mrt 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Vermijd zwaar eten en sport tijdens griep of verkoudheid

Er zijn zo van die clichés die je maar moeilijk kunt weghalen, zelfs niet met redelijke argumenten. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat je griep en verkoudheid moet “weg-eten” of “wegsporten”. Niets is minder waar. Als het lichaam verzwakt is doordat de weerstand wordt aangesproken om zich te verzetten tegen de virussen en bacteriën is het niet verstandig om nog meer energie weg te halen door te gaan sporten, of door extra last op het lichaam te leggen door meer en zwaarder te gaan eten. Zo is het compleet verkeerd om bijvoorbeeld een verkoudheid te willen behandelen met een flinke grog. Alcohol kun je op zo’n moment missen als kiespijn, het legt nog meer problemen op aan het genezingsproces, de weerstand krijgt het dubbel lastig.


Als je gaat sporten met een griep of een flinke verkoudheid, dan belast je ook extra het hart, de spieren, de ademhaling. Als je dat doet terwijl je koorts hebt, is dat zelfs levensgevaarlijk, omdat de temperatuur van het lichaam nog gaat stijgen. Trouwens door hard aan sport te gaan doen kun je maken dat de virussen of bacteriën zich op de hartkleppen gaan zetten, wat levensgevaarlijk is.

Aan sport gaan doen of extra zwaar eten om je verkoudheid of griep sneller kwijt te geraken is geen goed idee.


Ook ziekte bekampen met flink te eten is niet verstandig. Lever, nieren en darmen hebben het in deze periode al lastig genoeg. Trouwens meer dan 80 percent van de weerstand wordt in de darmen opgebouwd. Daar extra last op leggen door zwaar te eten of alcohol te gebruiken is niet gunstig.

Wat moet je wel doen?

  • Hou het rustig
  • doe het kalmer aan
  • vermijd forse temperatuurverschillen
  • eet licht verteerbare kost
  • gebruik geen alcohol
  • rook niet
  • verzorg de darmen goed
  • gebruik wat extra vitamine C en een goed preparaat op basis van Echinacea, bijvoorbeeld Echinabell met vitamine C. Dat is slimmer dan je af te beulen in de hoop je energie terug te krijgen door die te verspillen

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder hartproblemen met meer vis

Het valt niet meer te ontkennen: junkfood kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. Wie daar de voorkeur aan geeft en het geregeld gebruikt, zal eerder ziek kunnen worden en zijn leven ook serieus bekorten. Het is als het ware een abonnement op problemen. Daarin...

Lees meer

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer