jul 21, 2021 | Alle tips | 0 Reacties

Acné: het spiegelbeeld van de wanhoop

Je kent het verschijnsel wel: wanhopige jongeren die zich voor de spiegel vergapen. Geen mens die niet ooit eens last gehad heeft van puistjes, jeugdbrand of acné, zweertjes op de gezichtshuid. Gewoonlijk een voorbijgaand verschijnsel, maar voor sommigen een echt drama.

Er zijn jongeren die er haast niet mee kunnen leven. Ze proberen allerlei middeltjes uit, voelen zich doodongelukkig, rennen om de haverklap naar de spiegel, verbergen zich, functioneren niet meer, zijn soms daardoor onhandelbaar en niet te bewegen tot studie of activiteit, want het belangrijkste ter wereld is niet voldaan: ze hebben geen gezicht om te tonen… zoals ze het zelf zeggen.

En toch is er wat aan te doen en kan op vrij korte tijd het kwaad bij de wortel worden aangepakt en kunnen de vervelende verschijnselen verdwijnen. Doe er wat aan, het is mogelijk.

Heel wat jongeren, maar ook heel wat oudere dames met jonge trekjes hebben last van acné, of de zogenaamde jeugdbrand. Toch kan je er ook zelf snel iets aan doen.

Wat is eigenlijk acné?

Acné ontstaat meestal tijdens de puberteitsjaren, zowel bij jongens als bij meisjes en is het gevolg van hormonale onevenwichten. Bij meisjes beginnen de eierstokken hun activiteit en komen oestrogene hormonen in het bloed. Het is bekend dat de eierstokken naast oestrogene ook mannelijke hormonen aanmaken, hoewel in geringe mate. Precies bij deze productie kan een onevenwicht ontstaan: in het begin kan het mannelijk hormoon een overwicht krijgen, zodat een verandering in de huid tot stand komt.

Er kunnen rond het haarzakje kleine huidontstekingen optreden, de talgklieren reageren en er kan een zweertje en een onaangename vetafscheiding volgen. Normaal is deze situatie van voorbijgaande aard. Op het ogenblik dat de hormonen hun evenwicht hebben gevonden en van het meisje een vrouw hebben gemaakt, verdwijnen meestal de nare gevolgen op de huid vanzelf.

Voor jongens is het hetzelfde principe, maar daar spelen de hormonen een omgekeerde rol.

Wat je zeker niet mag doen!

Wat je in elk geval niet mag doen is peuteren, krabben, afscheren, of iets bruuskeren. Het is een ontsteking en door manipulatie kan je dat alleen maar erger maken. Als je krabt, kun je op die manier bacteriën in de verwonding binnenbrengen, wat het van kwaad tot erger maakt. Goed reinigen en wassen met zuiver water is het beste wat je kan doen. Je kan eventueel gebruik maken van een zalf of gel op basis van zilver, wat een ontstekingsremmende werking heeft. Wrijf niet op eigen houtje met een zalf op basis van antibiotica. Alles wat op de huid gaat, komt ook naar binnen. Eventueel kun je deppen met benzoylperoxide. Maar het allerbelangrijkste is goed reinigen, omdat het toch over verstopte en ontstoken talgkliertjes gaat. En voor de rest: geduld!

Het is ook niet verstandig te zonnebaden of naar de zonnebank te gaan. Het kan het probleem enkel maar verergeren. Oefen wat geduld, want acné geneest gewoonlijk vanzelf.

Het ergste is misschien dat je ermee te koop loopt: met andere woorden, het is vooral de gezichtshuid die ermee te maken krijgt en dat vinden veel jongeren het ergste. Meestal beperkt het zich ook tot de gezichtshuid, maar het kan ook optreden op de bovenrug, de borst, zelfs de schouders. Je moet goed in het hoofd prenten dat het doorgaans ongevaarlijk is en van voorbijgaande aard. Het is zelden dat het zich doorzet naar de volwassen leeftijd. Het kan wel, maar het is uitzonderlijk. Geen paniek dus.

De natuur kan helpen

Vooraleer het zover is, zijn heel wat jongeren wanhopig. Ze geven vaak heel veel geld uit aan dure cosmetische middelen, ze laten in gespecialiseerde instituten allerhande peelings toepassen, smeren dure crèmes, terwijl eigenlijk de beste middelen uit de natuur kunnen komen en lang niet duur hoeven te zijn.

 • Een van de eerste bekommernissen van de patiënt moet zijn om de natuurlijke zuurtegraad van de huid te herstellen. Dat kan je door sterke detergenten en zepen te vermijden. Gebruik voor de gezichtshuid liever enkel gewoon fris water en reinig hiermee de huid verschillende keren per dag. Eventueel kun je overschakelen op een zuur reagerende zeep, maar zeker geen gewone zeep gebruiken.
 • Ten tweede kun je de huid ontsmetten met een zuiver natuurlijk middel: citroensap of zure melkwei. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en bovendien herstelt het de natuurlijke zure pH van de huid. Door dit herstel van de beschermmantel kunnen bacteriën minder vat krijgen op de huid en zullen ontstekingen minder vaak voorkomen.
 • Ten derde is het ook bekend dat Echinacea een sterke boost geeft aan de immuniteit. Het verhoogt de natuurlijke afweer van het eigen lichaam. Terzelfder tijd heeft het een ontstekingsremmende werking. Ook deze tinctuur zoals Echinabell kun je tweemaal per dag op je gezichtshuid smeren, waardoor de kans groot dat over een paar weken alles voorbij is.
 • Tenslotte kun je zelf een aftreksel maken van kamille en goudsbloem, allebei huidvriendelijk en ontsteking werend. Pluk de bloemetjes of koop gedroogde bloemen en laat ze trekken in gekookt water. Nadien meerdere keren per dag de huid ermee afdoppen. Een echte schoonheidskuur. Ook een crème op basis van Calendula oftewel goudbloem is een weldaad voor de huid.

Een tip: Crème Calendula van EllenDee.

Gezonde voeding voor de huid

Ook met je voedsel moet je wat kieskeuriger omspringen.

 • Vermijd te veel vetten, vooral dierlijke vetten, en vooral verhitte vetten zijn schadelijk.
 • Junkfood kun je best mijden, evenals bewerkte vleeswaren en transvetten (friet en gebak).
 • Eet beslist geen varkensvlees noch bereide vleeswaren (charcuterie).
 • Snoep en zoetigheid moet je zoveel mogelijk vermijden.
 • Eet wel meer vruchten en groenten. Eet zilvervliesrijst in de plaats van geraffineerde producten
 • Vermijd spanningen, want stress en zorgen doen de huid geen goed.
 • Zorg voor voldoende ontspanning.
 • Reinig de huid grondig, maar duw mee-eters nooit uit, anders loop je nog meer kans dat er ontstekingen komen.
 • Pas kamilledampbaden voor de gezichtshuid toe.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging in de gezonde, vrije natuur. Weldra behoort het probleem tot het verleden.

En een goede tip: Crème Calendula van EllenDee.

Je kan de crème Calendula van EllenDee online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer