mrt 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Vermijd zwaar eten en sport tijdens griep of verkoudheid

Er zijn zo van die clichés die je maar moeilijk kunt weghalen, zelfs niet met redelijke argumenten. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat je griep en verkoudheid moet “weg-eten” of “wegsporten”. Niets is minder waar. Als het lichaam verzwakt is doordat de weerstand wordt aangesproken om zich te verzetten tegen de virussen en bacteriën is het niet verstandig om nog meer energie weg te halen door te gaan sporten, of door extra last op het lichaam te leggen door meer en zwaarder te gaan eten. Zo is het compleet verkeerd om bijvoorbeeld een verkoudheid te willen behandelen met een flinke grog. Alcohol kun je op zo’n moment missen als kiespijn, het legt nog meer problemen op aan het genezingsproces, de weerstand krijgt het dubbel lastig.


Als je gaat sporten met een griep of een flinke verkoudheid, dan belast je ook extra het hart, de spieren, de ademhaling. Als je dat doet terwijl je koorts hebt, is dat zelfs levensgevaarlijk, omdat de temperatuur van het lichaam nog gaat stijgen. Trouwens door hard aan sport te gaan doen kun je maken dat de virussen of bacteriën zich op de hartkleppen gaan zetten, wat levensgevaarlijk is.

Aan sport gaan doen of extra zwaar eten om je verkoudheid of griep sneller kwijt te geraken is geen goed idee.


Ook ziekte bekampen met flink te eten is niet verstandig. Lever, nieren en darmen hebben het in deze periode al lastig genoeg. Trouwens meer dan 80 percent van de weerstand wordt in de darmen opgebouwd. Daar extra last op leggen door zwaar te eten of alcohol te gebruiken is niet gunstig.

Wat moet je wel doen?

  • Hou het rustig
  • doe het kalmer aan
  • vermijd forse temperatuurverschillen
  • eet licht verteerbare kost
  • gebruik geen alcohol
  • rook niet
  • verzorg de darmen goed
  • gebruik wat extra vitamine C en een goed preparaat op basis van Echinacea, bijvoorbeeld Echinabell met vitamine C. Dat is slimmer dan je af te beulen in de hoop je energie terug te krijgen door die te verspillen

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer