apr 12, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Diarree: Emoties kunnen je parten spelen

Steeds meer is men er van overtuigd dat de darmen een sleutelrol spelen in de gezondheid. Als de darmen gezond zijn is het hele lichaam gezond. Dat is nu met de coronapandemie nog maar eens gebleken. Gezonde darmflora bepalen een gezonde immuniteit. Bovendien is er een directe relatie tussen de darmflora, de longen en het brein. Zelfs kanker kan heel vaak worden voorkomen dankzij gezonde voeding die invloed heeft op de darmflora en dus op de immuniteit.

Langdurige verstopping ruïneert op de duur alles. Maar een ziekte waar minder over gesproken wordt en toch even nadelig, die misschien nog nadeliger voor het lichaam kan zijn, is diarree. Weliswaar zijn er minder patiënten die er last van hebben, maar het ongemak is desgevallend nog groter. Deze patiënten verliezen hun zelfvertrouwen, durven het huis niet meer uit, vermoeden achter elke uitstap of reis een calvarie. Erger nog, elke emotie of gedachte aan hun ongemak maakt het probleem alleen maar groter. Hoewel diarree in principe een zuivering van het organisme beoogt en heel vaak ook een natuurlijke reflex van het organisme is op vergiftiging of verkeerde voeding, moet toch gelet worden op een aantal dingen. Allereerst moet van dieet worden veranderd, zeker tijdens de diarree. Verder moet nagegaan worden in hoever emotionele elementen oorzaak zijn. Als diarree langer duurt, is uiteraard medisch advies noodzakelijk. Een te vlotte stoelgang die jarenlang aansleept, kan het organisme helemaal ten gronde richten, omdat er belangrijke vitale stoffen verloren gaan.

Wie gezond eet, hoeft zich minder zorgen te maken, zijn darmen blijven of worden gezond! Kauw grondig en eet langzaam en in een prettige omgeving, dan worden je darmen minder rap ziek.

Voedende stoffen

De darmen hebben in de spijsvertering een belangrijke rol. Hier vindt de stofwisseling plaats tussen bloedsomloop en spijsverteringsstelsel: de voedende stoffen komen via het darmmilieu in de bloedsomloop terecht nadat ze in verschillende fasen werden voorbereid om te kunnen worden opgenomen.

Samen met de speekselklieren in de mond, de maagsappen afkomstig van klieren in de maagwand, de lever en de alvleesklier worden per dag enige liters vocht afgescheiden. Door dit vocht worden bepaalde elementen in het voedsel gesplitst, omgezet, afgebroken, zodat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Darmen als recuperatiesysteem

Deze vochten afkomstig van de verschillende klieren in het spijsverteringsstelsel, worden in principe in de dikke darm heel nauwgezet weer verzameld en naar de onderscheiden klieren en organen teruggevoerd. Op die manier komen ze weer terecht in de klieren en kunnen ze opnieuw voor de volgende maaltijd en de spijsvertering worden benut. Van een ideaal recuperatiesysteem gesproken! Bij diarree gaan hierdoor zeer waardevolle mineralen verloren, moet het lichaam telkens weer deze stoffen aanmaken, wat ook niet in een handomdraai is gebeurd en wat tevens veel energie kost, maar bovendien dreigt het lichaam gedehydrateerd te worden. Vooral bij kinderen en bejaarden kan dit ernstige gevolgen hebben.

Verzwakking

Iemand die langdurige diarree heeft, er niets aan doet en zijn lichaam op die manier de reserves laat uitputten ondermijnt zijn gestel, berooft zichzelf van vitale vitamines en zal weldra het slachtoffer worden van een algemene malaise, een complete verzwakking vanwege belangrijke tekorten aan mineralen.

Misschien is er dysbacteriose in de darmen? Door toediening van darmvriendelijke bacteriën kan het darmmilieu weer gezond worden gemaakt.

Wat doe je er aan?

Je kan diarree of buikloop best definiëren als een vorm van ontlasting die ofwel te dun, dus te waterachtig is, of te frequent optreedt. De oorzaak kan liggen bij een ziek darmstelsel, maar kan ook bij een volkomen normaal en gezond persoon optreden als gevolg van angst of paniek. Zegt het volkse gezegde niet: „Hij doet het in zijn broek van de schrik”? De snelheid waarmee het voedsel de darmen passeert is o.m. afhankelijk van de peristaltiek, de samentrekking en de spanning in de darmen. Als die samentrekking in de darmen toeneemt is er uiteraard een snellere evacuatie, een snellere passage van het voedsel. Hierdoor ontstaat diarree. Het is natuurlijk niet altijd verkeerd voor het lichaam als er diarree ontstaat. Via een natuurlijke reflex kan het lichaam zich op die manier snel en efficiënt van vergiften ontdoen.

Als je bijvoorbeeld iets verkeerd hebt gegeten, iets is je niet bevallen, of er was besmetting van het voedsel, doordat de bewaring bijvoorbeeld niet in ideale omstandigheden is verlopen, doordat bacteriën zijn binnengedrongen, dan is diarree een zegen. Je laat de natuur zijn gang gaan.

Het zou verkeerd zijn deze evacuatie te stoppen en op die manier het lichaam te verplichten zijn schadelijke stoffen weer op te nemen. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je voldoende drinkt, om het vochtgehalte op peil te houden. Te weinig vocht in het lichaam kan in sommige omstandigheden snel dodelijk zijn trouwens. Voldoende drinken is daarom van belang. Bijvoorbeeld rijstwater of wortelsoep, om het vocht op peil te houden en de diarree te stoppen.

Bananen zijn ideaal als men „te snelle darmen” heeft.

Het is van belang dat het voedsel goed wordt gekauwd. Enzymen uit het speeksel zijn belangrijk voor de vertering. Wie te weinig kauwt, maakt het zijn darmen extra lastig.

Heel vaak spelen “de zenuwen” een grote rol in het ontstaan van diarree. Denk aan de examenperiode, een belangrijke meeting. Een natuurlijke middel kan zelfs helpen bij chronische diarree: Passiflora.

Kauwen op rauwe havervlokken is interessant als je niets anders bij de hand hebt, bijvoorbeeld op reis. Hetzelfde met witte gezuiverde leem. De anticonceptiepil en antistollingsmedicijnen, kunnen daardoor wel van hun werking verliezen, die moeten dus beter niet samen met witte leem worden ingenomen.

Je kan de darmflora weer herstellen met probiotica, de goede bacteriën die de slechte verdrijven. Acidophilus, Thermophilus en Bulgaricus zijn bacteriën die je ook aantreft in echte yoghurt. Melkwei kan daar ook nuttig bij zijn.

Eet voortaan gezonder

Van zodra je darmen weer normaal reageren, moet je ze gezond houden. Daarom moet je geraffineerde voeding mijden. Eet meer groenten en fruit niet bij dezelfde maaltijd. Eet langzaam en kauw grondig. Kummel, venkel en anijs zijn nuttige kruiden die voor de darmen uitstekende diensten bewijzen.

Als diarree gepaard gaat met bloedverlies kan er een ernstiger aandoening achter schuil gaan. Meestal is er geen reden om je echt ongerust over te maken, omdat bloed in de stoelgang meestal te wijten is aan bloedende aambeien. Toch is het altijd veilig in dergelijke omstandigheden een arts te raadplegen.

Zenuwen versterken

Gevoelige zenuwen en een overgevoelige ziel, leiden gemakkelijker tot diarree. Leer relativeren, op tijd en stond ontspanning inbouwen en vooral aangename mensen opzoeken. Laat lastposten of mensen die je energie wegzuigen links liggen, je bewijst zo je darmstelsel een goede dienst. Je kan de invloed van het zenuwstelsel op de darmen natuurlijk niet wegvegen, maar je kan de negatieve invloed zoveel mogelijk trachten uit je ziel te bannen.

Een tip: Passibell van Fytobell voor het zenuwstelsel

En Allobiose van Fytobell voor gezonde darmflora.

Je vindt beide preparaten in de apotheek.

Passibell met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Allobiose met CNK-bestelnummer: 2121-226.

Je kan zowel Passibell als Allobiose ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be Je darmen zullen zich happy voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer