jul 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Gekookt of rauw? Groenten beschermen je tegen kanker

Je kan geen blad openslaan, de computer niet aanzetten of er is één of andere dieetspecialist die je met “goede raad” overlaadt. Ze spreken zozeer mekaar tegen dat de geloofwaardigheid verloren gaat en dat eigenlijk niemand nog geïnteresseerd is in gezonde voeding. Toch zou het niet slecht zijn daar wat meer aandacht aan te besteden, want gezonde voeding, met veel groenten en fruit is van vitaal belang, ook om kanker te voorkomen. De antioxidanten en vitamines zijn daarbij van kapitaal belang.

Het is veel beter om sommige groenten te stoven, koken of stomen omdat het lichaam dan al de nuttige bestanddelen eruit kan opnemen. Rauw is ook belangrijk, maar je moet een gezonde mix nastreven.

Je moet wel uitkijken met allerlei raadgevingen: van alles rauw eten, tot koolhydraten schrappen, of vet achterwege laten. Een gezonde mix is belangrijk, maar vooral veel groenten, waaronder ook rauwkost.

Sommige rauwkost-goeroes zweren bij al wat rauw is en vinden het verkeerd groenten en fruit te koken alvorens het op te eten. Nochtans hebben recente navorsingen aan het licht gebracht dat vooral wortelen, bonen, erwten, paprika en de diverse koolsoorten stoffen bevatten die ons beschermen tegen kanker en aderverkalking en dat ons lichaam die nuttige stoffen veel beter opneemt wanneer deze groenten voor het eten worden gestoofd, gekookt of gestoomd. Dat is ook zo voor tomaten, waarbij de lycopeen die beschermt tegen hart- en vaatziekten en ook tegen kanker, beter opgenomen wordt als ze eerst gekookt zijn. Dus: opletten met de rauw-hype.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De zee wordt vergiftigd met antibiotica

Wat we de lucht inblazen komt zeker weer op de bodem terecht en wat in de bodem zit, belandt uiteindelijk in de wereldzeeën. Onze aarde is vernuftig opgebouwd, een bijzonder schrander geschapen planeet die ons voedsel geeft, zuivere lucht en helder water. Of dat zou...

Lees meer

Gebeten? Hoe herken je de ziekte van Lyme?

De zomer is er, we trekken weer op vakantie, de natuur in, maken wandelingen in heet groen en… we hebben het zitten. Een beet van een teek kan je voor de rest van je leven opzadelen met grote problemen. Dat klinkt misschien overdreven, maar eigenlijk is het dat niet....

Lees meer