sep 7, 2021 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Minder snel verouderen: aderverkalking voorkomen

Eén van de problemen waardoor mensen het meest getroffen worden en vroegtijdig overlijden is hartinfarct. Het is een probleem dat een kwart van de bevolking vroeg of laat in de greep houdt. Even bedreigend en minder besproken is arteriosclerose, populair aderverkalking genoemd. Het is een ingewikkeld proces van aanslibbing van vetten en cholesterol in de bloedvaten. Daardoor wordt de diameter verkleind, er kan minder bloed doorheen waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan. De oorzaak zijn mini-ontstekingen, niet de cholesterol of het vet op zich. Dit verschijnsel kan zich op alle plaatsen in het lichaam voordoen. Op de duur kan de vernauwing van de bloedvaten door aanslibbing zo erg worden dat er pijn optreedt. Gebeurt dit ter hoogte van de kransslagaders, de zogenaamde coronaire bloedvaten, dan krijgt men angineuze klachten, ook wel angina pectoris genoemd, als gevolg van een ischemie, een verminderde doorbloeding. Treedt deze ziekte op in de benen, dan spreekt men over claudicatio intermittens, anders genoemd rokersbeen. Deze patiënten krijgen heftige pijnen in de benen tijdens het stappen. Het zijn vooral rokers die hiervan het slachtoffer worden, zoals de naam al laat vermoeden.

Adervernauwing door arteriosclerose kan overal optreden: ook in de hersenen en dan ontstaat gevaar voor herseninfarct, ook in het hart en dan loop je risico op hartinfarct, ook in de nieren en de benen. Elke plaats heeft zijn eigen risico. Hersenen en hart zijn natuurlijk het belangrijkst voor wat de risico’s betreft.

Gezonde voeding met voldoende fruit en groenten, en Omega-3 vetzuren, helpt verkalking van de bloedvaten voorkomen. Ook stress moet je mijden, dat is ruïnerend voor de bloedvaten.

Je kan arteriosclerose helpen voorkomen. Het is niet juist dat gezonde bloedvaten enkel en alleen van een goede erfelijke aanleg afhangen. Erfelijkheid zegt niet alles. Je kan natuurlijk beter met gezonde genen geboren worden en die een leven lang meedragen, maar je moet er ook wat voor doen, zelfs al ben je van nature uit gezonder dan iemand anders. Arteriosclerose kan je dus helpen voorkomen.

Het lichaam veroudert. Men blijft geen vijfentwintig, het hoogtepunt nochtans van de fysiologische mogelijkheden. Vanaf die leeftijd veroudert het lichaam voortdurend. Die veroudering is niet te stoppen, wel te vertragen en je kan natuurlijk wel beletten dat die veroudering ongemakken gaat veroorzaken of vroegtijdige dood. Daar kan je absoluut wat aan doen. Het allerbelangrijkste om gezond te blijven is gezonde bloedvaten te bewaren, de rest gebeurt vanzelf.

Normale bloeddrukwaarden

Een van de eerste vereisten om je bloedvaten gezond te houden is de bloeddruk geregeld te observeren. Vanaf de leeftijd van veertig jaar zou iedereen dat om de twee tot drie maanden moeten laten doen. Je kan daarvoor naar de huisarts, of je kan zelf zo’n toestel kopen, hoewel het gevaar niet denkbeeldig is dat men het verkeerd gebruikt, of verkeerde conclusies trekt.

Het ideale tijdstip om de bloeddruk te controleren is ’s morgens na het opstaan. De bloeddruk kan aan de beide armen worden gemeten, en in bepaalde gevallen is het ook nuttig dat dit op de benen gebeurt, vooral als er klachten zijn over pijn bij het stappen.

De bloeddruk wordt door vele factoren beïnvloed. Stress is een belangrijke verhogende factor. Ook zout. Je moet niet per se overal zout willen aan toevoegen. Als je al wat last hebt van verhoogde bloeddruk, dan moet je nergens nog zout aan toevoegen maar dit vervangen door andere gezonde kruiden: bieslook, peterselie, ui, paprika, venkel, sjalot, look enz… Al deze kruiden kan je trouwens in gedroogde vorm verkrijgen.

Wie zijn bloeddruk normaal wil houden moet ook zorgen voor een gezonde slaap. Veel mensen slapen veel te weinig. Sommigen hebben niet alleen moeite met het inslapen, anderen gaan dan weer te laat naar bed, of brengen te lang hun tijd door met het zich vergapen aan nutteloze en vooral stresserende dingen: televisiefilms of feuilletons, internet, smartphones die bepaald niet slaap bevorderend zijn.

Het blauwe licht belet de melatonine en daardoor hindert het ook de slaap.

Voeding

Een verstandige voeding draagt eveneens tot normale bloeddrukwaarden bij: volkorenbrood, weinig geharde vetten, vooral meer poly-onverzadigde en dus plantaardige vetten, zoals zonnebloem-, olijf- en saffloerolie. Maar verhit ze niet, of je krijgt transvet. Enkel olijfolie mag je verhitten tot 160 graden. Zilvervliesrijst heeft een nivellerende werking op de bloeddruk.

Sommige kruiden zijn gunstig voor de bloeddruk: look is wel het voornaamste kruid. Wie geregeld look gebruikt houdt zijn bloedvaten elastisch. Tegenwoordig vind je die in capsules die bovendien ontgeurd zijn. Men hoeft dus zijn partner of collega’s niet meer onaangenaam te verrassen met de sterke geur. Anderen vinden het nochtans lekker. Als je als partner mee eet van dit gezonde kruid, heb je geen last van de geur bij de andere.

Men neemt aan dat look bij volkeren in het Middellandse Zeegebied, mee verantwoordelijk is voor hun hoge leeftijd en vooral voor het uitblijven van arteriosclerose. Het eten van look staat evenwel niet toe te overdrijven met zout. Het ene compenseert het andere niet. Zoutvrij eten, heeft voor gevolg dat het bloedvolume met één vijfde afneemt, wat neerkomt op ongeveer één liter minder die door de aderen stroomt. Daardoor wordt de bloeddruk automatisch lager.

Lawaai is nog een sterke boosdoener. Heel wat patiënten die onder invloed staan van lawaai hebben last van verhoogde bloeddruk. Lawaai-stress beschadigt de kransslagaders. Met lawaai wordt werkelijk elk geluid bedoeld dat hinderlijk is en stress veroorzaakt. Die stress wordt niet altijd meteen ervaren, maar kruipt soms ongemerkt onder de huid. Dat kan bijvoorbeeld lawaai in de discotheek zijn, maar ook een radio- of televisietoestel dat lawaai veroorzaakt terwijl men zich op studie of werk moet concentreren.

Opgepast met vetten

Een normale bloeddruk is belangrijk, maar een normaal cholesterol- en vetgehalte van het bloed zijn even belangrijk. We hebben verzadigd vet nodig, maar je mag het niet transformeren, dat betekent niet omvormen tot transvet. Dat doe je door onverzadigd vet en vooral poly-onverzadigd vet te verhitten.

Gebruik geen producten die gehydrogeneerd zijn zoals bepaalde margarines, sausen, snoep, gebak. Daar zit transvet is en dat is echt schadelijk voor de bloedvaten. De slechte cholesterol oftewel de LDL gaat naar omhoog en de HDL (de goede) wordt afgebouwd. Ook roken doet dat!

Ook hier geven een aantal volkeren uit het Middellandse zeegebied het goede voorbeeld: door het gebruik van olijven en olijfolie wordt de voeding armer aan schadelijke vetten en de bloedvaten blijven schoon.

Als er te veel schadelijk vet in het lichaam komt, wordt het hele organisme daardoor belast. Daarom zorgt een geregeld overschot aan verkeerde vetten in het lichaam ervoor dat arteriosclerose in de hand wordt gewerkt. Wees voorzichtig met dierlijk vet dat verhit werd. Ook kaas en zuivelproducten moeten meegerekend worden.

In ieder geval moet men voorzichtig zijn producten waar transvet in zit: worst, bepaalde kazen, sauzen, snoep, gebak. In heel wat producten zitten verborgen vetten. Dat is bijvoorbeeld het geval in koekjes en gebak, in pralines en smeerpasta’s. Lees dus aandachtig de etiketten op de verpakking.

En pas vooral op met geraffineerde suikers. Ze werken mini-ontstekingen in de hand, waardoor de vetten of cholesterol te hulp worden geroepen. In de eerste plaats moet je daarom de ontstekingen in de vaatwanden voorkomen.

Matig ook het gebruik van vlees, zeker van rood vlees en vervang dit een beetje door gezonde plantaardige eiwitten, zoals soja, volkoren en vis, vooral vanwege de Omega-3 vetzuren. Het is misschien niet altijd gemakkelijk voor wie in de bedrijfskantine of op school eet, maar dan breng je misschien beter je boterhammen van thuis mee, dan weet je tenminste wat je eet.

Ook suikerziekte is een risico

Er zijn heel wat mensen met diabetes die niet op de hoogte zijn van hun probleem.  Bij meer dan de helft komt de kwaal slechts toevallig aan het licht. Daarom is het verstandig dat wie de dertig voorbij is, toch éénmaal per jaar een test laat uitvoeren naar mogelijke suikerziekte. bij de apotheker vind je teststrookjes.

Suikerziekte vormt een ernstig risico voor aderverkalking. Tijdig ontdekken en een dieet zijn de oplossing.

Denk ook aan een gezond lichaamsgewicht. Meer dan de helft van de zwaarlijvige personen krijgt na twintig jaar diabetes. En de helft van de diabetici heeft een gevaarlijke vorm van aderverkalking. De conclusie is: vermageren! Daarom een verstandig dieet: geen geraffineerde suiker, noch snoepgoed, geen frisdranken, geen alcohol, wel dagelijks groenten en… bepaalde vruchten. Schakel liever over op volkorenbrood en doe aan sport. Ook voor wie al ernstig last heeft van arteriosclerose is sport of liever lichamelijke beweging en inspanning van levensbelang. De vroegere overtuiging dat bij angina pectoris de patiënt zich zoveel mogelijk moest ontzien, houdt niet langer steek. Men heeft er werkelijk belang bij dagelijks te bewegen.

Uiteraard is roken beslist uit den boze.

Een goede psychische mentaliteit is van essentieel belang. Kniezers raken niet alleen minder gemakkelijk gemotiveerd om zelf wat aan hun gezondheid te doen, ze maken het zichzelf erg lastig om gezond te worden of te blijven. Zoals je weet heeft de mentaliteit een heel belangrijke invloed op ons lichamelijk welzijn. Positief denken, dagelijks voldoende bewegen en gezond eten zijn eigenlijk het eenvoudige recept om lang, gezond en gelukkig te leven, zonder last te hebben van aderverkalking.              

Een tip: Eet vis en / of gebruik Omega-3 vetzuren.

Bijvoorbeeld Omega-3 visolie van Nutribell.

Je vindt Nutribell visoliecapsules in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kan Nutribell visolie ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be. Je bloedsomloop zal gelukkig zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer