okt 5, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

De herfstblues slaat toe. Zo sla je terug!

Voel je je moe, of zelfs uitgeput en zie je het niet meer zitten? Ben je futloos en tegelijk neerslachtig en heb je geen zin om je te concentreren op je werk of valt je dat echt lastig? Dan heb je wellicht de herfstblues te pakken, want het hoeft niet altijd covid te zijn, integendeel zelfs.

We hebben gemakshalve de neiging om alle schuld nu in de richting van covid te duwen, maar dat is meestal niet verantwoord of van toepassing. Je kunt ook ziek worden of gewoon je afgemat en futloos voelen als gevolg van het herfstseizoen dat nu aangebroken is. Voorjaarsmoeheid is bekend, maar najaarsmoeheid bestaat ook, komt heel veel voor, maar niemand denkt eraan dat ook dit seizoen je parten kan spelen.

Heel veel mensen voelen zich fel vermoeid. Ze missen ze de energie om hun werk treffelijk te kunnen volbrengen, worden landerig en treurig, zelfs depressief. Neen, het is doorgaans geen covid, maar wel de herfstblues die toeslaat.

Tekorten door de herfst

In het voorjaar is het vooral de lange winter, gebrek aan licht, verarmde kost meestal te veel suiker en te weinig vitamines uit groenten en fruit, te lang stil gezeten en te veel stress. In het najaar is het de heimwee naar de zomer, want de volgende vakantie is voor velen nog heel ver verwijderd, de scholen en de universiteiten zijn weer opgestart, het thuiswerk is verminderd en we moeten weer de weg op naar het werk, met alle gevolgen vandien. En natuurlijk hebben we een mooie zomer gehad met veel zon, warmte en vertoeven in de natuur, parken, vakantieverblijven. We hebben volop de gelegenheid gehad om vitamine D te tanken, want die wordt uit zonlicht in de huid gevormd. Daar is nu veel minder gelegenheid toe, want de dagen worden korter, de luchten zien grijs en de temperatuur daalt, dus blijven we binnen of kleden ons duffelend in: vandaar minder vitamine D en dus een grotere vatbaarheid voor verkoudheid, infecties en zelfs zwaarmoedigheid.

Vitamine D is een natuurlijke booster voor je immuniteit, veel sterker dan de booster die aangeraden wordt door de overheid. Het geeft je energie en klaart je humeur op. En dat is wat de meeste mensen nodig hebben, want ze gaan met tegenzin aan het werk, het geheugen hapert af en toe, wat studenten nu vooral slecht uitkomt, ze voelen zich prikkelbaar en zwartgallig, en zelfs hobby’s die tevoren als ontspannend en plezierig werden beschouwd zijn er te veel aan. De clubs worden in de steek gelaten en er zijn steeds minder sociale contacten en toch zou je het omgekeerde moeten opzoeken en toepassen om aan de herfstdip te ontsnappen. Ook de huisgenoten merken het aan mekaar, we verdragen minder, zijn kort aangebonden en schieten voor de minste onnozelheid uit de krammen: duidelijk een herfststemming, net als de lage grijze luchten, de regen en de vallende blaren. En je hoort het menigmaal: “daar komt die lange, vervelende, grijze winter, die ik haat”.

Het is normaal

Zowel in de lente als in de herfst is er minder licht, niet enkel UV-licht dat zorgt voor de productie van vitamine D, maar gewoon ook licht dat zorgt voor de productie van serotonine, het “feel-good”-hormoon. Dat krijg je ook cadeau als je bijvoorbeeld chocolade eet, of een koekje. Niet dat we pleiten voor koekjes, wel integendeel. Want suiker is een verraderlijke drug die het suikergehalte in het bloed doet pieken en dalen, het gevolg is een wisselvallig gemoed.

Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op onze stemming, ons gemoed. Het regelt ook het hongergevoel. Bij gebrek aan licht is er een ander hormoon actief: melatonine, dat de slaapbereidheid regelt. Vandaar dat het niet gunstig is om ‘s avonds net voor bedtijd nog tv te kijken of op de computer te werken of de smartphone te hanteren, want het blauwe licht van het scherm belet dat melatonine wordt aangemaakt. Daardoor lopen we soms uren slaap mis. Dat is wat ook gebeurt als de slaapkamer in de zomer niet voldoende verduisterd kan worden: we worden te vroeg wakker onder invloed van het licht.

De herfstblues

In de herfst voltrekken zich heel wat veranderingen, zowel in de natuur rondom ons, als in de eigen natuur. Het is een voorbereiding op de winter. Alles wordt wat langzamer, minder actief. Veel mensen voelen zich dezer dagen moe, afgemat en ellendig. Een soort herfstgriepje denkt men. Soms diarree, een verkoudheid, snotteren en landerig worden. Tel je de verschijnselen samen dan kan je inderdaad denken aan griep, vooral als er ook spierpijnen en koorts bij komen. Soms gaat men aan covid denken, maar meestal is dat niet het geval. Geen paniek! Herfstblues beperkt zich meestal tot vermoeidheid, een soort gedeprimeerd gevoel en vooral problemen met de spijsvertering. Geen griep, maar een soort seizoenverschijnsel dat ieder jaar met de herfst weer opduikt. De lente heeft zijn typische kwaaltjes met de voorjaarsmoeheid, maar de herfst kent ook zijn typische probleempjes.

Immuniteit

Met de herfst komen de eerste donkere dagen en ook de wisselvallige temperatuur. Velen zijn daar niet op voorzien. Ze lopen in te lichte kleding, of hebben geen aangepaste kleding: Ze vatten kou, ondermijnen hun weerstand. Ze blijven ook meer binnen vanwege het klimaat, de regen, de mist. Ze bewegen ook minder, gaan een meer zittend leven leiden. Ze gaan natuurlijk ook anders eten: meer fantasiekost, junkfood, fabriekskost, vettiger, meer snoep, meer zoetigheden en vooral ook meer alcohol. Het leven binnenshuis is anders dan in de zomer als men naar buiten kan, in de tuin kan werken, gaan wandelen, desnoods zelfs gewoon rondkuieren in de stad. Het gebrek aan licht, minder bewegen, tekort aan vitamines en de landerige stemming en de wisselende temperaturen ondermijnen het immuunsysteem. Met alle gevolgen vandien.

Vermoeidheid wegwerken

In de herfst is er een omschakeling tussen het sympathische en parasympatische systeem dat ons overheerst. De neiging tot depressieve gedachten wordt groter en sterker. Doordat men anders gaat eten en minder beweegt, zullen toxische stoffen van de stofwisseling ook minder gemakkelijk worden geëlimineerd, de bloedsomloop wordt minder geactiveerd, kortom alles verloopt een beetje slomer. Rusten heeft hier geen zin, ondanks het vermoeide gevoel. Integendeel, de patiënt heeft er alle baat bij om zo snel mogelijk uit de sloffen te schieten en actief te bewegen, aan sport te doen, al is het maar te gaan wandelen. Eénmaal per week is daarbij niet genoeg. Dagelijks een half uurtje is een mooi gemiddelde en valt binnen het tijdsbestek dat iedereen aankan. Heel actief aan sport doen is natuurlijk nog beter. Indoorsporten zijn in dit seizoen een mooie oplossing. Zwemmen geniet de voorkeur. Van zodra men intensief beweegt, verdwijnen de deprimerende gedachten snel.

Een ander ritme

Uiteraard heeft ook je voeding invloed zowel op je humeur, je gedachten, je immuniteit, je slaappatroon, je prestaties. De natuur wijst zelf in welke richting die moet gaan.

  • Er zijn nu fruit en noten in overvloed en wintergroenten duiken nu ook op.
  • Drink dagelijks veel water om de nieren te activeren. Frisdranken zijn zeker nadelig.
  • Vermijd suiker en snoepgoed, het maakt dik, brengt toxines in het lichaam, belast lever, pancreas, hart en bloedvaten en je gedachten.
  • Precies in deze periode heeft de lever het extra moeilijk. Daarom kan je die best een steuntje geven, bijvoorbeeld met Cardubell van Fytobell. Het lichaam raakt beter zijn toxines kwijt en men voelt zich snel weer beter en op krachten komen, minder moe.
  • Versterk ook je immuniteit met vitamine C, D, zink en Echinacea. Immunibell is daarvoor een uitstekend natuurlijk preparaat.
  • Uiteraard is ontspanning, op tijd slaap en zelfs een korte wintervakantie ideaal om die conditie te helpen bewaren.
  • Maak elke dag een herfstwandeling in de natuur en geniet van de veranderende kleuren, de rust en de stilte.

Op die manier zal de herfstmoeheid ook minder vat op jou krijgen.

En een paar tips voor hulp uit natuurlijke stoffen:

Cardubell van Fytobell voor de lever. Je vindt Cardubell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer 2899-870.

Immunibell van Fytobell voor de versterking van je immuniteit met CNK-bestelnummer: 4197-968. Je kunt zowel Cardubell als Immunibell ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer