apr 21, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ellendig door de lente, of is er meer?

Veel mensen zien een beetje met spijt dat de lente eraan komt en dat het weer beter wordt. Dat is logisch: na een lange winter snakken we allemaal naar wat warmte, naar mooi weer, naar terug naar buiten komen en reizen, hoewel de pandemie aan dat laatste wel zijn beperkingen opgelegd heeft.

Waarom zien ze ertegen op? De pollen, de allergieën, de niesbuien, de rode en tranende ogen, de jeukende huid. Het aantal allergieën neemt trouwens ook toe. Dat is ook niet te verwonderen als je ziet welke stoffen aan ons voedsel, onze omgeving, de lucht worden toegevoegd. De mens is niet gemaakt om in een scheikundige cocktail te leven. Alleen het voedsel al is verantwoordelijk voor heel wat ongemakken: van allergische reacties tot hoofdpijn en migraine.

Voeding en allergie

Egger publiceerde in 1983 al in The Lancet het grote verband tussen voeding, allergieën en migraine. Verschillende producten kwamen in een kwaad daglicht te staan. Melk en zuivelproducten waren de eerste verdachten. Zout was verantwoordelijk voor een opgezwollen kin en aangezicht en tranende en gezwollen ogen en oogleden. Suiker veroorzaakte hypoglycaemie. De biogene aminen in melk, tarwe, chocolade, de additieven in wijn, maakten dat migrainepatiënten duidelijk lagere niveaus van enzymen hadden waardoor deze aminen niet konden worden afgebroken.

Wodka, rode wijn en andere alcoholen bevatten tyramine, aldehyden en sulfieten die enzymen remmen om vasoactieve aminen af te breken.

Veel mensen voelen zich niet goed, slapen slecht, krijgen hoofpijn, weten niet goed waarom, terwijl het in feite om een allergische overgevoeligheid gaat.

Koffie is dubbel…

Cafeïne gaat door als een soort hoofdpijn paradox. Meer dan 2 koppen koffie per dag geeft een 30 percent grotere kans op hoofdpijn terwijl dat risico bij vrouwen nog eens 20 percent hoger is. Het doet ook de bloeddruk stijgen, de cholesterol toenemen, de kans op allergie toenemen en het is ook een trigger van angsten. Bovendien bevatten veel medicijnen ook nog eens cafeïne zodat de patiënt eigenlijk geen kennis heeft over de hoeveelheid cafeïne die hij samen met thee, chocolade en koffie nog eens naar binnen krijgt.

Daarnaast zitten nogal wat bewaarmiddelen in ons voedselpakket: nitraten in vlees om het mooi rood te maken en te houden, vooral in salami, worsten, ham en hotdogs. Het is verantwoordelijk voor de typische hotdog-hoofdpijn.

Sulfieten zitten in wijn, gedroogd fruit, junkfood en zelfs in slaatjes in saladbars om de groenten urenlang mooi vers te laten lijken. Tartrazine en benzoëzuur zitten in margarines, sauzen, fruitsap en snoep. Aspartaam zit in cola-light producten, kauwgom, cakes, ijsjes, laxeermiddelen, multivitaminen, enz.… en wat de lobby ook beweert, veel patiënten krijgen er hoofdpijn van.

Sodiumglutamaat houdt het vlees mals, en zit in toebereide vleeswaren, in blikjesvlees, soep, chips enz…

Ook in vruchten

Bovendien blijven heel wat chemische residuen achter in vruchten, zoals arseen in aardbeien, in bananen die gerijpt worden met ethyleengas, en paraffine in appels. Buitenlandse appelen worden soms bestoven met aspirine om ze vers te houden en bederf te voorkomen. Sommige soorten worden zelfs behandeld met antibiotica.

Hormonen en suikers

Hormonale onevenwichten komen vooral voor bij pilgebruiksters, bij vrouwen die hormonen slikken in de perimenopauzale periode. Sommigen hebben een oestrogeen- of progesteron-overmaat en ook een overproductie van histamine en serotonine.

Velen hebben last van een hypoglycaemie: er is te weinig suikeraanbod in het bloed en de hersenen. Vaak is dit veroorzaakt door het gebruik van geraffineerde suikers, koffie, stress, te weinig beweging, verzwakte bijnieren of een voedingsallergie.

Stress en gestoorde slaap

Endotoxines in de darm zijn afkomstig van het lekkend darmsyndroom. Darmbacteriën, schimmels en onverteerde eiwitten zetten uiteindelijk de bloedvaten uit, met hoofdpijn als gevolg.

Stress en lawaai doet het serotoninegehalte stijgen, waardoor de pijnappelklier in de war wordt gestuurd, evenals de geslachtsklieren.

Ook slaapproblemen kunnen verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn. Er ontstaat een onevenwicht tussen serotonine en norepinepherine wat nochtans van belang is voor een goede slaap. Slaapstoornissen zijn meestal te wijten aan een dysfunctie van het verteringssysteem en problemen met de lever.

Fel licht is eveneens een trigger voor hoofdpijn en migraine. Vandaar dat gevoelige patiënten best een goede zonnebril kunnen gebruiken vooral in regionen met fel zonlicht: besneeuwde landschappen tijdens de skivakantie, of aan zee. Maar ook fel flitsend licht zoals in dancings, bij tv- en computerschermen induceren hoofdpijn of misselijkheid.

Weersomstandigheden

Het weer kan ook een invloed hebben. Negatieve ionen zijn gunstig, maar bij wisselvallig weer, net voor een storm, bij droge schrale winden, op grijze dagen zijn er te veel positief geladen ionen in de lucht, met als gevolg dat het serotoninegehalte stijgt, er komen ademhalingsproblemen, men is sneller geïrriteerd, agressief of depressief, gewrichtspijnen en hoofdpijnen kunnen het gevolg zijn. Ook het snel wisselen van hoogte kan gevolgen hebben omdat de vermindering van zuurstof de bloedvaten doet uitzetten.

Stress, angsten, depressieve gevoelens, onderdrukte emoties hebben allemaal een invloed op bloedvaten, neurotransmitters en hormonen. Er kan een hyperreactiviteit van de bloedvaten uit volgen: hoofdpijn. Men zou in dit geval van toxische emoties kunnen spreken. Er zijn trouwens mensen die een fysiek probleem nodig hebben om zich bij wijze van spreken „goed” te voelen. Hun emoties worden omgezet in lichamelijke klachten, hoofdpijn bijvoorbeeld om op die wijze tegenover zichzelf en hun omgeving te kunnen functioneren.

Opvallend is ook dat een kwart van de vrouwen last heeft van wat men hormonale hoofdpijnen zou kunnen noemen, hoewel bij alle soorten hoofdpijn de hormonen een rol spelen. De serotonineniveaus worden fel beïnvloed door fluctuaties van oestrogenen, progesteron en prolactine. De anticonceptiepil en de menopauzepil spelen daar ongetwijfeld eveneens een rol in.

Vandaar ook dat tijdens het eerste trimester van de zwangerschap bij veel vrouwen migraine voorkomt, de hormonale schommelingen passen in dit hoofdpijnpatroon. Hetzelfde stelt men vast bij de menopauze of de kunstmatige menopauze na een hysterectomie, het wegnemen van baarmoeder en eierstokken.

Maar het is van belang de echte oorzaak te kennen en ook het probleem goed te kunnen definiëren. Want achter veel problemen gaat een allergische overgevoeligheid schuil. En het is niet altijd gemakkelijk om dat onderscheid te maken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer