jun 7, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Natuurlijke trucjes tegen neusverkoudheid

Natuurlijk heeft de geneeskunde vorderingen gemaakt. Natuurlijk worden talloze mensenlevens gered dankzij wetenschappelijke ontdekkingen en toepassingen. Natuurlijk danken we veel aan de ontwikkelingen van medicijnen, maar ondanks alle vernuft, moeten we telkens vaststellen dat we moeten onderdoen voor de intelligentie van de natuur. Pas als we de natuur en haar wetten respecteren, kunnen we het maximum uit onze gezondheid halen, zal ons lichaam perfect functioneren en zullen we gezond en gelukkig zijn.

Gezond denken, gezond leven, gezond eten zijn basisprincipes, waar nieuwe wetenschappelijke formules niet tegenop kunnen, nu niet en in de eeuwigheid niet, gewoon omdat we niet afstammen uit laboratoriumformules, maar uit de intelligentie van de schepping, de natuur die veel vollediger is. Vandaar ook dat kleine trucjes uit de natuur soms beter helpen zonder nevenwerkingen. Verschillende populaire kwaaltjes zoals verkoudheden en aandoeningen van de bovenste luchtwegen reageren dan ook heel goed op kleine trucjes uit de natuur. We geven er hier een aantal van.

Een neusverkoudheid kan verward worden met sinusitis, griep, of corona. Er zijn duidelijke verschillen, vooral in ernst. Wat wel gemeenschappelijk is: je kan het best behandelen door de immuniteit te versterken.

Verkoudheden zijn uitputtend

De verkoudheden zijn goedkoop dezer dagen. En het is niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te maken met Covid. Het begint gewoonlijk met een verstopte neus, of een lopende neus. Met deze wisselende temperaturen die we de jongste weken hebben meegemaakt hebben veel patiënten te lijden van neusverkoudheden. Hoewel de koude rechtstreeks geen verkoudheid veroorzaakt, kan kou bij een verzwakt persoon, de weerstand extra aanspreken en die uitputten, zodat virussen dan toch vrij spel krijgen. Van zodra de virale ontsteking ontstaan is, neemt de weerstand van de slijmvliezen verder af. Op die wijze kan een surinfectie ontstaan en kunnen sluimerende bacteriën plots wakker worden en actief aan het ziekmakend proces meewerken. De slijmvliezen ontsteken en zwellen op er komt etterende groenachtige slijmafscheiding. Men zit met een verstopte neus, spraakproblemen, een droge en vaak pijnlijke keel, men moet niezen, er komt hoofdpijn, tranende ogen, mogelijks concentratiestoornissen enz…

Hoe voorkomen?

Je moet natuurlijk proberen een dergelijke ontsteking te voorkomen. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning, zodat je weerstand op peil blijft. Verbeter je weerstand met Echinabell en Immunibell en vermijd vooral dat je koude voeten krijgt. Beweging in de frisse lucht is wel van groot belang. Heb je het per ongeluk toch eens koud gekregen, dan moet je het lichaam door en door opwarmen met een flinke kop warme lindenthee, een heet bad of een hete douche en zeker ook een heet voetbad. Natte kleding mag je niet aanhouden!

De voeding is bij de preventie natuurlijk van vitaal belang, daar vitamines en mineralen de cel beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Dus fruit en groenten, waarbij rauwkost een belangrijk deel moet zijn. En heb je het dan ondanks alles toch nog te pakken, dan zijn er heel wat natuurlijke middelen die verlichting kunnen brengen.

Gezonde kracht uit de natuur

In het begin kan je de neus weer vrij maken door lauw zout water op te snuiven. Verse mierikswortel kauwen, helpt de infectie te bestrijden. Dampbaden met kamille zijn ontsteking werend. Hiertoe giet je kokend water in een kommetje, voeg er kamillekruiden aan toe, adem boven het kommetje, terwijl je een handdoek over je hoofd en het kommetje drapeert, zodat de dampen niet in de kamer kunnen ontsnappen. Na een paar dagen voel je je weer helemaal fit.

Ook een schitterend trucje uit de natuur bij neusverkoudheid is het langzaam opdrinken van warme ui-thee. Hiervoor neem je een paar schijfjes ui (ajuin), doop die een half minuutje in een glas gekookt water en van zodra de temperatuur doenbaar is, met kleine slokjes opdrinken. Ook bij hoest is dit aangewezen.

Nog een tip: voor het naar bed gaan kun je een ui doormidden snijden en die op een schoteltje naast jou op het nachtkastje zetten. De vluchtige oliën zullen de neusslijmvliezen goed doen. Nog een andere natuurtip bij neusverkoudheid: dagelijks een warm voetbad nemen waaraan je venkel hebt toegevoegd. Drie venkelstelen in kleine stukjes snijden en in een linnen zakje doen, dat je nadien in een teil heet water legt. De voeten daarin tien minuten baden. Venkel heeft namelijk de plezierige eigenschap de doorbloeding sterk te stimuleren. Trouwens koude voeten moet je altijd vermijden, want die onderkoeling kan verkoudheid tot gevolg hebben. Wie dagelijks zo’n heet venkel-voetbad neemt, zal niet licht verkouden worden. Tenslotte is IJslands mos een goede bescherming van de slijmvliezen in de bovenste luchtwegen.

Zeezout of zeewater

Een neusverkoudheid uit zich door een verstopte neus en moeilijker kunnen ademen via de neus. De bloedvaten in de neus zwellen op zodat het immuunsysteem de verdediging kan inzetten. Doorgaans wordt een neusverkoudheid veroorzaakt door een virus. Als het immuunsysteem niet sterk genoeg is en de infectie niet de baas kan, is het mogelijk dat een bacteriële surinfectie ontstaat en dat is lastiger, want een virale ontsteking is doorgaans minder erg dan een bacteriële. Er bestaan patentmiddelen om de slijmvliezen die gezwollen zijn te ontzwellen, zodat ademen door de neus meteen gemakkelijker wordt. Deze middelen zijn niet zonder gevaar en kunnen gewenning veroorzaken. Bovendien kunnen ze door langdurig gebruik de trilhaarwerking in de neus lam leggen of zelfs beschadigen en vernietigen, waardoor het nog gemakkelijker tot problemen komt.

Je kan evenwel het ademen gemakkelijker maken door zout op te lossen in lauw water en dit op te snuiven. Er bestaan tegenwoordig ook handige sprays met zeewater die hetzelfde effect hebben, compleet ongevaarlijk zijn maar wel efficiënt om de slijmen te verdunnen zodat je weer gemakkelijker door de neus kan ademen.

Verwar een neusverkoudheid niet met sinusitis.

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen, dit zijn de holtes aan de oogkassen en op de jukbeenderen. Dit leidt tot heftige hoofdpijn. Een neusverkoudheid kan ook wel hoofdpijn veroorzaken maar het is een ontsteking van het neusslijmvlies. Het moet verschillend behandeld worden.

Wat wel altijd nuttig is: de immuniteit versterken

  • Absoluut niet roken.
  • Geen suiker, wat dat is een ontstekingstrigger.
  • Meer fruit en groenten.
  • Lucht regelmatig verversen in de woonkamer, slaapkamer en werkruimte.
  • Dagelijks bewegen.
  • Gezonde kost nuttigen.

En immuunversterkend zijn bètaglucaan, Echinacea, probiotica.

Een tip: Immunibell en Digesbiose van Fytobell. Je vindt deze natuurlijke preparaten in de apotheek.

Immunibell met CNK-bestelnummer: 4197-968.

Digesbiose met CNK-bestelnummer: 1752-278.

Je kan zowel Immunibell als Digesbiose ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer