mrt 30, 2023 | Toerisme | 0 Reacties

Het Brugse Ommeland vertelt nieuwe toeristische verhalen

Het Brugse Ommeland is meer dan ooit een groene regio waar bezoekers unieke “zalig echte” verhalen kunnen ontdekken en beleven. Zeven nieuwe fietsroutes zijn een perfecte manier om de streek te ontdekken. Ook de nieuwe uitkijktorens van Horizon 2025 in Lissewege, Ettelgem en Ichtegem zorgen dit jaar voor een extra dimensie. Nog meer verhalen zijn te ontdekken in de vele kastelen en abdijen.

Daarover zei Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Vooral in het Brugse Ommeland blijven het fietsnetwerk en de bewegwijzerde fietsroutes een unieke troef. Ook de vele creatieve ondernemers vertellen een authentiek verhaal en zijn echte ambassadeurs voor de streek. Bezoekers waarderen meer dan ooit de echtheid van de regio”.

Verhalen van ambassadeurs

Het Brugse Ommeland is een regio boordevol zalig echte verhalen. Een vijftal ambassadeurs zijn slechts een voorsmaakje voor wie op ontdekking gaat in de regio. ’t Spaans Tolhuis (Peter Velle) in Plassendale doet een oud tolhuis langs een historisch belangrijke waterweg herleven.

De Kruiderie van Wim Vercoutter in het Landschapspark Bulskampveld is een mooi voorbeeld van sociale tewerkstelling waar meer dan 200 kruiden gekweekt worden. Janne Vanderyse en Maxime Vermetten van Maïsterplan in Damme deden een oud maisdoolhof herleven op een boerderij 2.0. Wijngoed Kappelle is de plek waar wijnbouwers Daphné Van den Bussche en Emmanuel Audenaert samen met wijnliefhebbers kunnen onthaasten. De mostaard van Piet Wostyn geniet al 5 generaties lang naam en faam en binnen- en buitenland.

Fietsen langs plekken met een verhaal

De fiets is de ideale manier om al deze verhalen op je eigen tempo te gaan ontdekken. In het themajaar 2023 presenteert Westtoer liefst zeven nieuwe fietsroutes verspreid over het Brugse Ommeland:

  • Bulskampveldfietsroute
  • Kastelenfietsroute
  • Polderrandfietsroute
  • Tielts Plateaufietsroute
  • Velden en Meersenfietsroute
  • Verdwenen Zwinhavensfietsroute
  • Wastinefietsroute

De nieuwe routes vervangen een reeks klassieke bewegwijzerde lusvormige routes. Alle bewegwijzerde fietsroutes zijn geïntegreerd in het fietsnetwerk en staan vermeld op de nieuwe fietsnetwerkkaart.

Uitschieters zijn de Bulskampveldfietsroute (56km) waar je op ‘erfgoedhotspots’ aan de hand van een filmpje een echt verhaal te horen krijgt of je een geheim ingefluisterd wordt. Langs de Verdwenen Zwinhavens krijg je dit jaar nog een laatste kans om door de virtual reality kijkers in de middeleeuwse havenstadjes te belanden.

Met 2,5 miljoen recreatieve fietsers in 2022 is het Brugse Ommeland de belangrijkste fietsregio in West-Vlaanderen.

Een streek van kastelen en abdijen

Ook het erfgoed vertelt het verhaal van de regio. Het Brugse Ommeland telt meer dan 100 kastelen en unieke abdijsites. Een hele reeks evenementen in en rond kastelen en abdijen zijn een eerste aanzet voor een themajaar ‘Kastelen en abdijen’ (vanaf najaar 2023). Je ontdekt deze schatten van het Brugse Ommeland ook tijdens een uniek verblijf op een kasteel of langs de kastelenfietsroute.

Brugse Ommeland vanuit de lucht

In 2023 zijn drie nieuwe uitkijktorens te bezoeken in het Brugse Ommeland: de kerktoren van Lissewege wordt geopend op 21 juni 2023, maar ook in Ettelgem (de kerktoren) en Ichtegem (Pompentoren Eernegem) is het Brugse Ommeland vanuit de torens te bewonderen. (Religieus) erfgoed krijgt daarmee een extra functie en vertelt het verhaal van het landschap. De uitkijktorens kaderen in een provinciaal subsidieproject Horizon 2025.

Alle info: www.brugseommeland.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De middeleeuwen op je bord

Proeven rond de Verdwenen Zwinhavens zoals onze voorouders Vakantie in eigen land? Waarom niet? Het heeft zoveel te bieden voor elke voorkeur: wandelen, fietsen en prachtige natuurgebieden en steden ontdekken. Ook zo in de Westhoek. En het is dubbel plezierig als dit...

Lees meer

Zonnige vakantie: liever in de schaduw

Een beetje zon kan deugd doen. Maar te veel zon kan schadelijk zijn, erg schadelijk zelfs, waardoor het aantal huidkankers op een paar jaar tijd met meer dan driehonderd percent is toegenomen. Het is vooral de vorige generatie die de tol betaalt: we wisten van niet...

Lees meer