apr 18, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Fietsen gezonder dan joggen

Met het mooie weer zie je ze weer langs de dijken, de landwegen, de stadsboulevards lopen: de hijgende, zwetende joggers soms met rood aangelopen gezicht. Onder het motto: meer bewegen, want dat is gezond, wordt joggen een tweede natuur: op den duur kunnen ze niet meer zonder.

Maar is dat wel zo gezond?

Een kleine bevraging bij orthopedische chirurgen wijst uit dat er betere sporten zijn want “joggers zijn vanaf de leeftijd van vijftig mijn beste patiënten, want heup en knieën hebben veel te lijden onder het joggen”.

Fietsen lijkt volgens een Duitse prof een van de gezondste sporten.

Dat bekent dat wie geen goed schoeisel draagt en niet op bospaden of zandwegen jogt, soms meer kwaad dan goed doet.

Het is ook niet verstandig zich zo af te beulen. Maar bewegen is wel goed en daarom zijn er sporten die gezonder zijn: wandelen, zwemmen, fietsen.

Want niemand hoeft nog overtuigd te worden van het feit dat sport gezond is. Gezonde sport uiteraard. Over boks en catch zullen we dus niet hebben. Sportprof Dr. Albert Fromme heeft over sport destijds een studie gemaakt vooral over de klassieke dagelijkse of weekendsporten van iedereen die een beetje aan fitness wil doen. Hieruit blijkt dat wie wekelijks een uurtje aan sport doet, het risico op hart- en vaatziekten al met dertig percent naar beneden haalt. Het hoeft dus geen intensieve powertraining te zijn, geen urenlang joggen, maar een uurtje fietsen lijkt volgens hem wel het voordeligst. Fietsen noemt hij wel beter dan joggen, omdat het skelet minder belast wordt, het tempo rustiger is en men ook meer ontspannen fietst dan jogt. Bovendien heeft joggen grote nadelen: het risico op artrose stijgt enorm: wie meer dan twee uur per week jogt op een harde ondergrond en geen aangepast schoeisel draagt, krijgt vanaf 45 zeker problemen met pezen en ligamenten op de gewrichten. Geen prettig vooruitzicht voor wie sport beoefent voor zijn gezondheid. Rustig fietsen heeft nog een belangrijk voordeel: het versterkt het immuunsysteem. Slechts één minpuntje: in de stad fietsen is dan weer erg ongezond vanwege de uitlaatgassen. Dus: Fiets in de auto en de natuur in… zo komt gezondheid binnen handbereik.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer