mei 25, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom moeten leverlijders zeurpieten vermijden?

Iedereen weet dat hij of zij een lever heeft en wat in grote lijnen de functie daar van is, maar weinigen weten dat hun lever ziek of gestoord is, tot er symptomen opduiken die niet meer te ontkennen of te verwaarlozen zijn.

Het grote probleem met leverkwalen is, dat de lever geen rechtstreekse bezenuwing heeft, waardoor pijnsignalen een mogelijk probleem niet kunnen melden. Op het ogenblik dat pijn in de leverstreek wordt gevoeld, is dat het gevolg van een zwelling van de lever, waardoor die omringende weefsels onder druk zet en dus aangeeft dat er wat aan de hand is. Op dat moment is het kwaad dus al geschied.

Daarnaast zijn er nog andere symptomen die niet mogen worden veronachtzaamd en waarvoor meteen medisch advies en hulp moet worden ingeroepen. Meestal gaat het om geelzucht, wat geen ziekte is, maar enkel een signaal: er is bilirubine in het bloed, wat veroorzaakt wordt doordat de galzouten niet op de normale wijze in de twaalfvingerige darm kunnen worden gestort. Dat kan zijn oorzaak vinden in een leverontsteking en dus via de zwelling door afknelling van de galgangen. De gele verkleuring merkt men vaak eerst in het oogwit, op de binnenkant van de lippen en later ook op de huid, die zelfs zo okerkleurig als saffraan kan worden.

Als de lever gestoord is kan dat aan meerdere factoren liggen: ontsteking, het voorjaar of najaar, een besmetting, maar vooral de levenswijze en daar kun je iets aan doen.

Hoe merk je het?

Vaak is er daarnaast ook loodzware vermoeidheid, problemen na het eten, jeuk, afkeer van vlees en in vet gebakken spijzen, afkeer van koffie, heftige dorst, afkeer van sinaasappelen, lusteloosheid, gebrek aan vitaliteit, zwartgalligheid en zelfs erge depressieve neigingen. In de meeste gevallen is er ook een drukkend en pijnlijk gevoel onder de rechter ribbenboog, op de plaats waar de lever zicht bevindt. In lente en herfst zijn deze symptomen uiteraard niet zo indrukwekkend, maar men kan toch al het slachtoffer worden van depressieve stemmingen, lusteloosheid, niet aan zijn werk kunnen beginnen en gebrek aan vitaliteit, wat moeite met de spijsvertering, onfrisse huid, beladen tong en riekende adem, hoofdpijn en migraine, vermoeidheid en inslaapproblemen. Na het eten van bepaalde spijzen, vooral in vet gebakken producten heeft de patiënt last. Deze symptomen zijn natuurlijk van voorbijgaande aard en als de patiënt zich wat in acht neemt, zullen de problemen vanzelf en behoorlijk snel verdwijnen.

Preventie is belangrijk

Als er echt een ernstig probleem is met de lever, mag de patiënt de zaak zelf niet alleen ter hand nemen, dan is medische hulp noodzakelijk. Natuurlijk moet hij dan dubbel voorzichtig zijn en nauwlettend de lever verzorgen en sparen. Als de lever gewoon wat gestoord is door verkeerde eetgewoonten, door invloeden van het jaargetijde, dan volstaan meestal hygiënische en nadien preventieve maatregelen om de lever gezond te maken en vooral te voorkomen dat er nadien nog herhaling optreedt.

 • Om te beginnen moet de patiënt naar buiten, tenzij hij ten einde krachten is en elke fysieke inspanning hem of haar afmat. Regelmatig wandelen, zuurstof tanken, diep ademen is heel belangrijk voor de lever.
 • Zeurende, onplezierige en negatief ingestelde personen moeten worden gemeden, evenals overdreven stress en het voortdurend jachten en jagen: Niet goed voor de lever!
 • Tabak is volkomen uit den boze, want het belast de filterende functies van de lever te veel.
 • Ook het gebruik van alcohol moet nu worden geschrapt.
 • Drink wel veel water en vruchtensappen.
 • Darmwerking en nieren moeten worden gestimuleerd, om zoveel mogelijk gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Gezond dieet

Omdat onze gezondheid in grote mate wordt bepaald door onze manier van eten en drinken, is een gezond dieet voor de leverpatiënt of voor wie even sukkelt met de leverfunctie van heel groot belang.

 • Zo is het algemeen bekend dat vetten voor leverzieken een moeilijk punt zijn.
 • Verse boter en koudgeperste oliën vormen normaal geen probleem. Zonnebloemolie, sesamolie en olijfolie zijn gunstig. Ranzige boter, verhitte vetten en oliën zijn af te raden. Bakken en braden en frituren moet even aan de kant worden gelaten. Arachideolie en olie van aardnoten is ook niet het beste voor de lever.
 • Plantaardige eiwitten zijn gunstig, zoals producten van soja, noten, granen en magere melkproducten. Dierlijke eiwitten zoals vlees en vis zijn op dat ogenblik af te raden.
 • Peulvruchten en pinda’s moeten ook nu niet worden gebruikt, hoewel ze een hoge eiwitwaarde hebben.
 • Harde en scherpe kaassoorten kan je ook beter niet gebruiken. Magere zachte, platte kaas wel.
 • Rauwe eieren kunnen gunstig zijn, maar gebakken en gekookte eieren in combinatie met brood zeker niet.
 • Ook varkensvlees en alle bereide vleeswaren moeten worden vermeden. Best kan je het voedsel in de oven klaar maken of stomen in de plaats van het te bakken en te braden.
 • Geraffineerde producten horen niet op tafel te komen, wel volkorenproducten, maar er moet wel in alle rust worden gegeten en goed worden gekauwd, zodat de spijzen goed met speeksel worden vermengd.
 • Koolsoorten kunnen, maar enkel rauw, omdat ze dan gemakkelijker verteerbaar zijn dan gekookt.
 • Worteltjes zijn bijzonder goed voor de lever. Ook rode biet en zuurkool zijn nuttig.
 • Rammenas is goed voor de lever op voorwaarde dat er spaarzaam gebruik wordt van gemaakt.
 • Scherpe kruiden en veel zout moet je ook nu niet gaan toepassen.
 • Steenvruchten, citrusvruchten, ananas en aardbeien zijn evenmin nuttig in geval van leverproblemen en beslist geen groenten en vruchten aan dezelfde maaltijd.
 • Gebruik liever honing in de plaats van suiker.
 • Vermijd koffie, maar gebruik liever een kruidenthee. Tuinkruiden zoals bonenkruid, marjolein, tijm, bieslook, ui en knoflook zijn goed en brengen de spijzen op smaak.

Een natuurlijk preparaat dat de leverwerking stimuleert is bijvoorbeeld Cardubell van Fytobell. Het bevordert de eetlust, stimuleert de leverfunctie en maakt de gal vloeibaarder. Het heeft ook de plezierige eigenschap om het cholesterolgehalte in balans te brengen samen met Cholefort.

In elk geval is de psychische ingesteldheid van de patiënt van zeer groot belang. Positief denken, behagen scheppen in het leven en er alles op zetten opdat het aangenaam zou zijn en gezond zou verlopen is een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven of het weer te worden. Als je wil, lukt het!

Je vindt Cardubell en Cholefort van Fytobell in de apotheek of je kan deze natuurlijke preparaten ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

CNK-bestelnummers zijn:

Cardubell: 2899-870.

Cholefort: 2963-684.

Zo heb je het beste gekozen voor de perfecte conditie van je lever.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer