toch zijn nog lang niet alle geheimen opgelost.

Slaap is een goede vriend, of zou dat toch moeten zijn. Na een dag van vermoeidheid en hard werken, kunnen een paar uurtjes slaap, ons weer helemaal fris en fit maken, om opnieuw helder te denken, en weer volkomen normaal en vitaal te functioneren. Slaap is dus voor iedereen broodnodig. Sommige lichaamscellen laden zich weer op met energie, zoals de cellen van een batterij, terwijl andere een opruimingsfunctie hebben en het lichaam weer ruimte geven voor vitale stoffen, in de plaats van afbraakstoffen. Daarom mogen we de slaap nooit verwaarlozen, anders plegen we roofbouw op ons organisme en verdwijnen geleidelijk de normale lichaams- en geestesfuncties.

Goed slapen is een geschenk van de natuur. Het is ook belangrijk voor zowel het lichamelijk als psychisch welzijn en herstel van het organisme. Gelukkig kan de natuur je daar ook bij helpen, zonder gewenning en zonder schadelijke nevenwerkingen.

Vaste rituelen

Omdat zoveel patiënten problemen hebben met inslapen, is het goed dat iedereen zowat de vaste rituelen kent om tot de normale slaap te kunnen terug keren.

  • Om te beginnen mag de laatste maaltijd niet meer laat worden gebruikt. Een fout waartegen vaak wordt gezondigd. Er zijn patiënten die niet met een lege maag naar bed kunnen, maar nog groter is het aantal mensen dat last heeft van een overvolle maag, en daardoor de slaap niet kan vinden. Wie met een volle maag in bed kruipt, verplicht het lichaam eerst klaar te komen met de spijsvertering, vooraleer het aan ontspanning toe is.
  • Verder moet de patiënt afstand nemen van de drukte en de stress van de dag. Al te vaak worden problemen en onopgeloste moeilijkheden mee in bed genomen. De geest komt niet tot rust, de patiënt begint te woelen, vraagt zich angstig af hoe hij ’s anderendaags klaar zal komen met de moeilijkheden en piekert zich in de richting van een slapeloze nacht. We moeten de opwinding van de dag vergeten en onze kalmte herwinnen.
  • Meestal zullen we dat kunnen door een ontspannende inspanning: sport, een korte wandeling in de omgeving, gewoon een straatje omlopen, of als het weer al te bar is, door ontspannende turnoefeningen, desnoods in de garage of zelfs op de slaapkamer.
  • Bedenk dat frisse lucht energie verschaft, nare gedachten gemakkelijker wegwist en de geest ontspant. Er valt buiten nu eenmaal meer te bekijken dan tussen de vier muren van je probleemkamer. Alleen al de verplaatsing naar buiten toe, de bedoeling van je te ontspannen, zal je geest al fors helpen dat ook te doen.
  • De slaap wordt ook beïnvloed door een hormoonachtige stof  MELATONINE die aangemaakt wordt op het moment dat de nacht begint. Bij het ouder worden, vermindert die productie zodat ouder wordende mensen het wat lastiger hebben met de slaap. De arts kan dit middel voorschrijven zodat men gemakkelijker inslaapt. Deze melatonine heeft niets te maken met de klassieke slaapmiddelen en heeft er ook de negatieve effecten niet van.
  • De natuurlijke productie van melatonine komt pas op gang als het donker wordt. Daarom is laat tv-kijken of op het computerscherm kijken of de laptop hanteren of de iPhone geen goed idee. Het blauwe licht van de schermen maakt dat het slaaphormoon niet of te weinig of te laat zijn werk kan doen.

Opgepast met koffie

Vanwege hun psychische en emotionele moeilijkheden zijn er natuurlijk nog heel wat mensen die er niet in slagen een treffelijk gedragspatroon te volgen in functie van hun problemen. Ze nemen te veel hooi op de vork, ze ontspannen te weinig, ze nemen haast geen of te weinig vakantie. Daarnaast eten ze slecht, ook al te haastig, en op die manier verknoeien ze een belangrijk aantal mogelijkheden in hun leven, om te beginnen de mogelijkheid om gezond en gelukkig te leven.

Een van die schadelijke gewoonten is te laat opzitten. Corona heeft ons wel tot andere gewoonten gedwongen en het nachtelijk vertier aan banden gelegd, maar toch kunnen veel mensen geen afscheid nemen van hun avondritme of van de gewoonte om overdag te veel koffie te drinken om fit en geconcentreerd te kunnen werken.

Van koffie krijg je inderdaad een kick, koffie bevat antioxidanten en is gezond voor hart en bloedvaten, helpt Alzheimer en diabetes voorkomen, maar de cafeïne kan je ook parten spelen, vooral als je er te veel en te laat van wilt genieten.

Die cafeïnekick kan namelijk uren aanslepen, zo lang zelfs dat het je van de nodige slaap berooft. Wat moet je dan doen? Heel eenvoudig geen koffie drinken of liever vooral niet ’s avonds. Drink liever koffie als geneesmiddel en als genotsmiddel, niet om je langer uit de slaap te houden en te kunnen doorwerken. Je kan inderdaad beter een paar koppen koffie drinken als je laat nog met de wagen op pad moet en er gevaar voor indommelen bestaat. Dan is koffie veiliger voor de gezondheid dan een ongeluk.

Je kan ook koffie gebruiken als je eens hyperactief en hypergeconcentreerd moet zijn: bij een belangrijke ontmoeting, een voordracht, een congres, een zakenafspraak, enz. Maar wie er gevoelig voor is, kan last krijgen van zenuwachtigheid. Koffie kan je op die manier uit je broodnodige slaap houden en wat dan?

Er zijn ook patiënten die andersom reageren. Hoewel sommigen door de koffie gewoon niet in slaap kunnen geraken, is dat bij anderen net andersom. Dankzij een kop koffie net voor het slapen gaan, zullen ze gemakkelijker inslapen. Koffie kan in hun geval een test zijn. Als je gezond bent en je drinkt koffie, dan zal je moeilijkheden hebben met het inslapen. Als je gemakkelijker inslaapt na het drinken van koffie, dan kan er iets mis zijn met je bloedsomloop. Het feit dat je gemakkelijker inslaapt na het drinken van koffie kan wijzen op een bestaande vernauwing van de bloedvaten die door het drinken van koffie verwijd worden, zodat de inslaapbereidheid verbeterd wordt. In dit geval is het goed er met de arts eens over te praten. In ieder geval is de regel dat het niet aan te raden is om koffie te drinken in de uren voor bedtijd, waardoor je gegarandeerd uit je slaap gehouden wordt.

De natuurlijke aanpak

En wie wat hulp uit de natuur wenst, wel die is er beslist en dat is veruit te verkiezen boven de klassieke slaapmiddelen die gewenning veroorzaken en de herstellende diepe slaap verstoren, denk aan Passiflora, Valeriana en Escholtzia, stuk voor stuk planten die de natuurlijke slaap bevorderen.

Een tip: Escholcin van Fytobell en je slaapt weer als een roos. Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912.

Of je kan Escholcin van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Op die manier slaap je weer als een roos en zal je gezondheid er wel bij varen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft het niet enkel invloed op het presteren, het werk en het geluk,...

Lees meer