jul 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Gekookt of rauw? Groenten beschermen je tegen kanker

Je kan geen blad openslaan, de computer niet aanzetten of er is één of andere dieetspecialist die je met “goede raad” overlaadt. Ze spreken zozeer mekaar tegen dat de geloofwaardigheid verloren gaat en dat eigenlijk niemand nog geïnteresseerd is in gezonde voeding. Toch zou het niet slecht zijn daar wat meer aandacht aan te besteden, want gezonde voeding, met veel groenten en fruit is van vitaal belang, ook om kanker te voorkomen. De antioxidanten en vitamines zijn daarbij van kapitaal belang.

Het is veel beter om sommige groenten te stoven, koken of stomen omdat het lichaam dan al de nuttige bestanddelen eruit kan opnemen. Rauw is ook belangrijk, maar je moet een gezonde mix nastreven.

Je moet wel uitkijken met allerlei raadgevingen: van alles rauw eten, tot koolhydraten schrappen, of vet achterwege laten. Een gezonde mix is belangrijk, maar vooral veel groenten, waaronder ook rauwkost.

Sommige rauwkost-goeroes zweren bij al wat rauw is en vinden het verkeerd groenten en fruit te koken alvorens het op te eten. Nochtans hebben recente navorsingen aan het licht gebracht dat vooral wortelen, bonen, erwten, paprika en de diverse koolsoorten stoffen bevatten die ons beschermen tegen kanker en aderverkalking en dat ons lichaam die nuttige stoffen veel beter opneemt wanneer deze groenten voor het eten worden gestoofd, gekookt of gestoomd. Dat is ook zo voor tomaten, waarbij de lycopeen die beschermt tegen hart- en vaatziekten en ook tegen kanker, beter opgenomen wordt als ze eerst gekookt zijn. Dus: opletten met de rauw-hype.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Kan de herfst je ziek maken?

Het is zo ver. We zitten in de herfst. Dat betekent: vroeger donker, minder zon, koudere temperaturen en vochtige avonden en morgens, tenminste als het al niet regent. De herfst is een mooi seizoen, zorgt voor afwisseling in de natuur, de bonte kleuren, de bedauwde...

Lees meer

Schooljaar goed begonnen, is half gewonnen

Goed. We mogen weer naar de schoolbanken. Of dat goed is voor iedereen hangt natuurlijk een beetje van henzelf af, want een goede voorbereiding is noodzakelijk voor een goed schooljaar. Je kunt het schooljaar niet goed beginnen als je met tegenzin naar je fiets of...

Lees meer