jan 17, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Mierikswortel: plantaardig antibioticum

De vader van de geneeskunde, de Griekse wetenschapper en filosoof uit de oudheid wist het al: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Dat zijn we in de loop der tijden en vooral in deze moderne tijden een beetje vergeten, want heel veel ongemakken en ziekten vinden hun oorzaak op ons bord. Een andere uitdrukking maakt het nog duidelijker: “We graven ons graf met onze tanden”. Wie een beetje op zijn voeding let, voldoende slaapt, beweegt en stress vermijdt, leeft beslist veel langer dan de doorsnee inwoner van de geïndustrialiseerde wereld. In de ontwikkelingsgebieden sterven ze door gebreksziekten, tekort aan voeding, vitamines en de nodige verzorging en bij ons gaan ze dood aan overdaad, weelde en daardoor ook tekorten aan de natuurlijke en vitale stoffen.

Niet voor niets wordt mierikswortel het plantaardige antibioticum genoemd. Bovendien geen risico op gewenning of resistentie vanwege de bacteriën. Lekker en gezond!

Toch kan de natuur ons helpen om gezond te worden of het te blijven en dat ligt soms aan zeer eenvoudige bekende, maar minder alledaagse dingen.

Neem bijvoorbeeld mierikswortel. Het is een pittig kruid dat gemakkelijk in elke tuin groeit. Je kunt de wortel opgraven als je die nodig hebt en de plant bloeit en groeit vanzelf gewoon verder… tot je weer een stukje nodig hebt. Want mierikswortel is een lekker en pittig toekruid dat je in salades, mayonaise, soepen en op allerlei andere manieren kunt gebruiken.

Sterke antioxidant

Antioxidanten zijn belangrijk voor onze gezondheid en beschermen ons tegen ontsporing van de cel, dus kanker. Alle koolsoorten, maar vooral broccoli scoren wat dat betreft zeer hoog. De ORAC-score heeft dat aangetoond. Maar meerdere groenten zoals waterkers, uien, knoflook, maar ook bessen zoals bosbes, zwarte bes en natuurlijk ook groene thee zijn daarvoor erg nuttig. Tegelijk ook mosterdzaad, wasabi en vooral ook mierikswortel bevatten allylisothiocyanaat en daarvan is aangetoond via dierproeven dat het de apoptose van kankercellen stimuleert. Met andere woorden, kankercellen worden daardoor gedwongen af te sterven. Meer antioxidanten is minder kanker.

Mierikswortel mag in die rij niet ontbreken, evenals mosterdzaadjes. Bovendien heeft mierikswortel nog meer eigenschappen: het mag gerust een natuurlijk antibioticum worden genoemd, want bij keelpijn, verkoudheid, bronchitis helpt het om op een stukje mierikswortel te kauwen. Goedkoop, toegankelijk, maar ook efficiënt.

Mierikswortel kun je bovendien aan heel wat gerechten en schotels toevoegen: geraspt of in kleine stukjes gesneden: mayonaise, zelfgemaakte ketchup, slaschoteltjes, op broodbeleg met wat kwarkkaas of brie, in zelfgemaakte tofu-smeersels enz… Je fantasie brengt je wel op de goede, lekkere en gezonde weg.

Tegen infecties

Veel vrouwen hebben last van urineweginfecties die geregeld terugkeren. Overdreven hygiëne, een verkeerde veegtechniek als ze naar het toilet gaan, te weinig antioxidanten en onhygiënische seks kunnen steeds terugkerende blaasontstekingen in de hand werken. Klassiek wordt er kwistig met antibiotica gespeeld, wat in veel gevallen doeltreffend is, maar toch tijdelijk en ook grote nadelen heeft op het gebied van resistente bacteriën.

Er zijn evenwel natuurlijke oplossingen voor dit terugkerende probleem: Zowel Cranberry als mierikswortel kunnen hulp bieden. Daarom wordt mierikswortel ook het planaardig antibioticum genoemd. Er is zelfs onderzoek naar gedaan en bij een kleine vierhonderd onderzochte patiënten bleek dat wie regelmatig mierikswortel gebruikte, hetzij in poedervorm hetzij als verse wortel, het herhaalde optreden van blaasontstekingen met meer dan driekwart verminderde of verdween.

Pittig en pikant

Mierikswortel is rijk aan vitamine C, koper, kalium en calcium en dus een ideale vrije-radicalen-vanger. Het versterkt de immuniteit, beschermt de cellen tegen vroegtijdige veroudering en tegen kanker. Het geneest problemen aan de urinewegen en beschermt de luchtwegen bij hoest, bronchitis en is zowel antibacterieel als schimmelwerend.

Maar opgelet, voor mensen is mierikswortel erg gezond, maar voor paarden is het giftig, net als chocolade voor honden.

Omdat mierikswortel calcium bevat versterkt het de botstructuur en is nuttig bij de preventie van osteoporose. Het kalium zorgt er dan weer voor dat de bloeddruk genormaliseerd wordt. Maar het voornaamste: het verbetert beslist de ademhaling en dat is in deze griep- en covidperiode niet te versmaden. Bovendien heeft mierikswortel antibacteriële eigenschappen.

Het moet worden gezegd: mierikswortel is dan ook een veelzijdig en bijzonder gezond kruid.

Mierikswortel bevat naast mosterdolie, veel vitamine C, zwavel, minerale zouten, heel wat antibiotisch werkende stoffen, onder andere penicillineachtige stoffen en sinigrine. De assen van het verbrande blad bevat veel kalium, zwavel en kiezelzuur. De wortels zijn ook rijk aan ijzer en daarom is mierikswortel uitermate geschikt voor vrouwen.

Supergezond

Mierikswortel is ook zweet- en wormdrijvend, bloedzuiverend, slijmoplossend, hoestdempend, en een echte stimulans voor de gezondheid, vooral voor wie gemakkelijk verkouden is.

Mierikswortel heeft sterk detoxificerende eigenschappen en is een uitstekend diureticum, dat betekent dat het lichaam helpt te ontdoen van overtollige water.

Het kruid neutraliseert darmgassen, voorkomt een disbacterie en helpt bij stoornissen van de alvleesklier en is dus een uitstekend kruid voor suikerzieken.

Samen met knoflook is mierikswortel een uitstekend middel voor de bloedsomloop. Bij oudere mensen is het een regenerator van de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.

Het werkt ook uitstekend tegen mondontsteking en bij chronische reuma is het ontzurend en helpt het pijnen te verzachten. Mensen die vaker geplaagd worden door jicht doen er dus goed aan geregeld mierikswortel op het menu te zetten, bijvoorbeeld in slaatjes en in dressings.

Het helpt ook tegen waterzucht, irritatie van de bovenste luchtwegen en ook tegen scheurbuik vanwege de vitamine C.

Alle zwavelhoudende gewassen (mierikswortel, rammenas, radijs, ui, look, prei) zijn uitstekend tegen astmatische problemen, want ze maken slijm los, ontsmetten, stimuleren de nieren, prikkelen het lichaam tot afweer. Mierikswortel stimuleert ook de spijsvertering.

Om zelf te maken

Dipsaus met mierikswortel

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels geraspte appel
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 dl room
  • 1 koffielepel mosterd.

Meng de geraspte appel met de mierikswortel en het citroensap (om het verkleuren te voorkomen). Doe er de opgeklopte room en de mosterd bij. Versier bovenop met een snuifje geraspte gedroogde mierikswortel. Een lekkere dipsaus. Goed bij fondue en in slaatjes.

Zeer pikante mierikswortelsaus

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels geraspte mierikswortel
  • 3 eetlepels droge witte wijn
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel honing
  • 5 eetlepels room
  • 1 theelepel citroensap

Klop de room op. Doe er alle ingrediënten in en roer. Laat tenminste een half uur trekken. Deze saus smaakt lekker pikant bij rosbief, ham, geroosterd vlees.

Je kunt ook mierikswortel fijn raspen en in soepen of op rauwkostslaatjes doen, of gewoon mengen onder mayonaise. Uitstekend bij aandoeningen van de luchtwegen en de urinewegen.

Nog een aanvullende raad bij terugkerende problemen aan de urinewegen: Cranberry.

Een tip: Cranberry Plus van Fytobell.

Je vindt Cranberry plus van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2595-825.

Of je kunt Cranberry Plus van Fytobell ook online bestellen via www.fytobell.be of via www.boverte.com.

Lekker en pittig kan dus ook zeer gezond zijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer