mrt 29, 2023 | Gezondheid | 0 Reacties

Pompoen: Veelzijdige gezonde kracht voor blaas en prostaat

Je zou kunnen denken dat pompoenen enkel voor de versiering dienen, want vooral in het najaar duiken ze overal op met uitgesneden ogen, tanden en lichtjes aan de binnenkant. Een akelig ritueel dat verbonden wordt met spookachtige verschijnselen. Niet iedereen is er gek op en van gediend, want eigenlijk is pompoen geen spookachtige vrucht en geen middel voor versiering, maar een eg lekkere en gezonde groente. Je kunt ze op heel wat manieren toepassen en er niet enkel zeer lekkere soepen van maken.

Pompoen is een veelzijdige groente voor heerlijke soep en is een medicijn voor blaas en prostaat.

Geen spook- of heksengroente

Bovendien wordt in de natuurlijke geneeskunde pompoen geprezen voor zijn gezonde eigenschappen voor de prostaat en de blaas en zijn bloedvormende eigenschappen. Pompoen bevat trouwens heel wat opneembaar ijzer, zodat het ook een ideale groente is voor vrouwen die vanwege te heftige maandelijkse bloedingen een tekort aan ijzer kunnen krijgen en daarvoor verzwakt zijn.

Pompoen moet dus worden aanbevolen en eigenlijk niet vanwege de legende van spoken en heksen dat zijn oorsprong vindt in oude heidense rituelen. Het is te veel oneer voor een lekkere groente die bovendien heel gezond is, waarmee je talloze heerlijke recepten kan maken. Pompoen heeft uitstekende eigenschappen voor blaas, urinewegen en prostaat.

Eigenschappen

Pompoen is oorspronkelijk afkomstig uit Indië afkomstig, maar wordt al lang gekweekt in Amerika en sinds een paar eeuwen in warme en gematigde streken, maar nu wordt ze zowat overal gekweekt.

Pompoen bevat cucurbitine, veel olie, eiwit, suiker, lecithine, fytosterine, globuline, hars, enzymen, o.a. diastase en urease, emulsine, vitaminen (rijk aan vitamine A en E-complex), wat salicylzuur.

Het zaad is niet giftig, heeft een nootachtige smaak.

Pompoen heeft ook het voordeel laxatief te zijn zowel in pureevorm, maar ook als sap.

Pompoenzaden zijn beter dan de meeste andere wormverdrijvende middelen, want zijn niet giftig en kunnen dus lange tijd ingenomen worden.

Het zaad is het oudst bekend middel tegen lint- en ook andere wormen.

Medisch gebruik

Darmen: Het sap is laxatief. Hiervoor een groot glas nuchter opdrinken. Het regelt de darmwerking en overwint de hardnekkigste verstopping. De werking is te vergelijken met die van vuilboombast oftewel Frangula. Daarvoor bestaat trouwens een prima natuurlijk preparaat: Frangulabiose van Fytobell. De tip volgt onderaan. 

Prostaat: Het zaad verhoogt de spierspanning bij urinelozing en is goed tegen prostaatvergroting. Het zaad geneest niet, maar vergemakkelijkt de urinelozing in het beginstadium, waardoor geen stagnatie optreedt. Hiertoe driemaal per dag een theelepel zaad kauwen.

Aambeien: een pap van pompoen wordt met succes gebruikt tegen aambeien.

Brandwonden van de eerste graad, hoofdpijn en bij oogziekten. Daarom een koude pap van rauwe pompoenpulp opleggen, geeft onmiddellijk verlichting.

Brandwonden, ontstoken huiduitslag, kneuzing, licht ontvelling: dat alles kalmeert met een kompres van verse bladeren of pulp van de vrucht.

Ontsteking van urinewegen, tegen dorst door koorts, bij slapeloosheid, om een lintworm te vernietigen: Gepelde en gemalen zaden in water of melk koken. De emulsie ervan kalmeert en verfrist. Een eetlepel bij het opstaan en een eetlepel bij het slapengaan.

Kalmeert, verfrist en laxeert

Er zijn meer dan tien soorten pompoenen, die onderling in vorm, kleur en dikte verschillen. Zij maken deel uit van de grote familie van de komkommerachtigen. Er zijn vele soorten in die familie, zoals de meloen en de kolokwint.

De rode pompoen van Etampes kan tot 60 kg wegen. De gele pompoen heeft ook een zeer mooi uitzicht en bereikt soms een gewicht van 30 tot 40 kg. Er zijn ook grijze, groene, getulbande pompoenen, enz.

De pompoen is een voedzame groente, die zeer gemakkelijk bereid en verteerd kan worden. De eigenschappen zijn bekend en worden gewaardeerd. Alle voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat deze vrucht kalmerend en verfrissend is, laxerend werkt en tegelijk de urineafscheiding bevordert, dus diuretisch werkt.

Wie aan hardlijvigheid lijdt, aan darmontsteking, aan dysenterie, zal goede resultaten verkrijgen als hij of zij pompoen eet die op verschillende wijzen werd klaar gemaakt kan worden.

Patiënten met nier- of blaasproblemen doen er goed aan er veelvuldig van te eten, evenals personen die een hartkwaal of suikerziekte hebben.

De pompoen is rijk aan provitamine A en dus ook nuttig voor de ogen en tegelijk een uitstekende antioxidant. Het rijke fosforgehalte maakt de pompoen interessant voor intellectuelen. Sommige auteurs beweren dat de pompoen zeer zuiverend werkt. Het is een feit dat die vrucht alkaliserend werkt en dus uitstekend is, in het bijzonder voor wie gewrichtsontsteking heeft. Daartoe kan het perfect gecombineerd worden met een preparaat op basis van Curcumine.

Ontspant vermoeide huid

Pompoenen kunnen heel lang bewaard worden en ze zijn nu nog volop te verkrijgen, ook in de biologische sector, bijvoorbeeld reformwinkels. Je kunt in het najaar een voorraad aanleggen zodat je er veelvuldig gebruik kunt van maken, bijvoorbeeld om een gelaatsmasker van pompoenen, room en havermout toe te passen wat verjongend werkt op de huid. Aan te bevelen dus!

Het is een ideale kuur voor mensen met een gevoelige, schilferige huid.

Schil de pompoenen en snij ze in kleine stukjes. Laat die in de room sudderen tot ze zacht zijn en voeg daar havermoutvlokken aan toe tot je een dik mengsel hebt dat op het gezicht zal blijven kleven.

Maak het gezicht eerst heel zorgvuldig schoon en leg er (zoals altijd wenselijk is bij gelaatsmaskers), een warme handdoek op om de poriën vooraf goed te openen. Smeer er dan de pompoenbrij goed in, waarbij de omgeving van de ogen moet worden vermeden. Blijf een twintigtal minuten ontspannen zitten met dit masker en was het dan af met wat zacht water. De huid zal na zo’n behandeling zo zacht aanvoelen als zijde.

Zo bereid je een pompoensoufflé

Ingrediënten: 1 kg pompoen, 80 g boter, 80 g bloem, 2 dl melk, 4 eieren, 80 g gemalen kaas, zout, peper.

Bereiding:

  • Schil de pompoen, haalt de zaden eruit (die kun je volgend jaar weer planten, dus je laat ze op een papiertje rustig drogen) en snij het vruchtvlees in blokjes.
  • Die zet je dan met een klein bodempje water (tegen het aanbranden) in een pan op een zacht vuurtje te stoven. 
  • Als ze gaar zijn, na zowat een kwartier, kun je ze mixen. Mocht het papje dat je op die manier bekomt wat dun zijn, dan laat je dat nog even, ook op zacht vuur, uitdampen.
  • Terwijl de pompoen staat te stoven kun je al in een andere pan de boter laten smelten en daar beetje bij beetje de bloem doorheen roeren en, als alles mooi glad geroerd is, langzaam ook de melk erbij voegen. Steeds blijven roeren.
  • Je bekomt een dikke witte saus die je van het vuur neemt.
  • Van zodra je pompoen pap mooi op dikte is, kun je die door je witte saus roeren.
  • Dan – van het vuur af! – de eierdooiers er doorheen mengen. (Het eiwit heb je in een hoge pot gedaan om zo dadelijk stijf te kloppen.) 
  • Dan de gemalen kaas nog door de pompoen en wat peper en zout erbij. Proeven! Misschien nog wat peper? Nu de klopper in de pot met het eiwit en dat stijfkloppen en het voorzichtig door de hele bereiding spatelen. Niet te fel roeren nu, want dan maak je het effect van het stijve eiwit kapot.
  • Een vuurvaste schotel insmeren met boter en alles erin scheppen of gieten en de schotel in een voorverwarmde, matig hete oven schuiven.
  • En nu nog een half uurtje geduld en je gerecht komt, mooi gerezen en goudbruin uit de oven.

Gebrande pompoenpitten

Telkens een stuk pompoen wordt afgesneden, kun je de pitten verzamelen, wassen, afdrogen en laten drogen in de zon, als dat mogelijk is. Als de hoeveelheid groot genoeg is ze, zonder ze te ontbolsteren, mengen met 1 of 2 druppels olie. Ze op een koekenpan in de oven zetten, die niet meer dan middelmatig warm mag zijn, om ze te bruinen. Met fijn zout bestrooien. Lekker als nagerecht bijvoorbeeld.

En nog een tip bij verstopping: Frangulabiose van Fytobell.

Je vindt Frangulabiose van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 1744-317.

Of je kunt Frangulabiose ook online bestellen via www.fytobell.be of www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer