apr 12, 2022 | Alle tips | 0 Reacties

Hoofdpijn en allergie door wijn, kaas en additieven

Dat voeding invloed heeft op onze gezondheid staat buiten kijf. Dat betreft niet enkel diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker, maar zelfs overgevoeligheid voor stoffen, dus allergie. Alles wat je het lichaam binnenbrengt, op welke wijze ook, kan invloed hebben, ten goede of ten kwade. Zo is het al langer bekend dat kinderen die lang genoeg borstvoeding krijgen sterker zijn, gezonder ontwikkelen, een betere immuniteit hebben en later minder vatbaar zijn zowel voor hart- en vaatziekten als voor allergie. Te vroeg met vast voedsel beginnen voor baby’s is niet gunstig. Daarom moet bij een overgevoelig persoon eerst nagegaan worden of er geen link is met de voedingswijze in de jongste maanden en jaren en de afkeer en reacties nu. Dat is niet onoverkomelijk, want je kan ook desensibiliseren zodat de allergische reflexen langzaam verdwijnen.

Voedsel

Heel veel mensen reageren ook allergisch op voedsel. De wijze waarop ze in de vroegste kinderjaren zijn gevoed, kan daarbij van doorslaggevende aard zijn. Zoals we al hebben gezien heeft voldoende lange borstvoeding een beschermende werking, niet enkel ten opzichte van allergie, ook in verband met vele infectieziekten en de opbouw van een sterk en natuurlijk werkend afweersysteem. Ook voor de jonge moeder heeft het voordelen. Gynaecologen bevestigen dat bij vrouwen die lang genoeg en ook vroeg genoeg borstvoeding hebben gegeven, veel minder borstkanker voorkomt. De stoffen beschermen zowel moeder als kind. Wie de richtlijnen van de natuur volgt, heeft daar alleen maar voordeel bij.

Niet enkel de kwaliteit van de voeding is erg belangrijk, ook regelmaat in het eetpatroon en het moment van de dag speelt een rol bij de ontwikkeling van overgevoeligheid. Zo hebben nachtwerkers meer last van allergie dan mensen met een gezond eetpatroon en -tijdstip.

Ook stress

Stress speelt in alle omstandigheden een negatieve rol. Ook een onregelmatig eetpatroon werkt ongunstig. Vandaar dat mensen die in nachtploegen moeten werken ook gemakkelijker het slachtoffer worden van een allergische aandoening. Ook te veel uitheemse voeding is niet goed. Alléén citrusvruchten eten, is niet goed voor ons systeem. Het beste is zich te houden aan het menu dat door de streek zelf is voortgebracht. Ook het transport over grote afstanden van het voedsel, is enzymatisch niet interessant.

Mijd bewerkt voedsel

Wie schrokt, te snel eet en emotioneel geladen is tijdens de maaltijd, kan problemen krijgen. Mijd industrieel bereid voedsel, want er zijn ongeveer 50.000 chemische toevoegingen die in de voedselindustrie worden gebruikt. Eiwit, tomaat, aardbei, chocolade, schaaldieren en alcohol zijn histamine liberators. Deze producten of stoffen prikkelen de mestcellen om histamine af te geven in de bloedbaan.

Wie gebrek heeft aan bepaalde stoffen uit een evenwichtige maaltijd, zoals molybdeen, vitamine C en vitamine B5 verhoogt zijn kansen op een allergie. Luchtbehandeling met toestellen en stoffen bedreigen eveneens de gezondheid en natuurlijk zijn ook biogene aminen verantwoordelijk voor heel wat allergische reflexen.

Biogene aminen

In heel wat voedingsproducten zijn biogene aminen aanwezig. Ze komen vooral voor in kaassoorten zoals Cheddar, Camembert, Brie, Emmental, Gruyère, Chesshire, Gouda. Smeltkazen bevatten het minst amines van alle kaassoorten. Vruchtensappen bevatten histamine. Dat werkt weliswaar bloeddrukverlagend, maar is ook samentrekkend t.o.v. de gladde spieren.

Bananen, tomaten, avocado’s, ananas, walnoten, bevatten serotonine, een bron van biogene aminen. Naarmate deze vruchten rijper zijn, daalt hun gehalte aan serotonine en dus zijn er automatisch minder biogene aminen.

Daarentegen gaat het bij vlees andersom: hoe ouder vlees wordt, des te meer biogene aminen. Vandaar dat producten uit snackbar en frituren zeer rijk zijn aan biogene aminen. Vis bevat van nature zelf weinig biogene amines, maar hier vermeerdert ook het gehalte naarmate de vis ouder wordt. Vooral makreel, sardines en ansjovis zijn wat dat betreft echte kampioenen.

Hoofdpijn door wijn

De tyramine in alcoholische drank waarbij Franse wijnen aan de top staan, kunnen erge hoofdpijnen veroorzaken. Ze maken ook biogene aminen uit de mestcellen vrij. Dopamine en noradrenaline in bananen, spinazie en postelein worden veel gebruikt in kindervoeding, maar zijn anderzijds ook gevaarlijk vanwege het negatieve effect op het zenuwstelsel. Het adrenochroom dat vrijkomt door de afbraak van serotonine kan het organisme schade berokkenen als het te lang in het lichaam aanwezig blijft. Het is een vrij radicaal en toxisch voor veel enzymen en in de hersenen leidt een te hoog gehalte aan adrenochroom tot metabole perceptiestoornissen, wat zich uit in moeilijk denken en storingen in het denkpatroon en er kunnen ook psychosen ontstaan.

Varkensvlees en histamine

Niacine of vitamine B3 is een antidotum voor adrenochroom en de werking ervan wordt versterkt door vitamine C. Bronnen voor vitamine B3 zijn: volkorenbrood, tarwekiemen, vis, eieren, gevogelte, avocado’s, peulvruchten, dadels, vijgen, pruimen.

Van alle voedingsmiddelen bevat varkensvlees het hoogste gehalte aan histamine. Wie een allergie heeft, kan dat dus beter laten staan. Nadien in dalende volgorde: zuurkool, ansjovis, spinazie, varkenslever, tomaat, tonijn in blik, wijn, sardines, en zalm.

Voor wat tyramine betreft, spant haring in saus de kroon. Daarop in dalende volgorde: bakkersgist, cheddarkaas, gruyèrekaas, Emmentaler kaas, Brie, camembert, chiantiwijn, avocado, sinaasappelpulp, bier en sherry.

Ook chocolade en schaaldieren

De belangrijkste voedingsmiddelen die veel biogene aminen bevatten en dus een negatieve invloed op het vegetatief zenuwstelsel kunnen hebben zijn: chocolade, banaan, tomaat, spinazie, zuurkool, rabarber, boon, paprika, garnaal, krab, kreeft, varkensvlees, wild, haring, makreel, kaas, walnoot, amandelen, cashewnoten, pistache, nootmuskaat, bier, wijn, cider, gember en tonijn.

Histaminevrijmakers of -liberators zijn vooral: eieren, schaaldieren, aardbeien, tomaten, spinazie, ananas, chocolade, vis, alcohol, drop en vele kruiden.

De belangrijkste voedseladditieven die intolerantieklachten kunnen veroorzaken zijn: azokleurstoffen, tartrazine, geel 2G, azorubine, amarant, cochenillerood A, rood 2G, briljantzwart BN, erytrosine, patentblauw V, indigotine, norbixines, anthocyanen. Ook de bewaarmiddelen sorbaten en benzoaten evenals de smaakversterkers glutamaten, guanylaten, inosinaten en de smaakstoffen cinnamaten, anethol (anijs), benzylalcohol, vanilline, eugenol (kruidnagel), kaneelaldehyd, menthol (pepermunt) en perubalsem kunnen intolerantieklachten veroorzaken en een allergie versterken of uitlokken.

Maar schrik niet, want zo te zien mag je amper nog iets eten. Dat is natuurlijk niet zo. Blijkt namelijk dat de veelheid van factoren een rol kan spelen. Als je bijvoorbeeld overgevoelig bent aan gluten, maar tegelijk ook chocolade, kaas, wijn en gist gebruikt, dan pas kan het tot een heftige reactie komen. Je hoeft je hele leven niet als een kluizenaar te leven, je moet gewoon uitkijken dat je kunstmatige dingen vermijdt en dat je langzaam slechte gewoonten afbouwt en de voeding selecteert om nadien weer te kunnen genieten van het leven.

Gelukkig kan je een beroep doen op een goed middel om de darmflora te saneren: miljarden excellente en geschikte bacteriën om de immuniteit oftewel de weerstand te verbeteren en dus pal te kunnen staan tegenover overgevoeligheid.

Een tip: Allobiose van Fytobell.

Je vindt Allobiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2121-226. Of je kan Allobiose van Fytobell ook online bestellen via www.boverte.com of www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer