feb 6, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vrouwenkwaaltjes maken veel vrouwen ongelukkig

De gemiddelde leeftijd van inwoners van de geïndustrialiseerde wereld blijft stijgen, zowel bij mannen als vrouwen. Goede medische verzorging, voldoende voedsel en een aangename werksfeer en goede huisvesting dragen daar toe bij. Vrouwen leven gemiddeld zeven tot acht jaar langer dan mannen, hoewel ze de indruk geven vaak ziek te zijn en traditioneel het zwakke geslacht worden genoemd. Maar ondanks hun kwaaltjes zijn ze gezond. Toch kunnen ze tegen deze kwaaltjes zelf veel doen: de vrouwenkwaaltjes, zullen we maar zeggen.

Je hebt soms het gevoel dat vrouwen gemakkelijker ziek worden dan mannen. Vandaar dat over „het sterke geslacht” wordt gesproken met betrekking tot de mannen. En toch is het omgekeerde waar: vrouwen leven langer dan mannen, zijn doorgaans ook gezonder, maar zijn weliswaar gemakkelijker onderhevig aan kleine kwaaltjes die hun leven kunnen verzuren. Ze worden daarentegen minder gemakkelijk het slachtoffer van zware of fatale ziekten die mannen vaak het leven abrupt bekort: hartinfarct, kanker, vaatziekten en… ongevallen. Hoewel de laatste tijd deze weinig benijdenswaardige kwaliteiten ook door vrouwen worden veroverd. Het is dus niet verstandig te denken dat vrouwen helemaal geen hartinfarct kunnen krijgen. Hun levenswijze verandert dermate dat ook zij de mannen aan het inhalen zijn op dit vlak.

Hoofdpijn en slapeloosheid zijn kwaaltjes die veel vrouwen het leven lastig maken. Toch kan de natuur je helpen.

Daarnaast kunnen de kleine vrouwenkwaaltjes zoals die gemakshalve genoemd worden, hun leven grondig vergallen, kunnen ze van sommige ervan dermate onder de voet zijn dat normaal werken of functioneren uitgesloten is. Vrouwen moeten er dan ook geregeld eens tussenuit om op adem te komen om zich te bekeren van die kleinigheden die toch erg hinderlijk kunnen zijn. Migraine is daar een typisch voorbeeld van. Maar ook pijnlijke maandstonden, depressieve buien en slapeloosheid, spataders en chronisch overgewicht zijn problemen die het leven grondig kunnen vergallen. Toch is er iets aan te doen. Dames hoeven deze dingen niet als een noodlot te beschouwen, ze kunnen er zich echt tegen verweren.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is de meest gehoorde klacht bij vrouwen. Het kan hen op alle momenten overvallen, maar treedt bij voorkeur op als het hen het minst gelegen komt: in het weekend, als ze voor een belangrijke vergadering of ontmoeting staan, tijdens de vakantie. Dikwijls is de hoofdpijn te herleiden tot spanningshoofdpijn. Ze is dan het gevolg van spanningen en emoties waarbij de hoofdpijn het overdrukventiel wordt. Op die manier moet ze gas terugnemen en zich te ruste begeven. Hoofdpijn treedt ook gemakkelijk op in combinatie met de menstruatie. Migraine hetzelfde. Vaak zijn die hormonaal gebonden. In dat geval kan je alleen maar wat doen om de pijn te verzachten en kan je door onschuldige middelen en methodes goedschiks, kwaadschiks proberen er zo weinig mogelijk last van te hebben. Veel drinken, vooral kruidenthee is aangewezen. Als een migraineaanval komt opzetten en nog niet helemaal is doorgebroken, dan kan je proberen de pijn de pas af te snijden met een kopje sterke koffie zonder melk, noch suiker.

Te veel koffie drinken kan dan ook weer een oorzaak zijn van hoofdpijn. Je moet ook nagaan of je niet allergisch bent aan bepaalde medicijnen, voedsel, of dranken. Wijn, chocolade en kaas kunnen nogal eens verantwoordelijk zijn. Het komt erop aan jezelf te leren kennen en de gepaste maatregelen te nemen.

Bij spanningshoofdpijn is het uiteraard van belang dat de patiënte er zorg voor draagt voldoende ontspanning te nemen. Lichaamsbeweging is daar een ideale methode voor. Wandelen, zwemmen, in het weekend met het gezin erop uit trekken, uitwaaien aan zee enz… Stressbeheersing moet beslist op het programma worden gezet.

Veel drinken bij blaasontsteking

Vrouwen krijgen gemakkelijker een blaasontsteking dan mannen. De ureter is bij hen ook veel korter, vandaar dat gemakkelijker bacteriën de weg naar de blaas vinden. Bovendien zijn vrouwen geen grote drinkers, met dien verstande dat ze zelfs geen alcoholvrije dranken in overvloed drinken. Ze drinken veel te weinig. Minimum anderhalve tot twee liter per dag zou hen nochtans deugd doen. Op die manier kan de blaas schoongespoeld worden. Kamillethee is desinfecterend. Ook Molkosan verdund met lauw water is een weldaad voor de darmen en… voor de blaas. Ook yoghurt en karnemelk helpen een blaasontsteking voorkomen. Solidago oftewel guldenroede zet de nieren aan tot activiteit.

Slapeloosheid: ontspan je meer

Heel veel vrouwen lijden onder slapeloosheid. Vaak komen ze niet klaar met de dagdagelijkse beslommeringen en liggen ze in bed nog door te piekeren. Hun gedachten blijven bezig met de moeilijkheden en de problemen van de dag. Ze moeten leren hun geest leeg te maken, zich te ontspannen en afstand te nemen van de problemen. Leren relativeren, want meer dan 95 percent van de zorgen die men zich maakt, blijken achteraf nutteloos te zijn geweest en die vijf overige percenten daar kan je dan ook iets aan doen.

Veel vrouwen hebben ook een dubbele dagtaak: eerst op het werk, en ’s avonds thuis met de kinderen, de echtgenoot en het huishouden. Dat legt een zware overdruk op hun „frele” schouders. Fysiek en mentaal ontspannen is dan ook broodnodig. Vrouwen moeten dan ook meer bewegen. Met vriendinnen gaan squashen, of joggen, of turnen, of zwemmen is voor hen een weldaad en een must. Misschien is dat nu wat moeilijker met die coronatoestanden, maar het normale keert wel weer.

Een warm bad een uur voor het slapen gaan is weldadig. Een glas warme melk met honing kan voor sommigen wonderen doen. Ook de benen afspuiten met ijskoud water, lichtjes het vocht afdoppen en dan meteen het bed in, heeft menig hardnekkige slapeloosheid in een mum van tijd opgelost. Tenslotte zijn er ook kruiden die goede resultaten geven omdat ze rust verschaffend zijn: Passiflora, Escholtzia, Avena Sativa. Een tip: Escholcin van Fytobell.

Maar vooral: neem je problemen niet mee in bed. Problemen uitpraten is een must. Je kan daar beter spoedig mee beginnen als de problemen zich aandienen dan er te blijven over piekeren en ze in gedachten steeds maar aan te dikken.

Voor de rest: gezond eten, de avondmaaltijd niet te laat nemen, absoluut niet meer eten na 20 uur en liefst geen alcohol gebruiken en beslist niet roken. Het zal je gezondheid ten goede komen en je zult langer en gelukkiger leven.

Een tip: Escholcin van Fytobell om weer te slapen als een roos. Compleet natuurlijk en doeltreffend, veroorzaakt geen gewenning.

Je vindt Escholcin van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-912. (Bestaat ook in tabletten)

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Zo heb je weer vat op je leven en staat je geluk weer op de rails.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer