okt 22, 2019 | Actueel | 0 Reacties

STRESS maakt ziek: sneller genezen door ontspanning

Onze grootouders wisten het al, zelfs in de oudheid was het al duidelijk “lachen is gezond”, oftewel: een opgeruimd en blij hart geneest. Artsen stellen het dagelijks vast dat hun patiënten sneller genezen naarmate ze zich beter kunnen ontspannen en positief denken. Dat wordt ook bevestigd door een studie van het Ohio State University Medical Center in de Amerikaanse staat Columbus.

Probeer als je ziek bent je stress zo veel mogelijk te beperken zodat je sneller kan genezen.

Volgens het rapport kan stress het genezingsproces in de weg staan. Ze kwamen tot deze conclusie door twee verschillende, vrouwelijke testgroepen eenzelfde snijwonde toe te dienen: de vrouwen van de ene groep hadden stuk voor de stuk de zorg voor een zwaar zieke Alzheimerpatiënt; de vrouwen van de andere groep waren daarentegen niet aan zo’n zware, stressvolle situatie blootgesteld. Achteraf bleek dat het letsel bij de vrouwen uit de stress-groep gemiddeld negen dagen méér nodig had om te genezen dan bij de vrouwen uit de stress-vrije groep.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Veel ouderen lijden aan ondervoeding

Veel ouderen hebben een probleem dat je kunt terugbrengen tot ondervoeding. Daar zijn verschillende verklaringen voor: de dure winkelkar, het feit dat ze zich moeilijker kunnen verplaatsen, slik- en kauwproblemen als gevolg van een slecht gebit, moeilijk te been zijn...

Lees meer

Hoe best omgaan met angstgevoelens?

Vorige week raakten de resultaten van de BELHEALTH-studie bekend, het "Belgian Health and Well-Being Cohort", waarin gepeild werd naar de stressbestendigheid van de Belgische bevolking. Daarin speelden volgens Medi-Quality verschillende elementen een rol: de...

Lees meer

Hoop voor wie kanker wil voorkomen

We zijn al jaren bezig met acties zoals “Kom op tegen kanker”. Dat is een heel mooi initiatief, maar de kans op het krijgen van kanker vermindert daardoor nog niet. Het ligt in de handen van de mensen zelf. Natuurlijk moet je wat geluk hebben met goede genen,...

Lees meer