feb 10, 2021 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Zuurkool: ideaal voor gezonde darmflora

Het kan niet genoeg worden herhaald: het microbioom van je darmen, de darmflora is van essentieel belang voor een goede gezondheid. In je darmflora wordt je weerstand opgebouwd. Gezond voedsel is daarbij essentieel. Maar bepaalde producten kunnen daar extra aan meehelpen: zuurkool bijvoorbeeld. Zuurkool wordt alom geprezen niet enkel vanwege zijn culinaire eigenschappen, maar ook omwille van de medische kwaliteiten. Zuurkool is namelijk typische winterkost en het is vooral in deze periode dat een hoog vitamine C gehalte van belang is. Zuurkool is daarvoor een van de beste leveranciers. Wie zuurkool op het menu zet, is dus niet enkel iemand die van lekkere dingen houdt, maar ook iemand die bekommerd is om zijn gezondheid, want zuurkool herstelt de darmflora en maakt die gezond.

Geneeskrachtig

Zuurkool is een zeer waardevol product, vooral in de winter te waarderen. Zuurkool bevat Natrium, Kalium, Calcium, Zwavel, Magnesium, Mangaan, vitamine A, B, D, en is vooral bijzonder rijk aan vitamine C. Zuurkool is caloriearm: en bevat weinig suiker en vet, is dus eigenlijk verslankend en is door het zwavelgehalte ontsmettend en worm werend.

Wie geregeld zuurkool eet, zal ook minder gauw last krijgen van een verkoudheid. Het helpt de vertering en verbetert de ontredderde darmflora, herstelt de functie van lever en galblaas, werk zacht laxerend, is diuretisch, en bij nefritis of nierontsteking van groot nut gebleken. Door het zwavelgehalte is het ideaal voor patiënten die last hebben van een te vette hoofdhuid. Het sap van de zuurkool wakkert het metabolisme aan. Zuurkool van witte kool is kalkrijk en rauw gegeten is het een prima natuurlijk geneesmiddel.

Zuurkool is niet enkel lekker en maakt talloze toepassingen mogelijk in de keuken, het is ook een gezond product en ideaal voor een gezond microbioom in de darmen. Heel belangrijk in deze tijd!

In de keuken

Zuurkool is rauw lichter verteerbaar en beter dan gekookt. Eet je toch liever warm gekookte zuurkool, dan kan je de kwaliteit en de smaak verbeteren door er rauwe zuurkool fijngesneden aan toe te voegen. Het wordt dan ook lichter verteerbaar. Het kalkgehalte kan je verhogen door er verpulverde eierschalen aan toe te voegen: 1/2 eetlepel per kg zuurkool.

Gesneden rauwe zuurkool heeft uitstekende kwaliteiten: de gisting vormt melkzuur plus calcium, die goed opneembaar is. Het melkzuur dat wordt gevormd bij het fermentatieproces van zuurkool is beter dan zuivere melkzuur. Een uitstekend huismiddeltje is thee van zuurkool: Neem hiertoe één eetlepel zuurkoolwater plus 6 à 8 eetlepels drinkwater. Zuurkool die in zout wordt bewaard, behoudt de vitamines. Dit is een uitzondering in vergelijking met alle andere groenten.

Zuurkool kan je gebruiken met het pekelnat uit de ton, maar indien het pekelnat te bijtend is kan je het aanlengen. De Bulgaren eten en drinken dagelijks zuurkool en zijn natuurlijk heel gezond. Hoge leeftijden tot boven de honderd jaar zijn er helemaal geen uitzondering.

Waarvoor is het allemaal goed?

 • Acné: kuur van driemaal per dag 50 g sap, maakt de huid gaaf en gezond.
 • Eczeem: kuur van driemaal per dag 50 g sap maakt huid weer glad.
 • Witte kool of rauwe zuurkool met rijst is een dieet van kalkrijk voedsel.
 • Diabetes: verlengde kuur van driemaal per dag 50 g sap, verbetert de algemene toestand.
 • Reuma en artritis: driemaal per dag 50 g sap, is ontzurend, hoewel het zuur smaakt.
 • Bloedarmoede: vitamine B12 maakt het ijzer opneembaar en is dus belangrijk bij de bloedvorming.
 • Wonden: thee van zuurkoolwater geneest zelfs oude wonden.
 • Ontredderde darmflora: Zuurkool is ideaal voor het herstel van een zieke darmflora.
 • Brandwonden: kompres van zuurkool; geregeld verversen.
 • Verstopping: sap ontsmet en herstelt de darmflora.
 • Slechte darmwerking: rauwe zuurkool naast rode biet, witloof en paardenbloem.
 • Scheurbuik: zuurkool is het reddend geneesmiddel, vanwege het vitamine C-gehalte.
 • Darm ontsmetten, tegen gisting en rotting: dagelijks 2 à 3 eetlepels sap (Kneipp).
 • Ouderdomsverschijnselen: preventief gebruiken; houdt jong, lenig en gezond.
 • Bloedend tandvlees of bij los zittende tanden: dagelijks zuurkool. Ook als telkens zweertjes en blaasjes in de mond komen en tegelijk zwelling bij de gewrichten ontstaat, voor wie zwak en vermoeid is.

Vitamine C

Het verhaal van kapitein Cook is gekend. Toen James Cook, anno 1775, van een lange ontdekkingsreis terugkeerde, ontving hij de Copley-medaille. Vandaag zou het de Nobelprijs zijn. Hij had inderdaad belangrijk menslievend en wetenschappelijk werk verricht door zijn bemanning jaar in jaar uit voor scheurbuik te behoeden. Deze gruwelijke ziekte, een avitaminose door gebrek aan vitamine C, betekende destijds de dood voor de meeste zeelui, door het gebrek aan vers voedsel (groenten en fruit) aan boord. Cook loste het probleem op met een behoorlijk aantal vaten zuurkool en een melkzurig biertje uit dennennaalden. Gezonde ZUURKOOL is anno nu nog even onmisbaar als in Cooks tijd.

Nog meer goede eigenschappen

Zuurkool is verslankend want het bevat veel water, weinig vet, weinig suiker en weinig calorieën (14 kcal per 100g). Zuurkool brengt evenwicht in het organisme want is rijk aan mineralen, onder meer kalium, calcium, magnesium en mangaan, die ziekten voorkomen, kanker inbegrepen.

Zuurkool is ook rijk aan de vitamines A, B, D en vooral C, de anti-scheurbuik-vitamine. Door zuurkool te koken wordt een belangrijk deel van de vitamine C vernietigd, dus kan je ze maar beter rauw eten, of toch voor een groot deel. Dood ze niet in het kookwater!

Zuurkool is eveneens schoonheid bevorderend vanwege de rijkdom aan zwavel, een weldaad voor de huid en de teint. Is ook diuretisch en dus aanbevolen bij nefritis en problemen met de nierwerking. De melkzure fermenten ontsmetten het spijsverteringskanaal.

Zuurkool is een preventief middel tegen ouderdomsverschijnselen en helpt om oergezond te worden want ze bevat bacteriën die het organisme helpen bij de opbouw van vitamine B12.

Gezond slaatje

Neem 50 g zuurkool per persoon. Neem een soeplepel yoghurt, zure of gestremde melk, 1 lepel olie van eerste koude persing, een fijngesneden ajuin, enkele druppeltjes citroen.  Men kan ze ook met mayonaise bereiden. Naar believen kan men er ook peterselie of andere kruiden aan toevoegen.

Of met kampernoelies: Laat 250 g kampernoelies sauteren in twee lepels olie.  Daarna mengen met 500 g rauwe zuurkool voorverwarmd in een warmwaterbad.

Of met olijven: Als men de zuurkool niet koud wil eten, dan verwarmt men ze in een bain-marie. Besprenkelen met 1 of 2 soeplepels koudgeperste olijf- of zonnebloemolie. Versieren met grote zwarte olijven.

Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden om van de kwaliteit van zuurkool te genieten en ook lekkere bereidingen te maken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer