feb 10, 2020 | Alle tips, Gezondheid, Sport | 0 Reacties

Wie intensief beweegt, leeft meer dan 10 jaar langer

We weten allemaal dat je elke dag moet bewegen, want rust, roest en dat geldt ook voor onze spieren, bloedsomloop en gedachten. De meerderheid van de bevolking zit te veel: thuis in de luie zetel voor tv, in de auto, in de trein, op de tram, op kantoor en in het weekend op restaurant. In vergelijking met vroeger bewegen we veel minder. Gelukkig is er een kentering aan het komen en jongelui gaan weer fietsen, naar het werk, naar school, voor het amusement als wielertoerist. Dat is al stukken beter dan helemaal niet bewegen. Want “zitten” wordt het nieuwe roken genoemd, met alle risico’s daaraan verbonden.

Gebrek aan beweging wordt in verband gebracht met cardiovasculaire risico’s, dus zeg maar hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, diabetes, reumatische aandoeningen, artrose en zelfs kanker.

De remedie is heel eenvoudig: beweeg, kom uit die luie stoel en ga te voet naar school of het werk, neem de fiets, ga sporten in het weekend, maar beweeg en dat zelfs elke dag.

Wie elke week voldoende intensief aan sport doet, leeft meer dan tien jaar langer en blijft ook gezonder.

Maar niet iedereen is het er over eens welke sport de beste is. Sommigen beweren dat het voldoende is om elke dag tussen de 5000 en de 10.000 passen te zetten. Dat komt neer op 3 tot 7 km stappen. Iemand die bezig is met huishoudelijk werk komt daar zeker aan toe. Wie op kantoor stil zit moet zijn tekort ’s avonds of voor werktijd inhalen.

Andere bronnen zeggen dan weer dat je flink moet bewegen en dat gewoon stappen niet voldoende is. Het gezond verstand zegt in elk geval dat om het even welke beweging al beter is dan helemaal geen beweging.

Maar specialisten hebben zich over het probleem gebogen en daarover is nu uitgebreid verslag uitgebracht in het medische wetenschappelijk blad JAMA.

In Australië hebben specialisten onderzoek gedaan bij niet minder dan 204.542 mensen en ze gedurende lange tijd gevolgd en de resultaten vergeleken met een tweede controlegroep. De ene groep bewoog flink, de andere niet. De resultaten logen er niet om.

Dr. Klaus Gebel, auteur van de studie en leider van het onderzoek kwam tot de vaststelling dat een krachtige activiteit een veel beter resultaat opleverde dan gewoontjes wat stappen of licht bewegen.

De kans op vroegtijdig overlijden was 13 percent lager bij mensen die forse beweging namen, in vergelijking met de “rustige” bewegers.

Zelfs bij zieke patiënten die last hadden van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker, was de overlevingskans veel groter als ze fors bewogen, in vergelijking met mensen die niet uit hun stoel kwamen.

De conclusie was van toepassing zowel voor mannen als vrouwen.

Zowel de WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) als de nationale gezondheidsdiensten adviseren voldoende te bewegen. Als een gemiddelde werd door hen vooropgesteld dat je elke week minstens 70 minuten doorgedreven training moet doen, ofwel 2,5 uur matig moet bewegen zoals stappen en zwemmen.

Maar de Australische onderzoekers gaan een “stapje” verder: wie zeer intensief traint, kan het sterfterisico nog eens met 9 à 10 percent verminderen. Dit gaat ook op voor oudere mensen. Zolang ze kunnen trainen en actief zijn, heeft het absoluut zin, want ze worden minder gauw ziek en leven jaren langer.

Dus: geen excuus meer: train en je leeft langer. Wat geniet de voorkeur: snelwandelen, joggen op een gepaste ondergrond, doorzwemmen, fietsen, tennis maar niet als gezelschapsspel, en het beste van al: touwtjespringen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde