mrt 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Waarom je niet moet joggen met kleine kinderen

Sinds de Amerikaanse president Bill Clinton in Washington dagelijks ging joggen en zelfs toen hij in Brussel op bezoek was joggend met zijn security door het park liep, is het een echte hype geworden. Iedereen jogt en is er van overtuigd dat dit de gezondheid ten goede komt.

Uiteraard is dagelijks bewegen goed voor de gezondheid, maar specialisten waarschuwen voor al te groot optimisme, want flink doorwandelen, is veel beter voor de gezondheid dan joggen, omdat joggen een belasting is voor het skelet waar je vroeg of laat de prijs voor betaalt.

Joggende moeders en vaders met een kinderwagen: geen gezonde trend.

Maar er is meer: in stadsparken van grote steden is een nieuwe trend ontstaan: joggen met de kinderwagen. Er zijn tegenwoordig speciale wagentjes die van extra veren zijn voorzien, zodat oneffenheden in het wegdek zogenaamd soepel worden opgevangen. Het is geen ongewoon beeld meer om joggende moeders achter hun kinderwagen aan te zien hollen. Joggen op zich is wel niet slecht, althans de beweging, maar voor de gewrichten is het iets minder: wie jogt op harde ondergrond, zonder speciaal met luchtkussens afgeveerd schoeisel, vraagt op termijn om moeilijkheden. Zijn de hartspecialisten honderd percent voorstander van joggen, dan zijn orthopedische specialisten iets minder gelukkig, want fanatieke joggers zijn toekomstige artrosepatiënten.

Voor de kinderen zou je normaal kunnen uitgaan van de stelling dat een wandeling in de buitenlucht gezond is, ze kunnen maar beter af en toe „gelucht” worden. Door de snelheid waarmee vaak op een oneffen parcours wordt getraind, wordt de wervelkolom van de baby of peuter toch wel zwaar belast. Maar bovendien ontstaat door de snelle loopbeweging ook nog tocht, zodat als de baby niet heel goed gekleed is, er risico op verkoudheid bestaat. Geen al te gezonde trend dus… Bovendien houden kinderen van rust en kalmte. Ze zijn dol op het ontdekken van de natuur, wijzen graag met het vingertje naar vogels, naar bloempjes in de wei, houden graag af en toe eens halt, willen zelf op ontdekking gaan op hun ritme. Als ze hollend in een kinderwagen „gejogd” worden, gaat de helft van de wereld veel te snel aan hen voorbij.

Hou het dus rustig. Ga met kinderen wandelen, ook in de kinderwagen en laat ze langzaam maar zeker de natuur ontdekken, zonder dat ze hectisch voortgeduwd worden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer