mrt 30, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is vitamine E zo belangrijk?

Iedereen beseft wel dat vitamines heel belangrijk zijn voor onze gezondheid. We weten ook dat ze geen energetische waarde hebben, dat je er dus niet van verdikt of vermagert, dat ze dus met andere woorden geen calorieën aanbrengen, maar dat ze wel een heel belangrijke functie hebben, dat ze bepaalde reacties in het lichaam op gang brengen, vooral met betrekking tot de stofwisselingsprocessen binnen de cellen van het lichaam. Vitamines zijn organische moleculen die het lichaam meestal zelf niet kan maken, tenzij een paar via de provitamines, terwijl ze nochtans van levensbelang zijn. Dat betekent dus dat ze via het voedsel aan het lichaam moeten worden toegediend. Dat is ook het geval met de vitamine E, een heel belangrijke vitamine die de bloedvaten gezond houdt, de cellen elastisch en van belang is voor de genitale organen.

Teveel is teveel

Het is verkeerd te denken dat gezien vitaminen zeer gezond zijn en noodzakelijk zijn voor een goede functie van het organisme, men ze ongebreideld het lichaam mag binnenbrengen. Een teveel aan vitaminen A en D zou erg schadelijk kunnen zijn en bij drastische overdosering in extreme gevallen zelfs tot de dood kunnen leiden. Gelukkig zijn dat situaties die zelden of nooit voorkomen.

Er zijn vitamines die oplosbaar zijn in water, zoals C en andere oplosbaar in vet, zoals A en D en E. Daar zal men rekening mee houden bij het bereiden van het voedsel. Vitamines die in water oplosbaar zijn, zullen een gedeelte van hun waarde verliezen bij het koken in water. Vitamines die in vet oplosbaar zijn, zullen hun waardevolle stoffen voor een deel afgeven als ze in olie worden bewaard of gebakken.

Dat vitamine E erg belangrijk is wordt aangetoond bij hoeveel functies die antioxidant een rol heeft.

Welke hoeveelheid?

Je kan niet zeggen wat de belangrijkste vitamine is, want ze hebben allemaal een belangrijke functie en geen van alle kan gemist worden. Van sommige heb je wel meer nodig dan van andere. Dat is bijvoorbeeld het geval met vitamine C. Volgens de officiële normen is er weinig gevaar op een tekort, omdat deze vitamine ook in zeer ruime mate voorkomt in bijna alle groenten en vruchten. De vraag is natuurlijk of we wel voldoende groenten en vruchten eten.

Daarnaast zijn bepaalde gewoontes nadelig voor de vitamineopslag. Rokers verbruiken bijvoorbeeld viermaal meer vitamine C dan niet-rokers. Ze hebben er eigenlijk een constant tekort aan. Als je dan weet dat vitamine C erg belangrijk is voor de preventie van hart- en vaatziekten en kanker, is de conclusie niet moeilijk: veel meer kanker, hartinfarct en beroerte bij rokers dan bij niet-rokers. Vitamine C is een krachtige antioxidant en beschermt het lichaam tegen ernstige aandoeningen. Een teveel zal je niet kunnen hebben, want het overtollige wordt uitgeplast. Vitamine C is namelijk wateroplosbaar. Maar orthomoleculaire artsen zijn naar de theorie van Linus Pauling er van overtuigd dat de officiële norm veel te laag is en amper voldoende om ziekten zoals scheurbuik te voorkomen, een probleem waaraan zeelieden in de middeleeuwen dood gingen. Ze kenden niets van vitamines en hadden aan boord ook geen vers voedsel dat hen ertegen kon beschermen. Nu weten we wel beter. En volgens sommige artsen moeten we in crisisperiodes zoals nu tijdens de coronapandemie de vitamine C opdrijven tot 3 à 5 gram per dag, naast vitamine D, selenium, zink en magnesium.

Vitamine van de vruchtbaarheid

Er zijn ook vitamines waarover nog zeer weinig geweten is. Dat is bijvoorbeeld het geval met de vitamine E. Men weet wel dat een gebrek eraan te maken kan hebben met spontane abortus en met onvruchtbaarheid, wat nog niet betekent dat deze problemen door het toedienen van vitamine E compleet van de baan zouden zijn. Ondanks het feit dat men van deze vitamine nog lang niet alles weet, is het toch al duidelijk dat vitamine E rechtstreeks verband houdt met de vruchtbaarheid. Ze wordt dan ook de vruchtbaarheidsvitamine genoemd.

De voortplantingsmogelijkheden zijn er bij de mens in ruime mate afhankelijk van. Zonder deze vitamine zou het menselijk geslacht er volgens sommigen niet te schitterend en vooral niet te talrijk meer voorstaan.

Door deze vitamine E kunnen de geslachtsklieren naar behoren functioneren, zowel bij mannen als vrouwen. Ondanks het feit dat niet alle gevallen van onvruchtbaarheid te behandelen zijn op deze wijze, kan men in een bepaald aantal situaties goede resultaten verkrijgen met toedienen van extra vitamine E. Een natuurlijke methode dus, om voor veel echtparen een naar probleem uit de wereld te helpen.

Uiteraard moeten de oorzaken van de problemen altijd worden onderzocht. Het volstaat niet in alle gelijkaardige situaties, zelf met het slikken van vitamine E te beginnen, om te mogen veronderstellen dat alle problemen meteen van de baan zouden zijn.

De natuurlijke vorm

Andere artsen waarschuwen tegen het gebruik van vitamine E. Studies in Denemarken zouden aangetoond hebben dat rokers die vitamine E namen meer problemen kregen met hart- en bloedvaten en dus sneller het slachtoffer waren van beroerte en hartinfarct, als ze ook nog zelf vitamine E gebruikten. Die studie is weliswaar van tafel geveegd, toen bleek dat er een verschil was tussen de natuurlijke vorm van vitamine E en de gesynthetiseerde vorm. De problemen deden zich namelijk niet voor als de vitamine E genomen werd in de natuurlijke vorm. Bovendien is die studie al meer dan dertig jaar oud en dus achterhaald. Maar toch blijft het verstandig om vitamine E in zijn natuurlijke vorm te nemen. Als je dat doet door middel van aangepaste voeding is er helemaal geen risico. De natuur is verstandiger en wijzer in elkaar gezet dan veel wetenschappelijke studies kunnen aantonen.

Vitamine E voorkomt miskraam

Een ander nuttig gebruik van vitamine E kwam aan het licht toen aan vrouwen die gemakkelijk het slachtoffer waren van spontane abortus, vitamine E werd toegediend en daardoor een gemakkelijke bevalling doormaakten zonder verwikkelingen, terwijl ondanks vroegere vervelende ervaringen dit keer een abortus uitbleef.

Vrouwen die dus van nature minder sterk zijn en zich willen beveiligen tegen een miskraam kunnen met hun arts overleggen over het gebruik van vitamine E. Over de hoeveelheid vitamine E die de mens per dag nodig heeft, bestaan nogal wat meningsverschillen. Sommige bronnen hebben het over 8 tot 10 milligram per dag, terwijl anderen het over ongeveer 30 milligram hebben. Het is veilig in geval van dreigend miskraam tot dertig milligram te gaan. Het zal de vrouw bovendien een veilig gevoel geven, wat in dit geval ook van bijzonder groot belang is. Een miskraam heeft altijd een groot impact op het psychisch leven van de vrouw. Sommigen doen er heel lang over om zich daar van te herstellen, zodat je dat beter kan voorkomen. Vitamine E kan daar bij helpen.

Waar vind je vitamine E?

Vitamine E heeft een belangrijke functie voor de cellulaire stofwisseling. Het is een krachtige antioxidant, belangrijk voor hart- en bloedvaten, de ogen, de jeugd, de vruchtbaarheid en om ernstige ziekten zoals kanker, Alzheimer, diabetes te helpen voorkomen. Het is een vitamine die in vet oplosbaar is. Dus vinden we ze ook gemakkelijker in vet voedsel. Dat zijn vooral:

 • Noten (met voorkeur voor amandelen).
 • Hazelnoten.
 • Plantaardige oliën en vooral in tarwekiemolie.
 • Avocado.
 • Pijnboompitten.
 • Olijven en olijfolie.
 • Eieren.
 • Broccoli.
 • Papaja.
 • Vette vis.
 • Spinazie.
 • Volkoren.

Vitamine E is een krachtige antioxidant. Daarom wordt het ook gebruikt in heel wat supplementen die een antioxidatieve werking hebben.

Een tip: Antoxid-Plus van Fytobell.

Je vindt Antoxid-Plus in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2974-442.

Of je kan ook Antoxid-Plus online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer