jul 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Gekookt of rauw? Groenten beschermen je tegen kanker

Je kan geen blad openslaan, de computer niet aanzetten of er is één of andere dieetspecialist die je met “goede raad” overlaadt. Ze spreken zozeer mekaar tegen dat de geloofwaardigheid verloren gaat en dat eigenlijk niemand nog geïnteresseerd is in gezonde voeding. Toch zou het niet slecht zijn daar wat meer aandacht aan te besteden, want gezonde voeding, met veel groenten en fruit is van vitaal belang, ook om kanker te voorkomen. De antioxidanten en vitamines zijn daarbij van kapitaal belang.

Het is veel beter om sommige groenten te stoven, koken of stomen omdat het lichaam dan al de nuttige bestanddelen eruit kan opnemen. Rauw is ook belangrijk, maar je moet een gezonde mix nastreven.

Je moet wel uitkijken met allerlei raadgevingen: van alles rauw eten, tot koolhydraten schrappen, of vet achterwege laten. Een gezonde mix is belangrijk, maar vooral veel groenten, waaronder ook rauwkost.

Sommige rauwkost-goeroes zweren bij al wat rauw is en vinden het verkeerd groenten en fruit te koken alvorens het op te eten. Nochtans hebben recente navorsingen aan het licht gebracht dat vooral wortelen, bonen, erwten, paprika en de diverse koolsoorten stoffen bevatten die ons beschermen tegen kanker en aderverkalking en dat ons lichaam die nuttige stoffen veel beter opneemt wanneer deze groenten voor het eten worden gestoofd, gekookt of gestoomd. Dat is ook zo voor tomaten, waarbij de lycopeen die beschermt tegen hart- en vaatziekten en ook tegen kanker, beter opgenomen wordt als ze eerst gekookt zijn. Dus: opletten met de rauw-hype.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Stress even schadelijk als tabak

Roken, veroorzaakt kanker en hart- en vaatziekten, daaromtrent bestaat overduidelijk bewijs. Maar ook stress heeft zware negatieve gevolgen voor het lichaam. Niet enkel functionele storingen kunnen eruit voortkomen, ook echte organische problemen en niet van de...

Lees meer

Meerderheid schooljeugd heeft slechte rug

Hoe komt het toch dat zoveel mensen, zelfs jonge mensen of van middelbare leeftijd, al last krijgen met de rug. Doorgaans is het gewoon spierpijn door houdingsfouten die al een aanvang hebben genomen in de schooltijd, maar het kan ook ernstiger worden met bijvoorbeeld...

Lees meer