okt 1, 2022 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ook natuurlijke stoffen kunnen allergische hoest veroorzaken

Heel wat mensen lopen nu hoestend en niezend rond en … neen het gaat niet om Covid. Gelukkig zijn er andere en minder te duchten oorzaken van hoest, maar ze kunnen wel knap vervelend zijn. Ook nu in de herfst en zelfs in de winter kunnen allergenen verantwoordelijk zijn voor irritatie van de luchtwegen: de sinussen, de luchtpijpen, de keel. Doorgaans zijn pollen, grassen, bloemen de oorzaak, maar ook huisstof, mijten en vooral ook voedsel kunnen daarin de hand hebben.

Het komt erop aan de oorzaak te vinden en als het om voedsel gaat stapsgewijs een en ander te elimineren tot men bij de “schuldige” terecht komt. Die uitschakelen is dan eenvoudig. Waar moet je op letten en hoe ga je best tewerk?

Hoesten in de herfst of de winter… zo normaal is dat niet. We moeten eerst nagaan of er geen allergische factor is en dan de allergenen onderscheiden en elimineren. Ook de natuur kan veroorzaker zijn, maar kan tegelijk ook hulp bieden.

Kies biologisch

 • Vermijd het om fruit, groenten en granen van niet-biologische teelt te gebruiken in geval van voedselallergie. Alle Cape-appelen worden bijvoorbeeld bestoven met aspirine, in verband met bewaring. Niet te verwonderen dat veel mensen een aspirine-intolerantie krijgen.
 • Koop ook enkel biologische eieren van scharrelkippen, liefst op de hoeve zelf, dan ben je zeker, want het gebeurt vaak dat eieren worden ondergedompeld in penicilline om bederf uit te stellen.
 • Nog andere voedingsmiddelen verdienen een waarschuwing. Dertig patiënten van de 372 astmalijders waren allergisch aan appelsiendrank en niet aan appelsienen, omdat de industriële appelsiendrank E 102 (tartrazine) bevatte, ook E 211 (natriumbenzoaat), en E 220 (zwaveldioxide).

Opgepast met gelatine

 • In duizenden voedingsmiddelen wordt trouwens tartrazine gebruikt, zowel dranken, cosmetica, medicijnen enz… vandaar de astma, hoestaanvallen, ademhalingsmoeilijkheden, gelaatszwelling, blauwe plekken en blauwe gelaatskleur. Sommigen krijgen kortademigheid, een dicht gesnoerde keel, netelroos bij het eten van bloemkool met gele kaassaus, want de gelatine bevat tartrazine.

Gevaarlijk geel

Maar er zijn ook natuurlijke kleurstoffen die even goed een allergie kunnen veroorzaken: papaïne, vaniline, pepermunt, sesammeel citroenzuur, en gemodificeerde zetmelen afkomstig van granen. Veel medicijnen bevatten eveneens tartrazine. Bij elke voeding die een uitgesproken gele kleur heeft, kan men tartrazine vermoeden… lees dus het etiket!

Kies inheems

 • Wie graag honing gebruikt, kan beter inheemse honing kiezen, want in de buitenlandse kunnen er vreemde eiwitten zitten waar het lichaam niet aan gewend is. Er kan een allergische reactie op volgen.

We mogen niet uit het ogen verliezen dat additieven de meest algemene oorzaak vormen van alle nadelige allergische reacties. Volgens Dr. Benjamin Feingold wordt elk allergisch probleem ofwel veroorzaakt, ofwel versterkt door additieven. Probleem is dat er helemaal geen tests bestaan voor additievenallergie. Kant-en-klare voeding vermijden is in dat opzicht een verstandige preventieve maatregel. Maar dat wisten we al langer dat junkfood geen enkel voordeel heeft, behalve voor de smaak. Het is schadelijk voor de gezondheid om daar geregeld gebruik van te maken. Het is verslavend, maar tegelijk bevat junkfood doorgaans gevaarlijke stoffen.

Geen alcohol a.u.b.

Alcohol verergert elke voedingsallergie door dilatatie van de bloedvaten en een versnelling van de voedselabsorptie in het bloed. Maar tegelijk is alcohol ook toxisch, zelfs in kleine hoeveelheden. Het is daarom al niet verstandig jonge kinderen en zelfs pubers bij feestjes mee te laten genieten van alcoholische dranken. Zo krijgen ze de smaak te pakken die snel naar verslaving leidt. Bovendien verandert alcoholgebruik, het DNA, geeft aanleiding tot ernstige ziekten, zelfs kanker.

Maar ook het mogelijke nageslacht loopt gevaar. Sommige defecten bij de geboorte van het kind zijn veroorzaakt door het gebruik van alcohol, zowel van de moeder als van de vader. Het is verkeerd te geloven dat de antioxidanten in wijn bijvoorbeeld, gunstig zijn voor de gezondheid. Die antioxidanten zijn trouwens niet afkomstig van de wijn, noch van de alcohol, maar van de druiven. Eet wat meer fruit, eet het fruit met schil en al, dan heb je de beste keuze gemaakt voor je gezondheid.

Verergering

 • Volgens cardioloog Dr. Rea uit Dallas, verergert leidingwater alle allergieën bij sterk gevoelige mensen. Hij beveelt water aan uit glazen flessen en zeker niet uit plastic flessen.
 • Zwangere en zogende vrouwen moeten hun allergieën controleren of voorkomen, want allergieën passeren de placenta. Hoe langer een kind koemelk vermijdt, des te minder kans op allergie later. Dat kan ook het geval zijn voor de moeder. Want uiteindelijk komen de allergenen via de borstvoeding ook bij het kind terecht. Het is bekend dat als een zogende moeder stopt met zuivel, het kind vaak minder last heeft van darmkrampjes. Zo lang mogelijk borstvoeding geven en voor de zesde maand zeker geen dierlijk voedsel gebruiken, is van belang om allergie te voorkomen. Slechts heel traag mag vast en onbewerkt voedsel worden ingeschakeld bij baby’s.
 • Aan kinderen zeker nooit muesli te eten geven vooraleer de granen eerst afzonderlijk zijn getest.
 • Maak van je huis een gezonde oase. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid, voldoende zuivere lucht en ververs die geregeld, vermijd over-isolatie en maak het huis stofvrij.

Toasten, maakt vrije radicalen

 • Vermijd de Maillard-reactie bij voedsel. Daardoor ontstaat een cross-link-reactie van eiwitten en suikers. Hier worden pure vrije radicalen gevormd, verantwoordelijk voor oogcatarre en hart- en vaatziekten. Alles wat getoast is en gegratineerd veroorzaakt de Maillard-reactie: lekker maar heel ongezond.
 • Kies bij voorkeur voor inheemse voeding en eet liefst enkel de producten van het seizoen zelf: er zijn mensen die allergisch reageren op tomaten in de winter, terwijl ze er in de zomer helemaal geen last van hebben.
 • Allergie is vaak een mineraalprobleem, waarbij Calcium, Magnesium en Zink een belangrijke rol spelen. In overleg met een natuurlijk werkend arts kan de dosering bepaald worden.

Tabak is puur vergif

 • Uiteraard is tabaksrook een van de meest schadelijke luchtverontreinigers in onze omgeving. Vermijd zoveel mogelijk in door sigarettenrook vervuilde lucht te vertoeven. Het is bekend dat kinderen van rokende ouders zelf vier- tot vijfmaal meer kans hebben ooit vroeg te beginnen roken, maar ze zijn volgens Harvard zesmaal meer het slachtoffer van kinderziekten. Ouders die roken in het bijzijn van kinderen, plegen een aanslag op hun gezondheid. Rook is trouwens een belangrijke oorzaak van wiegendood.
 • Gezonde, zuivere lucht is dus belangrijk. Aan zee zijn minder allergenen in de lucht. Ook in het gebergte boven de 1500 meter. Overleg met je arts welk gebied het beste voor je is, of voor de kinderen. Kies dat gebied uit wat het best bij jouw probleem past.

Op die manier zal je gezondheid er binnenkort al heel anders uitzien.

En een tip om een allergische reactie op een natuurlijke manier te temperen: Smilabell mondspray van Fytobell.

Je vindt Smilabell mondspray van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 3270-030.

Je kunt Smilabell mondspray ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer