mrt 30, 2021 | Actueel, Toerisme | 0 Reacties

De Westhoek pakt uit met: “De grote goesting”

Vakantie in eigen land

Ontspannen en vakantie nemen in eigen land is aantrekkelijker geworden ook door de coronapandemie. Veel mensen ontdekken mooie plekjes en streken in hun omgeving. De kust is daarom een belangrijke trekpleister geworden, terecht! Het provinciebedrijf Westtoer en Toerisme Westhoek leveren daarom ook bijzondere inspanningen en presenteren ‘De Grote Goesting’, het nieuwe streekthema voor 2021 en 2022. Joie de vivre is de centrale invalshoek.

Bezoekers kunnen letterlijk en figuurlijk proeven van de streek. Op de agenda staan onder meer diners en picknicks op uitzonderlijke en het muziektheater ‘Zalige zonden’. Nog nieuw is het wandelnetwerk ‘De Blankaart’ en de nieuwe lange-afstandsfietsroute ‘Frontroute 14-18’. Een nieuwe campagne rond uitkijkpunten en fietsen wordt uitgerold. Met het oog op de herlancering blijven Westtoer en Toerisme Westhoek de toeristische sector ondersteunen in deze moeilijke tijd.

De Westhoek blijft in deze crisistijd inzetten op toeristische vernieuwing. Met de verhaallijn ‘de grote goesting’ presenteert Toerisme Westhoek een sterk programma voor potentiële bezoekers uit Vlaanderen en hopelijk ook uit de buurlanden.

Steun aan ondernemers

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer doen inspanningen om de toeristische ondernemers te steunen in deze moeilijke tijd. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “In het provinciale programma ‘Regionale toeristische impulsen’ is hiervoor 4,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Ook het Vlaams stimulusprogramma ‘Levenslijn’ ondersteunt de sector. Hiervoor stelt het provinciebestuur twee miljoen euro ter beschikking. Een overkoepelende visie en een plan van aanpak onderstreept de gevolgen van de Brexit voor de regio”.

Dineren op unieke locaties

Het themajaar ‘De Grote Goesting’ gaat van start in mei en loopt door tot en met 2022. Streeklekkernijen én de bijzondere beleving hierrond staan centraal. Origineel is de aanpak met de ‘diners insolites’ in de Westhoek. Deze diners kaderen hoofdzakelijk in het Interregproject Fra-Wa-Vl ‘Ruralité. Locaties zoals een chalet met zicht op de wijnvelden, een belevingsboerderij of een bassin van een leeg zwembad zorgen voor unieke ervaringen. Ook de streekproducten uit Noord-Frankrijk komen aan bod. Nog nieuw zijn originele bier- en wijnbelevingen, de (culinaire)vertelwandelingen, picknicks op unieke locaties en het rondreizend muziektheater ‘Zalige Zonden’ in de Westhoek streekmusea.

Momenteel krijgt een gedetailleerde ‘De grote goesting activiteitenkalender’ vorm. Westtoer plant een campagne op nationale TV, online, op social media en geeft een inspirerend magazine uit over het themajaar. 

De westhoek en de Belgische kust bieden zeker in deze tijden prachtige mogelijkheden voor vakantie, uitstappen en ontspanning.

Toerisme in eigen land is meer dan ook leuk en een aanrader.

Panoramisch uitzicht in de Westhoek

In 2021 worden twee nieuwe uitkijkpunten geopend in de Westhoek: de 48 meter hoge Sint-Niklaastoren in Veurne maakt deel uit van het project Feniks 2020 rond de wederopbouw van de Westhoek. De toren is gratis toegankelijk en biedt vanop 48 meter hoogte een prachtig panoramisch uitzicht over de zee, de polders en Noord-Frankrijk. De Sint-Niklaaskerk in Mesen is 37 meter hoog en biedt een uitzicht op de West-Vlaamse heuvelrug en Noord-Frankrijk. Ook deze toren maakt deel uit van Feniks 2020.

Voor fietsers zijn in het kader van Horizon 2025 vier nieuwe panoramaroutes uitgestippeld op het fietsnetwerk in de Westhoek. De routes combineren een 15-tal uitkijkpunten.

Nieuw fiets- en wandelaanbod

Deze zomer opent het nieuw wandelnetwerk ‘De Blankaart’. Het traject brengt wandelaars naar de overstroombare IJzerbroeken en het natte weidenlandschap op de samenvloeiing van de IJzer en het Kanaal Ieper-IJzer. Het natuurgebied vormt de kern van een waterrijk vogelparadijs. Wandelaars doorkruisen ook de frontzone van WO I. Het provinciedomein IJzerboomgaard in Diksmuide en het provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen zijn ideale instappunten.

Eind maart wordt de icoonfietsroute ‘Frontroute 14-18’ voorgesteld. De route loopt van Nieuwpoort tot Mesen en is een lange afstandsfietsroute binnen een Vlaams fietsproject.

Nog nieuw dit voorjaar is de KD fietsroute ‘Met Jaek en Nink op zoek naar de vink’ in Koekelare-Kortemark. Op 18 september staat een nieuw wandelevenement van de Vlaamse Wandelsportfederatie op de agenda die de nieuwe lange-afstandswandelroute Via Sacra (Western Front Way) in de kijker zet.

Kunst en muziek

In 2021 kijkt Stad Poperinge enthousiast uit naar de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou. Van 3 juli tot 5 september zijn liefhebbers van beeldende kunst en poëzie in open ruimte welkom in het grensdorp. Naast een dagje Watou kunnen bezoekers een ruimer fietstraject maken en kunst buiten de gemeente zelf ontdekken.

Op 25 juni opent de Klankmakerij in Dranouter Centrum de deuren. Het interactief traject met doe-opdrachten rond ‘klanken’ is interessant voor families, vriendengroepen en scholen. De locatie is ook geschikt voor meetings & events.

Landelijk ondernemerschap

Ook voor de ondernemers blijven we actief. Binnen het Interreg V-project Fr-Wa-Vl ‘Ruralité’ moedigen we de private sector aan om ervaringsgerichte grensoverschrijdende acties te realiseren met het oog op het promoten van streekproducten. Momenteel loopt de actie ‘1 chef, 1 terroir’: via diverse workshops krijgen restaurants advies o.a. over management en rentabiliteit, marketing en communicatie, de menukaart met streekproducten,… In een vervolgtraject kunnen ondernemers ook individueel worden begeleid.

Praktisch

De toeristische kaarten over de Westhoek en De Groote Oorlog zijn vanaf de paasvakantie gratis verkrijgbaar bij de Diensten voor Toerisme. Ook de 22ste editie van de streekpocket ‘De Grote Goesting’ zal gratis beschikbaar zijn in de toerismekantoren en bij logiesuitbaters vanaf juni, net zoals de Westhoek voordeelpas 2021. Brochures en kaarten zijn ook te verkrijgen bij shop.westtoer.be.

De activiteiten en data in het themajaar ‘De Grote Goesting’ blijven afhankelijk van de coronamaatregelen. Data en praktische info: www.toerismewesthoek.be/grotegoesting

Alle info: www.toerismewesthoek.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer