jul 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Gekookt of rauw? Groenten beschermen je tegen kanker

Je kan geen blad openslaan, de computer niet aanzetten of er is één of andere dieetspecialist die je met “goede raad” overlaadt. Ze spreken zozeer mekaar tegen dat de geloofwaardigheid verloren gaat en dat eigenlijk niemand nog geïnteresseerd is in gezonde voeding. Toch zou het niet slecht zijn daar wat meer aandacht aan te besteden, want gezonde voeding, met veel groenten en fruit is van vitaal belang, ook om kanker te voorkomen. De antioxidanten en vitamines zijn daarbij van kapitaal belang.

Het is veel beter om sommige groenten te stoven, koken of stomen omdat het lichaam dan al de nuttige bestanddelen eruit kan opnemen. Rauw is ook belangrijk, maar je moet een gezonde mix nastreven.

Je moet wel uitkijken met allerlei raadgevingen: van alles rauw eten, tot koolhydraten schrappen, of vet achterwege laten. Een gezonde mix is belangrijk, maar vooral veel groenten, waaronder ook rauwkost.

Sommige rauwkost-goeroes zweren bij al wat rauw is en vinden het verkeerd groenten en fruit te koken alvorens het op te eten. Nochtans hebben recente navorsingen aan het licht gebracht dat vooral wortelen, bonen, erwten, paprika en de diverse koolsoorten stoffen bevatten die ons beschermen tegen kanker en aderverkalking en dat ons lichaam die nuttige stoffen veel beter opneemt wanneer deze groenten voor het eten worden gestoofd, gekookt of gestoomd. Dat is ook zo voor tomaten, waarbij de lycopeen die beschermt tegen hart- en vaatziekten en ook tegen kanker, beter opgenomen wordt als ze eerst gekookt zijn. Dus: opletten met de rauw-hype.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is de zon nog even gevaarlijk in september?

Voor de overgrote meerderheid van toeristen die naar het zuiden trekken op vakantie is de zon en het zonnebad het ultieme doel. De ontsnapping uit de dagelijkse sleur, het werk, de vervelende gewoontes kan pas volledig zijn als er voldoende zon bij komt. Daar hebben...

Lees meer

Hoe krijg je betere resultaten op school?

Gewoonlijk worden goede voornemens gereserveerd voor de periode rond het nieuwe jaar. Dat is natuurlijk een uitstekend idee, maar eigenlijk past het evengoed om dat op 1 september te doen. De reden is duidelijk: het nieuwe schooljaar begint, het nieuwe werkjaar in...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer