okt 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

STRESS maakt ziek: sneller genezen door ontspanning

Onze grootouders wisten het al, zelfs in de oudheid was het al duidelijk “lachen is gezond”, oftewel: een opgeruimd en blij hart geneest. Artsen stellen het dagelijks vast dat hun patiënten sneller genezen naarmate ze zich beter kunnen ontspannen en positief denken. Dat wordt ook bevestigd door een studie van het Ohio State University Medical Center in de Amerikaanse staat Columbus.

Probeer als je ziek bent je stress zo veel mogelijk te beperken zodat je sneller kan genezen.

Volgens het rapport kan stress het genezingsproces in de weg staan. Ze kwamen tot deze conclusie door twee verschillende, vrouwelijke testgroepen eenzelfde snijwonde toe te dienen: de vrouwen van de ene groep hadden stuk voor de stuk de zorg voor een zwaar zieke Alzheimerpatiënt; de vrouwen van de andere groep waren daarentegen niet aan zo’n zware, stressvolle situatie blootgesteld. Achteraf bleek dat het letsel bij de vrouwen uit de stress-groep gemiddeld negen dagen méér nodig had om te genezen dan bij de vrouwen uit de stress-vrije groep.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer