apr 15, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Allergisch voor katten en kemelshaar? Dat kan!

Alhoewel het aantal allergieën toeneemt, fors zelfs, en we dus geneigd zouden zijn het te beschouwen als een moderne kwaal, heeft archeologisch opzoekwerk aangetoond dat het probleem van allergie al in de oudheid bestond.

Natuurlijk hebben onze moderne leefgewoonten, methodes van wonen en werken, huizen bouwen en isoleren, onze voeding, onze geneeskundige verzorging en allerlei nieuwe stoffen van de industrie beslist iets te maken met het toenemen van het aantal allergieën. Maar het is geen nieuwe ziekte. Zelfs in de oudheid waren er al allergieën bekend. Op hiërogliefen van de graftombe van farao Menes van Egypte zijn inscripties te vinden over de oorzaak van zijn dood. Hij overleed als gevolg van een insectensteek.

Ook nu nog zijn overgevoelige patiënten in gevaar als ze door een wesp of bij worden geprikt. Als je gestoken wordt door een insect laat dit een hoeveelheid gif achter in de huid van de patiënt. Als je niet allergisch bent, is de injectie van gif via de angel, beperkt tot het ontstaan van een rood bultje dat weliswaar heftig kan jeuken. Maar na een paar dagen is het leed geleden, verdwijnen de jeuk, de hoogrode kleur en de bobbel vanzelf. Een beetje azijn, of wat koud stromend water kunnen de pijn verzachten. Meer kan je best niet doen, want het probleem lost zichzelf wel op.

Allergieën nemen toe en je kan zelfs allergisch zijn aan een stof waarmee je amper contact hebt gehad: kemelshaar bijvoorbeeld.

Dodelijke insectenbeet

Een heel beperkt aantal mensen reageert daar evenwel bijzonder heftig op. Dat is het gevolg van een allergie voor bijen- of wespensteken. Die reactie kan pas ontstaan als de persoon in kwestie al eens eerder in contact is gekomen met het insectengif. Als gevolg van dat eerste contact zal de patiënt niet hevig reageren. De steek zal wel onopvallend geweest zijn, want meestal herinnert men het zich niet meer. De allergie kan nochtans vanaf dat moment compleet worden opgebouwd. Als de patiënt overgevoelig is, kan de volgende steek al dodelijke gevolgen hebben. Er kunnen als gevolg van één wespensteek op die manier rode bultjes over het gehele lichaam optreden, zelfs op de voetzolen en de handen. De jeuk kan ondraaglijk zijn. Maar ook de ogen en de lippen kunnen opzwellen en als deze zwellingen zich voordoen in het halsgebied, wat met het blote oog door de leek vaak niet zichtbaar is, kan de patiënt slikmoeilijkheden krijgen, zelfs ademnood en op den duur kan een levensbedreigende toestand ontstaan als door een arts of een deskundige niet meteen een opening naar de luchtwegen wordt gemaakt, zodat de patiënt zuurstof blijft hebben. De luchtwegen in de longen kunnen er ook door vernauwd worden zoals bij een astmatische aanval, zodat ook op die manier ademnood kan ontstaan. Piepende kortademigheid en druk op de borst zijn typische kenmerken.

Maar ook het maag-darmkanaal kan erbij betrokken zijn met misselijkheid, braken, diarree, buikkrampen, ook het onvermogen om de ontlasting op te houden. Zelfs de urine kan spontaan geloosd worden. In zeer ernstige gevallen kan de bloeddruk drastisch naar beneden tuimelen en hartritmestoornissen ontstaan waarna de patiënt het bewustzijn kan verliezen. Dergelijke reacties kunnen bij hypergevoelige patiënten zeer snel na zo’n steek optreden. Het is dus van het grootste belang voor de omgeving om snel en doeltreffend te handelen. Dat zal erin bestaan dat de patiënt meteen zonder dralen naar een arts wordt gebracht. Injecties kunnen van belang zijn om het leven van de persoon te redden, waarna een opname in het ziekenhuis meestal noodzakelijk wordt. De specialist kan maatregelen nemen zodat de patiënt zich bij een volgende steek meteen kan behelpen. Zo’n noodset kan bestaan uit een automatische injectiespuit. Maar de patiënt kan ook een hyposensibilisatiekuur volgen zodat de reacties in de toekomst milder zijn.

Desensibiliseren

Al naargelang de lokalisatie op het lichaam waar de effecten optraden kan een specialist goede raad geven en de patiënt verder behandelen. Door krastests op de huid kan die namelijk uitmaken aan welke soorten gif de patiënt allergisch is. Ook uit bloedonderzoek kan dit blijken en een kruisproef is nog altijd het veiligste. Omdat in een klein aantal gevallen zo’n insectensteek als ze herhaaldelijk gebeurt toch dodelijk kan zijn, is zo’n hyposensibilisatiekuur toch een veiligheid voor de patiënt. Men kan dat op vele manieren: van hemocultuur tot behandeling met nosoden en een cultuur op basis van de urine van de patiënt zelf en natuurlijk orthomoleculair, met vitamines, mineralen, oligo-elementen. Op die manier wordt de patiënt blijvend ongevoelig gemaakt voor het bijen- of wespengif. Wie nog niet zo’n desensibilisatiekuur heeft ondergaan kan maar beter de levensreddende injectiespuit bij zich dragen en in de bloesemperiode uit de buurt blijven van fruitbomen en bloemen in bloei. Vergeet ook niet dat wie aan sport doet in de vrije natuur een geliefkoosd doelwit voor insecten is, want transpiratievocht trekt stekende diertjes aan.

Zwarte kleding en bloemen trekken aan

Op blote voeten lopen in het gras en de weide is uit den boze, want wespen plegen er ook hun nest te bouwen. Zwarte kleren en kleding met kleurige bloempatronen trekken de aandacht van insecten. Witte of pastelkleurige lichte kleding is beter. Vermijd ook vuilnishopen, vuilniszakken die rondslingeren in de natuur en ga niet picknicken, want dergelijke plekken en gewoonten trekken insecten aan. Haarspray, parfum, aftershave en geurende lotions en huidzalven zijn erg aanlokkelijk. Het kan insecten op een idee brengen. Sla niet naar wespen, dan worden ze pas agressief en vast besloten u een lesje te geven.

In slaapkamerramen die ’s nachts open blijven, kun je best een hor aanbrengen. Cola- en limonadeflesjes mag je niet langere tijd geopend laten staan, want insecten zijn er dol op en ongemerkt kun je zo een wesp inslikken. En… mocht je toch gestoken zijn, dan kan je best de angel met een mesje of met een pincet verwijderen, maar niet tussen de vingers knijpen, want dan pomp je het zakje met gif helemaal leeg in je body.

En als je toch gestoken bent, zoek dan een koele plaats op. Treedt er een zwelling op in de buurt van de steek, dan is dat eigenlijk zonder belang, maar het is wel belangrijk als zich elders in of op het lichaam sterke reacties voordoen, dan kan je maar beter prompt handelen en jezelf eventueel de reddende injectie toedienen, waarna je meteen de dichtstbij zijnde arts opzoekt.

Allergisch voor kemelshaar en katten

Waar en wanneer wordt het veilig?

Om nagenoeg 99 percent zekerheid te hebben over de aanwezigheid van een allergie kan een huidtest worden toegepast. Dat is een test met de minst vals negatieve uitslag. Deze dient om specifiek IgE gericht tegen een bepaald allergeen aan te tonen in het serum van patiënten. De aanwezigheid van specifiek IgE op de huidmestcellen en/of in het serum toont in dat geval sensitisatie aan, maar niet per definitie klinische allergie wanneer men een bepaald orgaan beschouwt, zoals het neusslijmvlies. Sensitisatie is de toestand waarin het effect van een tweede prikkel of blootstelling groter is dan van de eerste. En IgE staat voor Immunoglobuline van het type E, vandaar IgE. Er kunnen verschillende IgE-types aanwezig zijn bij een onderzoek en dus wijzen op overgevoeligheid van de patiënt tegenover verschillende stoffen.

De huidtekst verschaft evenwel geen informatie voor schimmels en voor voeding allergieën. Men komt soms tot zeer eigenaardige vaststellingen. Zo kan iemand in onze contreien allergisch zijn voor kemelshaar. Niet van belang zou je kunnen zeggen, want hier lopen geen kemels rond, maar dat wordt wel waardevol om weten, als je vaststelt dat vroeger de vullingen van schouderstukken in kleding vaak uit kameelhaar waren samengesteld. We stellen ook vast dat bepaalde virussen bij jonge kinderen broncheolitis veroorzaken en berucht zijn om nadien een allergie te doen ontstaan. Men is dan wel niet allergisch aan het virus, maar wel aan de stoffen in de buurt. Zo stellen we ook vast dat meer mensen allergisch zijn aan cavia’s dan aan honden en ook meer aan katten dan aan honden. Op het platteland komen twee- tot driemaal minder allergieën voor dan in de stad en, op appartementen meer dan in afzonderlijke huizen. Uiteraard heeft men aan zee veel minder allergenen, en in de bergen boven de 1100 meter is het ook beter voor deze patiënten, want de huisstofmijt kan er niet gedijen door de ijlheid van de lucht. Sommigen denken in het noorden veiliger te zijn, maar de allergieën zijn er fors toegenomen. Weliswaar zijn er minder grassen en die bloeiperiode is bovendien beperkt tot een zestal weken, maar de berkenpollen circuleren er vijf maanden. Ook is gebleken dat bepaalde allergenen zich door de lucht op zeer grote hoogte verplaatsen en het is niet uitzonderlijk dat bepaalde stoffen uit Noord-Afrika via de jetstream naar onze streken verplaatst worden.

Maar je kan je ook behelpen met natuurlijke middelen op basis van Salsaparilla en Smilax.

Een tip: Smilabell van Fytobell. Je vindt Smilabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer:2991-487.

Of je kan Smilabell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com. Zo voel je je altijd veilig met een natuurlijke spray op zak.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde