mei 6, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Rugpijn na zwangerschap

Men heeft het over een epidurale anesthesie wanneer het onderlichaam gevoelloos wordt gemaakt door naast het ruggenmerg een verdovend middel in te spuiten.

Wie met een keizersnede bevalt, heeft nadien vaak rugpijn. Niet zozeer van de epidurale verdoving, maar wel ten gevolge van de bevalling en het dragen van de baby.

De patiënt blijft bij deze vorm van verdoving bij het volle bewustzijn. Mensen die een zogenaamde epidurale hebben ondergaan (bijvoorbeeld vrouwen bij wie de gynaecoloog tot een keizersnede moest overgaan), klagen achteraf vaak over erge rugpijnen en zijn ervan overtuigd dat hun klachten een vervelend gevolg van die injectie zijn.


Een wetenschappelijk team heeft zich over dit probleem gebogen en in de loop van zijn onderzoek ontdekt dat deze pijnklachten niet zozeer door de inspuiting veroorzaakt werden, dan wel om te beginnen door de druk die tijdens de zwangerschap en de bevalling op de rugspieren wordt uitgeoefend en verder ook door het veelvuldig dragen van de pasgeboren baby.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zomertijd: stop die klok!

Politiek Europa belooft al langer om de klok te stoppen in de plaats van een uur vooruit te zetten: met andere woorden de zomertijd af te schaffen. Voor de meeste mensen een goede zaak, terwijl anderen er niet zitten op te wachten. De horeca bijvoorbeeld: de zon gaat...

Lees meer