sep 5, 2022 | Actueel | 0 Reacties

Hoe krijg je betere resultaten op school?

Gewoonlijk worden goede voornemens gereserveerd voor de periode rond het nieuwe jaar. Dat is natuurlijk een uitstekend idee, maar eigenlijk past het evengoed om dat op 1 september te doen. De reden is duidelijk: het nieuwe schooljaar begint, het nieuwe werkjaar in veel bedrijven start op dat moment, er worden plannen gemaakt voor het hele gezin dat zich moet aanpassen: de uren, de schoolbus, de kinderen naar de crèche brengen, aan de grootouders toevertrouwen die er dan mee op vakantie vertrekken. Kortom: 1 september is evengoed een scharnierpunt van activiteiten, een onbeschreven blad, goede voornemens, een verandering in het programma.

Voor veel ouders is het ook een verademing, want na de covidperiode is het niet zo eenvoudig om de kinderen te entertainen, gefocust te houden op veiligheid, op sport, op ontspanning, ze te observeren voor wat veilig internetten betreft en hen op het hart te drukken dat er heel wat piraten op het internet zitten. De veiligheid en de zekerheid van het gezin, zowel van de ouders als van de kinderen moeten absoluut worden behartigd.

De heropening van de scholen is voor iedereen de start, een nieuw begin, en een berg hoopvolle verwachtingen. Ook voor de ouders. Die kunnen zelf veel doen opdat hun kinderen met succes hun schoolperiode zouden doormaken.

De juiste richting

En dan is er voor velen het probleem van de studiekeuze. Sommige ouders maken het zichzelf ook te gemakkelijk door de kinderen te laten kiezen. Die keuze wordt vaak gemaakt in functie van de vrienden of vriendinnen, van de kameraden die verhuizen naar een andere school, of… de wet van de minste weerstand en de gemakkelijkste inspanning wordt gekozen. Als ouders het voor Latijn en wiskunde hebben, zullen sommige kinderen toch de voorkeur geven aan meubelmaker, aan schilder… omdat het toch “gemakkelijker” is en… waarvoor is het nodig om al die studies te doen, het heeft toch geen zin want er is crisis. Maar dat mag niet het motief zijn, want een goede schilder, of een talentvolle meubelmaker is evenwaardig en vergt even grote inzet als de studie van een vreemde taal, wiskunde of scheikunde. Een goede arts is heel waardevol, maar een uitstekende garagist is bijna onvindbaar en dus onbetaalbaar. Vandaar…

Het wordt steeds duurder

Het is inderdaad allemaal niet zo eenvoudig, want studeren kostte vroeger veel geld, op een gegeven moment was het onderwijs democratischer geworden, maar dat dreigt weer allemaal verloren te gaan en opnieuw peperduur te worden: de energie, de boeken, de kleding, de verplaatsing en voor hogere studies en universiteit, het kot. Als dat allemaal door het gezin moet betaald worden is dat bijna niet haalbaar.

De beste schoolkeuze

Kinderen weten dat ook, ze horen de discussies thuis, maar het is vaak hun zorg niet en ze schatten de mogelijkheden vaak verkeerd in. Daarom zijn het ook jongeren, soms kinderen en dat is heel begrijpelijk.

Daarom is het van het grootste belang een goede school te kiezen, met een behoorlijke discipline, met goede leraren en leraressen, met een uitstekende reputatie en met de bedoeling leerlingen effectief op te leiden zodat die later in de maatschappij uitstekende diensten kunnen bewijzen, zowel aan zichzelf, hun eigen kinderen en de maatschappij. Allemaal niet zo vanzelfsprekend en eenvoudig dus. Ma ar eenmaal de keuze gemaakt, is het van groot belang dat zowel de kinderen als de ouders er helemaal voor gaan, dat ze goed studeren en behoorlijke resultaten bereiken. Hoe kun je daaraan meehelpen en hoe pak je dat aan?

Beslis nu en doe mee!

Misschien wil je tegelijk met het nieuwe schooljaar van je kinderen ook zelf een nieuwe cursus volgen. Daar is het nu het ideale moment voor. Je motiveert je kinderen ermee en je kinderen motiveren jou, want zij hebben de indruk dat ze er niet alleen voor staan en dat je in dezelfde moeilijkheden terecht kunt komen als zij. Een beetje bondgenoten dus en dat kan nooit kwaad. Want de eerste schooldag geeft voor velen toch altijd zo’n beetje een knoop in de maag.

Bespreek samen met je kinderen wat je nieuwe uitdaging is: een taal leren, stoppen met roken, meer aan sport doen en elke dag een wandeling maken. Op die manier oefenen zij ook een beetje controle over jou uit.

Schrijf alle plannen op, punt voor punt, anders komt er na een paar dagen niets van terecht.

En als je kinderen een studiekeuze moeten maken, stel hen vragen, naar het waarom, hun belangstelling, hun vrienden, hun toekomstbeeld en leer hen te redeneren over de voor- en nadelen.

Toon zelf ook belangstelling voor hun studies door hen te wijzen op de mogelijkheden, hen te helpen met de lessen, hun huistaken te observeren en hen aan te moedigen. Uitkafferen heeft een negatieve uitwerking.

Vertel je kinderen ook over je problemen, over je onzekerheid bij het aanleren van een nieuwe taal. Zo voelen ze zich betrokken en niet alleen gelaten met hun onzekerheid. En uiteraard: geef niet op, zo stellen ze jou als voorbeeld. Want het na een paar weken al laten zitten, geeft echt geen motivering aan je kinderen.

De eerste keer

Niemand begint aan de universiteit, het is altijd één keer, de eerste keer. Vroeger was dat dikwijls een dramatische beleving: voor het eerst weg van huis en in een vreemd lokaal met vreemde mensen. Nu zijn de meeste kinderen al wat gewoon: de crèche, de opvangouders, kinderen die door buren of familie worden opgehaald.

Maar toch blijft die eerste schooldag wat wennen.

Daarom is het goed dat je je eigen kinderen voor het eerst zelf naar school brengt als kleuter. Geef hen hun voorkeur-koekje mee, een dekentje, een knuffelbeer waarmee ze dagelijks spelen. Op die manier voelen ze zich minder alleen en wordt de school niet als een straf gezien.

Hou het afscheid aan de schoolpoort kort, maar hartelijk en ga je kind indien mogelijk zelf na schooltijd ook weer zelf ophalen, zeker de eerste dag. Praat uitgebreid met hen over hun ervaringen en zeg dat je fier bent.

Stel het kind ook na thuiskomst gerust, want het zal wel moe zijn.

En mocht het kind slechte ervaringen hebben of ergens onzeker over zijn, praat dan met de juf.

Motiveer je kinderen

De aanpak verschilt naargelang de leeftijd, de studierichting en de resultaten. Volgens psychologen kunnen eigenlijk praktisch alle kinderen behoorlijk tot goed presteren. Het komt erop aan hen in de juiste context te zetten, te motiveren en kansen te geven. Zo moeten de omstandigheden gecreëerd worden waarin kinderen kunnen studeren:

 • een vast schema
 • een rustige omgeving die noopt tot studie
 • een emotioneel evenwichtig klimaat, want kinderen van gescheiden ouders presteren duidelijk minder
 • een goede motivering en ondersteuning
 • beter de focus te leggen op het feit dat de studies boeiend zijn, dan op het te behalen eindresultaat
 • straf je kinderen niet als ze niet beantwoorden aan de resultaten die jij vooropstelt
 • maak dat je kinderen een eigen hoek of een eigen bureau hebben om te studeren
 • zorg dat ze voldoende slaap hebben
 • bepaal en beperk het gebruik van smartphone en van internetten
 • vermijd ongezonde voeding en zeker ongezonde snacks
 • suiker is een exciterend goedje, vermijd het, laat ze liever wat fruit snoepen of een volkorenkoekje
 • als je kind gepest wordt, praat erover en stap naar de school en de pesters
 • zorg voor gezond voedsel: vooral goede vetzuren zoals Omega-3. Daarom een paar keer per week vis op het menu.

En het is geen slecht idee studerende kinderen Omega-3 visolie als supplement te geven. Daar kunnen ze ook echt beter van studeren en ze zullen rustiger zijn.

Een tip: Omega-3visolie van Nutribell.

Je vindt Omega-3 visolie van Nutribell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2751-485.

Of je kunt Omega-3 visolie van Nutribell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

De schooltijd wordt een succes. Gegarandeerd.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer

Grijpt de winter je naar de keel?

Weersvoorspellingen zijn tegenwoordig een beetje koffiedik kijken. Terwijl de weersvoorspeller op het nieuws verkondigde dat het droog bleef, was het hier aan het sneeuwen. Poedersneeuw weliswaar, maar je kunt er niet vanuit gaan dat het een exacte wetenschap is. Het...

Lees meer