mei 5, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Verkoudheid, sinusitis, slechte concentratie, depressie en slapeloosheid door zieke darmflora

Als je een goede spijsvertering hebt, vooral gezonde darmen en darmflora, dan is eigenlijk je hele gezondheid in orde. De spijsvertering is namelijk een goede barometer van de gezondheid en ook een gevoeligheidsmeter van emoties en stress. Je krijgt wel af en toe eens af te rekenen met een pijntje hier of daar en niemand schrikt als dat ook eens met de darmen voorvalt. Darmproblemen komen misschien nog het meest van al voor. Daar zijn trouwens vele oorzaken voor aan te tonen, maar de gevolgen van slecht werkende darmen zijn zo talrijk dat niet iedereen bij vage klachten meteen aan darmmoeilijkheden denkt.

Het gebeurt wel meer dat een patiënt ziek wordt, ergens pijn heeft, terwijl de oorzaak nochtans niet bij het pijnlijke orgaan moet worden gezocht. Denk maar aan ischias, een erg pijnlijke aandoening, waarbij de pijn voornamelijk in het been tot in de voet kan uitlopen, terwijl de oorzaak echter een geknelde zenuw is, veroorzaakt door problemen met de wervelkolom of tussenwervelschijf. Zo zijn er nog meerdere organen, die als ze ziek zijn, de pijn ergens anders naartoe sturen. Hartinfarct voelt men vaak in de schouder, of de linkerarm, soms zelfs in de rug. Een maagzweer kan ook rugklachten opleveren en galproblemen kunnen zich vertalen door pijn in de hals. Zo zie je maar dat je pijn niet altijd in verband moet brengen met de ziekte ter plekke.

Verstoppertje in de darmen

Een typisch orgaan dat wat dit betreft verstoppertje speelt, zijn de darmen. Zij kunnen gemakkelijk ziek worden, zelfs al bij kleine kinderen ongemakken veroorzaken, terwijl de klachten zich op zeer verschillende wijze kunnen uiten. Wie denkt er bij een allergie aan darmstoornissen. Bij heftige acné aan problemen met de darmen. Hetzelfde met concentratiestoornissen, slapeloosheid, sinusitis, niezen, onrust… allemaal darmproblemen. Het is dus goed, als je kind met slechte schoolrapporten blijft zitten, zich moeilijk kan concentreren en bovendien huidproblemen heeft en doorslaapmoeilijkheden, de arts het darmmilieu te laten controleren. De darmen kunnen voor veel ongemakken verantwoordelijk worden gesteld. Ze zijn zowat de barometer van onze gezondheid. Er zijn maar weinig organen en functies waar ze niet bij betrokken zijn. Stel dat je vaak last hebt van neusverkoudheden, dan is het goed de darmflora te laten controleren. Hetzelfde met allergieën.

De darmen zijn eigenlijk de barometer van de gezondheid. Aan tafel wordt je gezondheid voorbereid: gezonde darmflora. Zelfs een banale verkoudheid kan al zijn oorsprong vinden in problemen met de darmen. Een gezond dieet en probiotica kunnen dat oplossen.

Slechte resultaten op school

Sommige ouders vragen zich soms af wat er toch gebeurt met hun kind. Het heeft voortdurend slechte rapporten op school, kan nooit stilzitten, krabt zich voortdurend op de huid, op alle mogelijke plaatsen, tot op de rug toe. Misschien denken ze aan een probleem met de zenuwen of ADHD. Het kan in de klas niet stilzitten, is hypernerveus, kan zich moeilijk concentreren, moet voortdurend met wat anders bezig zijn, heeft daardoor uiteraard slechte rapporten. Bij dat alles komt nog dat het kind slecht slaapt en last heeft van acné die op geen enkel middel gunstig reageert. Grote rode vlekken ontsieren ook nog het gezicht en de rug en het kind is voortdurend kwakkelend. De oorzaak zal niet gemakkelijk worden gevonden, tot het moment dat zich grote spijsverteringsmoeilijkheden voordoen. Meestal is een vervuilde darm, zieke darmflora de oorzaak van alles. Voeding aanpassen, en je zal snel een verbetering merken.

Darm als stoorzender

Dit verhaal is geen uitzondering. Veel kinderen zouden inderdaad betere schoolrapporten halen en een betere gezondheid verkrijgen, mocht er meer op het darmmilieu worden gelet en een gezonder dieet worden gevolgd. Veel kinderen eten ronduit slecht en ongezond. Daardoor worden meer dan vijftig, zelfs tot zestig percent van alle ziektesymptomen veroorzaakt door een ziek darmmilieu. Dertig percent van alle zogenaamd onnaspeurbare ziekteverwekkers zetelen in de sinussen. Wie zijn darmen en sinussen gezond weet te houden, kan gemakkelijker helemaal gezond worden of het blijven.

De darmen zijn wel de grootste stoorzender van allemaal. Door een verkeerde voeding vanaf de kinderleeftijd hopen gifstoffen zich in het lichaam op.

Kinderen die voortdurend last hebben van verkoudheden, zelfs volwassenen die steeds verkouden zijn, kunnen best hun darmmilieu laten onderzoeken. Ook huidproblemen en allergische reacties komen meestal vanuit een zieke darm. Als in de darm vergiften worden opgestapeld die niet worden geëvacueerd kan ook het zenuwstelsel er onder lijden, met als gevolg prikkelbaarheid, vermoeidheid, slaapstoringen, slapeloosheid en concentratieverlies, vermoeidheid, depressies en moedeloosheid, allemaal het gevolg van zieke darmen.

Snelle verbetering

Geen enkele ziekte kan zo snel en doeltreffend behandeld worden als deze. Van zodra men overschakelt op goede voeding, verbetert het probleem. De huid wordt frisser, de blik stralender, de niesbuien en hoestbuien vallen weg en je krijgt een rustige en betere slaap. Wat echter nog het snelst reageert op een omschakeling van dieet zijn de depressieve stemmingen. Hoe ziet zo’n dieet eruit?

Verminder het vleesverbruik, schakel over op gezonde kost, dat betekent zo weinig mogelijk behandelde producten, eet meer groenten en vruchten, schrap suiker, dat is vergif voor de darmen en eet ook meer rauwkost. Kauw grondig en eet alleen in een kalme en aangename omgeving. Gebruik echte yoghurt, dat is een weldaad voor de darmen vanwege de probiotica.

Gezond denken

Niet alleen wat de mond ingaat is van belang voor de gezondheid van het darmmilieu, ook wat er in het hoofd omgaat is van even groot, misschien zelfs van groter belang. Heel wat patiënten piekeren zich ziek. Ze kniezen hele dagen, zijn nooit tevreden met hun situatie. Het leven maak je zelf en dat begint in het hoofd. Vandaaruit wordt eigenlijk het patroon voor ons leven getekend. Veel mensen gaan bij de pakken zitten, soms zelfs bij de pakjes. Voor sommigen is geen berg te hoog om te worden beklommen, voor anderen daarentegen is een molshoop al een onoverkomelijke hindernis. Hoe wil je dat in een lichaam dat door een dergelijke geest wordt bestuurd, gezond kan worden of blijven? Ze piekeren zichzelf ziek.

Als je gaat eten en je wil alle profijt trekken uit de spijsvertering, ga dan aan tafel met een dankbaar gevoel, Meer dan voor welk ander orgaan ook geldt voor de darmen: een gezonde geest maakt gezonde darmen. Gezond voedsel is daarbij essentieel, evenals de regelmaat. Het eten moet natuurlijk ook lekker zijn. Drink niet te veel bij het eten, en eet in een gezellige, leuke omgeving met prettige mensen om je heen. Eet niet terwijl je werkt, al rijdend in de auto, snel uit de schuif in je bureau of een haastige hap in een fastfood tent. Kauw grondig, want in het speeksel zitten enzymen die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Schrok je alles haastig naar binnen dan moeten maag en darmen veel meer presteren wat ze niet eeuwig kunnen opbrengen. Dat geldt ook voor kinderen: eten in een aangename atmosfeer, met lekker en gezond voedsel op tafel. Zo krijgen ze vanzelf gezonde darmflora en dus ook een sterke immuniteit en worden ze gezonde en sterke volwassenen.

Een hulpje uit de natuur is nooit verkeerd: goede probiotica, voor gezonde darmflora en een ijzersterke immuniteit. Dat kunnen we in deze coronatijd best allemaal gebruiken.

Een tip: Digesbiose van Fytobell voor een topconditie van je darmflora.

Je vindt Digesbiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer